Oranje

Jutros pukao top.Oranje gotovo.Išlo je od ekstrenmo lakog do ekstremno teškog oranja.Potrošnja 15 litara lepog li nam G.Ulja prosečno po k.j.

E Maticu da si imao neki drugi traktor, cesto pominjan na forumu, potrosnja bi bila sigurno 10 l, a tek da si imao onaj drugi crveni sto sam i ja imao ne bi potrosio ni 5 l.

Šta fali plivajućoj rupi i plivajućem položaju hidraulike , nemože joj štetiti za to je i napravljena . Kad je podešeno na pravu dubinu i položaj osjetljivosti onda lampice na EHRu kod strelica samo "žmigaju " , ako je taj tip , to je i normalno tako radi i na starijim traktorima samo što nema lampica.

Jutros pukao top.Oranje gotovo.Išlo je od ekstrenmo lakog do ekstremno teškog oranja.Potrošnja 15 litara lepog li nam G.Ulja prosečno po k.j.

I kod Vas sremaca nešto da pukne.Što se tiče potrošnje možda bi i manja bila da je podešen traktor odnosno pumpa visogog pritiska i da ga vozite po novim merilima takozvanim "gušenjem" motora.Ali dobro je i ovako pošto je oranje išlo sa dva traktora onaj drugi mora biti da je trošio još više pa u proseku je dobro.

Plivajuća rupa na plugu se koristi kada plug ima 4 i više brazda jer tada dolazi do izražaja.Znači za plugove sa tri brazde koristi se fiksna rupa. EHR se podešava normalno jer traktori koji ga imaju regulaciju vuče i položaj regulišu preko donjih traktorskih poluga.
Ovo uzmite kao neobavezno jer ja ipak nisam uzorao ni ar zemlje i slabo se razumem u plugove, tako bar kažu neko stručnjaci na forumu.

Kod nas i ko je pre dublje orao,sada je poplicio!Retko ko ore 30 cm,svi se nesto stide i poplicuju,ima oranja koja su na 20-ak cm i to dosta!

S duznim postovanjem, ako imamo tocak na plugu zar nije pametnije da se "fina regulacija" hidraulika kao takva "iskljuci" (bilo mehanicka ili elektricna) posto tocak u biti odradjuje radnju regulaciju dubine?

Mislim ako uz tocak koristimo regulaciju hidraulika, u tvrdjem zemljistu opet moze doci do poplicivanja pluga i opet to nije TO. Bar po meni...

Imam na svim plugovima osim na jednobraznom tockove i preporodio sam se od kako orem s tockom posto u jednoj duzi njive imam i do 4 tipa zemlje i na svakom djelu njive drugacija dubina oranja. Da koristim finu regulaciju ili EHR opet tocak ne bi dolazio do izrazaja i opet faticki nisam napravio nista. Ovako tocak namjestim, plug se osloni na njega i na trotocje traktora i nema mrdanja ni plice ni dublje od zadanog a fina hidrauliku uopce ne koristim...

Dakle da skratim? Koja je uloga fine regulacije ako na plugu ili nekom drugom orudju koje vucemo kroz zemlju koristimo tockove za odredjivanje dubine?

Upravo kad je više tipova zemlje na jednoj dužini , tako je i kod mene često , šta se desi kad se naidje na niži vlažni dio pa kad malo točak traktora prošlajfa , pa produbi svoj trag , pa još točak pluga u mekom i on tone , pa umjesto da bude lakše da izadje , a ono plug zarovio duboko , pa još više šlajfa ,...

Neko će reći da se u tim uslovima i ne ore , al ako je cijela njiva suva , a zima tek dolazi , onda se ore a kad se naidje na taj niži dio hidraulika drži plug i nema problema . Najbolje i kad se točak osloni , a da je i hidraulika tu negdje da pridrži ako treba.

A zbog cega onda postoje plivajuce rupe i na trobraznim plugovima?
Ja sam podesio kod mene EHR(sad ne znam sta je normalno),kao gore sto sam naveo. I kad je u plivajucem polozaju,uvek "zivi" plug,ide gore-dole,dok u fixnom polozaju nije tako. Plug ima tocak,normalno.

@Bobo NE znam,nisam pametan, Prvo sam orao u fixnoj rupi,a obrtaca kad sam kupio preporucili su u plivajucoj,ali nekako u fixnoj bolje radi,mislim jednako,nema onog odizanja,ali nastaje problem kad je jako tesko zemljiste,i gde se da kazem plug zarije,hidraulika ne reaguje da ga podigne,kao kad je u plivajucoj gde traktor u svakom tipu zemljista ide jednako. Dok bi ga u fixnom sahranio da ne podignem malo.
I da,ima i ovoga,ko god je kupio obrtaca receno im je od strane servisera da oru na plivajucem polozaju,rupa na plugu,i kidraulika podesena da "zivi"

Dakle da skratim? Koja je uloga fine regulacije ako na plugu ili nekom drugom orudju koje vucemo kroz zemlju koristimo tockove za odredjivanje dubine?
Isto pitanje

Kada točak iz nekog razloga nemože to da odradi. Rekao je @momosaric@Ista njiva ali na njoj 5 depresija ili ulegnuća u kojima ima vode ili mekote. Zatim Kombaji i berači brali po mekom i isekli kanale ili napravili ulegnuća. Kad je pregrnut kukuruz takodje točak nemože da drži istu dubinu .Zatim ako neko ima potrebu da neore istom dubin svaki prohod (oranje na slogove) morao bi da stalno izlazi i podešava točak.
Na ravnim i suvim njivama samo spusti na točak i gas.

JA do kad orem sa tockom preporodio sam se... Nema vise da gledam nazad samo spustim i gas... Tocek odradi sve ostalo... :osmeh:

Citao sam negdje u kvernelandovom biltenu bas o podesavanju pluga... ne sjecam se dobro ali sto se slicovane rupe tice islo je nesto tipa kod traktora koji imaju senzor na gornjoj poluzi da ide u jednu rupu a kod traktora koji ima na donjim polugama senzore otpora da ide u drugi tip rupe...

Mene to uopce ne pati, posto fini hidraulik ne koristim u oranju nego je plug stalno oslonjen na tocak. Pitao sam jer me zivo zanima koja je uloga EHR-a u oranju ako se istovremeno koristi tocak na plugu. Istina i ovo sto pises u losijim uvjetima da plug propadne u meksu zemlju no po takvim uvjetima se ne radi a ako i ima neki vlazniji predio na njivi mislim da ga ni fini hidraulik nece spasiti dok ti sam na poplicis plug kako bi prosao preko problematicnog djela njive.

Sto panonstib pise lako moguce da je istina, stovise ne sumnjam u njegove tvrdnje a sto se tvog pitanja sto radi slicovana rupa na trobraznom plugu, recu ti samo da ista "piramida" ide na vise modela plugova. kako na dvobrazne tako i na visebrazne modele...

Ako bi morao birati izmedju tocka i EHR-a uvijek bi za operaciju oranja izabrao tocak, ma kakav god bio.

ja kad koristim samo točak dešava mi se to propadanje prve brazde iako su uslovi oranja odlični bili
jednostavno ide,ide i kad zarije prvu brazdu 40-50cm traktor ne smal stane,kad ga ograničim hid. onda ide savršeno

Ja sa rabeom okretačem ne mogu orat bez točka, lane mi je puko nosač od točka plug je okretač a nema 2 točka već onaj što se rotira i kad je otpo maknem ga na uvratine i probam, plug se izvrce i jako ode u zemlju a traktor ima EHR zanci ne moze se orat bez točka nema teorije moze ali to nije poso, e sad možda ja nisam u toku priće i nisam skuzio neke stvari ali @Bobo šta imaš birat između točka i ehr-a pa svi novi traktori 90% njih imaju EHR, ja nikad vise novi traktor bez toga ne bi uzeo vrijedi svake kune !

Kod plugova sa točkom ne koristise EHR, eventualno regulacija vuče da bi se smanjilo proklizavanje zadnjih točkova jer se deo težine pluga prenosi na zadnje točkove.Za ovo postoji na Belorusima navojno vreteno kojim se reguliše kolika će se težina sa pluga preneti na zadnje točkove.Hidrauličnu regulaciju treba isključiti do kraja jer će tek tada oranje biti uvek na zadatoj dubini oranja kao što je naveo naš uvaženi član @Bobo.
Iovo uzmite sa izvesnoim dozom tačnosti!

Nazad
Vrh