Oranje

Sami sebi skacete u usta ovom zadnjom recenicom... "Ako ima dovoljno snage da vuce na odredjenoj dubini nema potrebe za EHR-om." Dakle, ipak sam donekle i bio u pravu posto sam napisao ako se agregat pravilno uskladi da nema potrebe za nekom finom regulacijom, da je dovoljna mehanicka regulacija na samom orudju koje se vuce. Podrivaci mahom imaju valjke pozadi i s njima se uspjesno moze regulirati dubina rada, bas kao i gruberu i sjetvospremacu. dakle opet fina regulacija nepotrebna, dokle god je agregat pravilno uskladjen.

Druga tocka. Spominjem polunoseni plug posto za njega ne treba top-link veza, kao sto je i clan cicimoric pokazao da moze da se ore i bez top linka ali u tom slucaju nema paralelograma da krutom vezom "prenosi silu" s braznog tocka i plug bi u plivajucem polozaju svakako prednjim krajem isao u dubinu dokle god traktor moze vuci ili dok se nesto ne potrga. Stoga u slucaju oranja bez top link veze (polu noseni plug) regulaciju dubine na prednjoj strani mora odradjivati EHR ako zelimo pravilno raditi. U krajnjem slucaju se to moze regulirati i "grubim" hidraulikom no vjerujem da to nije ispravan nacin rada. Ako vec na traktoru ne postoji neka vrsta fine regulacije otpora, tad se na plug montira i prednji brazni tocak koji sprijecava poniranje prednjice pluga dublje u zemlju.

Nadam se da sad razumijete ono o cemu pricam, posto ocito nisam dovoljno dobro objasnio moje stajaliste i razmisljanja...

Postovana gospodo jedno pitanje jos, ako je sve dobro nastelovano kao na mehanickom, zasto onda stalno nabija prednju glavu jako duboko sve dok ne upalim tu finu regulaciju???

- - - - - - - - - -

Slozio bih se sa clanom Bobo u vezi ugradnje i prednjeg tocka u slucaju da nema ehr

Mene previše ne brine ni taj EHR ni ručice u kabini,sve dok je iza mene ovakvo oranje ja sam zadovoljan:
21155808.jpg

21155817.jpg

Mislim da malo previše komplikujete oko toga EHR i neke fine regulacije..:ppozdrav:

Bobo je objasnjavao na plugu bez top link poluge... tako da postoji opcija prednjeg tocak na plugu bez top link poluge ako traktor nema neki vid regulacije polozaja poluga.

Ako vam se plug zabija u zemlju, to je zato sto je hidraulik u plivajucem polozaju a plug nije oslonjen na top-link polugu. u vasem slucaju mora biti ili plug naslonjen na polugu dok radi ili mora biti ukljucena i pravilno podesena fina regulacija hidraulika. Ako ne zelite koristiti finu regulaciju, polugu komotno u fiksnu rupu na plugu i produzite ju tek toliko da prednjica pluga bude malo uzdignutija od zadnjice. kad plug udje u zemlju, prednji kraj ce se nabiti malo u zemlju koliko mu sprega gornje poluge i tocka dozvoljava i plug ce u zemlji ici ravno.

Hurli: skini tocak s trobraznjaka pa probaj tako poorati... da li ces se vise namuciti ti ili traktor? Probaj pa mi javi da li te tad nece brinuti EHR i ostale rucice u kabini ;)

Gospodine Bobo u pravu ste, ali ipak je ova tema za mene preteška pa se odjavljujem od daljeg objašnjavanja nekima koji zabodu plug u zemlju i više se ne okreću pa makar i ostali bez pluga.

Ja orem na slicovanu rupu i to od kad sam kupio obrtac,ne mogu da ga obuzdam,nemam EHR,klasicna poluga od hidraulike,gledam da klin bude u centru slicovane rupe,tjs toliko spustam plug...

Pkusaj ubaciti klin u fiksnu rupu i produzi polugu kako je vise clanova napisalo... da poluga bude u sprezi, tj da jedan dio tezine pluga nosi brazni tocak a drugi dio tezine ce nositi gornja poluga. Moci ces plug spustati koliko te volja, njegovu tezinu/dubinu ce drzati sprega braznog tocka i trotocja na traktoru.

Ko smatra da je ovo oranje sporo, nek ubrza snimak :D

Prvi krug je malko gusilo dok plug nije seo na svoje mesto u brazdu. Kukuruzovina inace nije tarupirana kao sto se na slici vidi. Crtala ce biti namontirana mozda i sutra jer tom plugu jos samo to fali. Na laksoj zemlji sam isao 8km/h pri dubini rada od 25cm, danas sam ceo dan orao sojiste na 27cm dubine 6,5km/h Ucinak mi je malko veci nego sa plugo 3x35cm radnog zahvata jer ima dosta manje okretanja. Sve u svemu, bedevija od pluga radi posao koji ne mogu da urade IMT 757 i u nebesa dignuti Vogel L950 a kosta manje od oba pomenuta.

Poslednja izmena:
Vidio sam snimak cim si ga postavio na youtube i jako sam zadovoljan kako ga traktor vuce... Bez prava sam ga nekidan nazvao "traktorcicem". Plug radi jako dobro. Jos jednom svaka cast na kupovini, ja se ne bih usudio ovo kopcati na traktor slabiji od 130-140ks, tocnije, ne bih ni pomisljao.

Evo kod mene u selu tip kupio marseja 100 konja trobrazni plug i oranje ocena od 1 do 5 po mom razmisljanju mrsava 3ka.Plug je u super stanju vise nov nego polovan(preobrtac je)ali slabo ide u zemlju sto i zbog cega neznam samo do 20 cm i nista vise.Zemla je po kategoriji srednje teska ocenu 3 je dobio na brzini oranja

Kad sam počeo da orem sa MF 3120 i trobraznim kvernelandom bila je suva jesen i koristio sam točak.Sledeće oranje je bilo po vlažnom pa je točak stalno lepio ,gurao i brljao.Skinut je i više ga ne stavljam.Pošto nikada nisam orao sa točkom (sem te suve jeseni) ,hidraulika na MF je idealna za štelovanje.Da li ja to dobro za hidrauliku ,ne znam.

Da li produžiš toplink da prednja brazda bude za nijansu odignutija od ostalih na ravnoj površini ?

Hvala na pokusaju Dragane da objasnis, ipak neka svako steluje na svojoj masini kako moze bitno je da je oranje kvalitetno, jer nije svaki traktor isti a ni traktorista a mozda neko nije ni orao a zna kako treba :osmeh:

Svaka čast Bubu kako radi ali smešno je da porediš taj (sakalančina) plug i l950,treba porediti 757 i l950.

@Bobo

I moj otac je isto mislio kao ti pa je brzo promenuo misljenje. Sad je izjavio da treba da kupimo traktor od 150 konja da ne stoji ona 4. glava skinuta. :D

@sale ratar

Poredio sam po onome sta plug moze da proguta. I 757 moze da proguta vise od Vogela ali to nije ni vazno sada. Orali smo pre neki dan Vogel i ja zajedno samo sto snimak jos nije objavljen. Vogela je vukao 1221.3 na zahvat 3x40cm. Oba pluga su sa predpluznjacima i oba jednako rade, jedino moj plug ostavlja siru brazdu zbog zahvata.

Evo jos jednog snimka:

@Bobo

I moj otac je isto mislio kao ti pa je brzo promenuo misljenje. Sad je izjavio da treba da kupimo traktor od 150 konja da ne stoji ona 4. glava skinuta. :D

@sale ratar

Poredio sam po onome sta plug moze da proguta. I 757 moze da proguta vise od Vogela ali to nije ni vazno sada. Orali smo pre neki dan Vogel i ja zajedno samo sto snimak jos nije objavljen. Vogela je vukao 1221.3 na zahvat 3x40cm. Oba pluga su sa predpluznjacima i oba jednako rade, jedino moj plug ostavlja siru brazdu zbog zahvata.

Rogonju

Nazad
Vrh