Oranje

Mala ona pumpa kuca mu je sa leve strane od centra trgovali smo za neku gumu,ima dzona i rusa i sto sta jos iskreno da ti kazem imena slabo pamtim samo lica :haha:spavam:{{

@zarkovmali
Ne baca,treca brza oko 7,2-7,5km/h sasvim ok,a i treba vuci ovu slotinu,znas ti sta je to kubika zemlje u momentu.

@grunt
Da to je taj,dobar drugar,zna ga i Matic,sedimo na jednim svecarima zajedno....jbs sto nisi navrno na po jednu?

danasnji rad nivu koju sam uzeo pod zakup i eto ti belaja
0177.jpg

Vidim na prethodnim stranama se raspravljalo dal treba na plugu da se koristi slic ili rupa. Na cetvorobrazdnom plugu uglavnom koristim slicovanu rupu a ponekad i otkacim toplink. Ovaj snimak je moje proslogodisnje oranje koje dokazuje da kad je plug dobro podesen toplink ne sluzi nicemu u oranju osim da se na kraju parcele podigne plug.

E, evo ga primjer gdje se koristi u oranju i EHR u kombinaciji s tockom... Kod polunosenih plugova... Da ja kojim slucajem u oranju otkacim top link polugu, prednja brazda bi se zabila "do kine" dok bi tocak regulirao dubinu samo zadnjice pluga. Ovdje EHR odradjuje radnju odredjivanja dubine i prednje strane pluga dok se zadnja strana oslonjena na tocak.

Cici, svaka cast sto si se sjetio ovo snimiti ;)

Vidim na prethodnim stranama se raspravljalo dal treba na plugu da se koristi slic ili rupa. Na cetvorobrazdnom plugu uglavnom koristim slicovanu rupu a ponekad i otkacim toplink. Ovaj snimak je moje proslogodisnje oranje koje dokazuje da kad je plug dobro podesen toplink ne sluzi nicemu u oranju osim da se na kraju parcele podigne plug.

Ja imam jedno mozda glupo pitanje ali,nisam upoznat sa teorijom.Znam da kod manjih i starijih traktora regulacija dubine se vrsi preko toplinga,tj topling upre i podigne se plug(laicki)Kako to radi na novim traktorima kao kod tebe kad je topling skinut?

Postoji gumb ili ti regulator hidraulike i preko njega se steluje

- - - - - - - - - -

To sto se tice 4+ brazdi onda se koristi za slicovana rupa, topling mora da pliva po njoj ako nije tako onda je to pokazatelj da plug nije dobro ustelovan

sto bi reko clan CVEJA PO, jedno pitanje koje nekom zvuci glupo, da li moguce oranje kao kod clana cicimoric bez toplinga i sa dvobraznim plugom ravnjacem ili je to samo moguce sa plugovima koji imaju vise pluznih tijela?

Kod ravnjaka tesko da je moguce pogotovo dvobraznog :)) mozda i jeste ako ga vuce traktor novije generacije mada mislim da je 2 brazde malo za tako nesto naboo bi u zemlju odmah

- - - - - - - - - -

Znaci preko poteznica?Kada povuce poteznice na dole EHR podigne na gore i tako pravi plivajuci??

Elektronski je regulisano, iskreno da ti kazem ne znam na kom principu , samo okrenes tockic i tako se stelije ima za dubinu, proklizavanje, kontrola vuce ili osetljivosti na dubinu tj kad mu je teze da izbacuje plug itd... Tj EHR, ne znam kako salje te informacije i to kako funkcionise verovatno ima senzore

Moguće je i sa dvobraznim plugom ako ima točak.Onda zadnjim delom upravlja točak a prednjim EHR i to ne gore dole nego na istezanje donjih poluga na osovini postoji da li mehanički (kod starijih traktora) ili električni davač kojim se reguliše sila vuče, a u ovom slučaju se postavi na regulaciju položaja, odnosno visine prednjeg dela pluga.
Znači kod ovih traktora toplink služi samo za podizanje pluga odnosno ako ima točak trebalo bi isključiti EHR i onda regulacija ide samo preko točka, a tri tačke kačenja su paralelogram koji ne dopušta da prva brazda ode do Kine.

A koliko znam da svi noviji traktori imaju senzore otpora vuce bas na donjim poteznicama jer je tako lakse podesiti polunoseni plug. Za traktore koji nemaju senzore na donjim polugama za polunosene plugove sam vidjao da montiraju tockove i na prednju stranu pluga i da tako rade...

Zato sam i napomenuo da ne vidim korisnost EHR-a u oranju s vecim traktorima. veliki traktor (ako je pravilno agregatiran) ce vuci plug na zadanoj dubini sa i bez EHR-a usudio bih se reci jednako tj. da nece biti neke bitnije razlike u radu. Kod manjih traktora tipa 539, 549 i ta "ekipa" fina regulacija uvelike pomaze u radu posto doticnim traktorima fali tezine za neke ozbiljnije radove. Moj teren je takav kakav je grbav i na manjem traktoru je prilikom oranja bez tocka fini hidraulik i te kako dolazio di izrazaja. Na sadasnjem velikom traktoru s kojim orem vecinu parcela je fini hidraulik doslovce iskljucen iz kruga posto je pravio probleme prilikom rada (plug se nekontrolirano podizao iz zemlje skroz u podignut polozaj i tako...) i ne vidim da traktoru fali ni snage ni tezine da vuce veliki plug uz brdo kao i po ravnici na jednakoj dubini rada.

Sad malo "iskacem" iz teme pa cu napomenuti da sva orudja koja koristimo za rad u zemlji imaju neki vid mehanicke regulacije dubine rada. na podrivacima su to valjci ili tockovi, na gruberima i sjetvospremacima takodjer imamo valjke na kojima se odredjuje dubina rada, tanjuracu nosenu svejedno teramo svi koliko ide pa makar i "do kine"... Jednostavno mi se u glavi ne pokazuje vizija gdje bi na modernom traktoru EHR mogao biti toliko neophodan da se bez njega ne moze raditi bilo koja standardna operacija u ratarstvu...

Gospodine @Bobo ovog puta ću napisati da niste u pravu.Zašto stalno pominjete polunošeni plug za velike traktore.Polunošeni plug za razliku od nošenog se razlikuje po tome što se polunošeni plug kači samo u dve tačke i nema toplink.Medjutim veliki traktori nose i nošene plugove ( 7 pa i veše brazdi pozadi i mogu napred da nose još izvestan broj brazdi. Znači zbog dužine pluga se koristi i podešavanje na polugama i na točku pozadi, a mogao bi i bez EHR-a da radi kao svaki traktor sa dve ili tri brazde u kada je hidraulik podešen u plivajući položaj znači isključena svaka regulacija i oslanja se samo na točak i na tri tačke na traktoru. Ko je učio mehaniku to je konzola sa jedne strane i oslonac sa druge strane. Plug neće potonuti do kine jer je zakačen u tri tačke i to se ponaša kao konzola i još je paralelogramski mehanizam.
To što se vama ne javlja u glavi to je druga stvar ali EHR je zastupljen i na manjim zapadnim traktorima i ima veliki značaj u ratrskim operacijama sa svim priključnim mašinama od rasipača ( uvek ista visina položaja, do pluga, setvospremača, grubera, podrivača ....... .

- - - - - - - - - -

Znaci li to da ako imam tocak na 4 braznom obrtacu ne treba da koristim EHR????

Ako traktor ima snage da vuče plug na istoj dubini nema potrebe da koristite EHR.

Nazad
Vrh