Oranje

steve73 @ ja sam zavrsio sve pre 2-3 dana oranje,orao sam 4sporom na 1800-1850 obrtaja vukao sam imt 757 3*35,vrati se 4-5 stranica nazad ima snimak.:ppozdrav:

Sta je danas bilo traktora u ataru, cele godine ukupno nije toliko bilo! nisam ni znao da toliko ljudi obradjuje zemlju :haha:
svakim danom se sve teze ore, kise nema, zemlja gubi vlagu, pocele su grudve da izlaze napolje.
sutra tanjiranje nove arende i zaoravanje, kraj...

Danasnje oranje. MC Kormik i plug Vogel Noot auto-reset u akciji.
35mquc3.jpg
2qk1de8.jpg
wk5w7r.jpg
1pz9ev.jpg

Neki pozavršavali, ja juče počeo :osmeh:
Orao sam suncokretište, pa probao u kukuruzu. Pretplužnjak nije ni za k... Samo rilja u suncokretu, u kukuruzu je dobar samo za gušenje, odmah sam ga okrenuo. Probaću još jednom, pošto na kukuruzu sam još uvek štelovao plug pa da ne bude, ali mi se čini da sam bezveze puk'o 7 i po hiljada...
A da, kod nas je suvo, katastrofa. Svi se žale, naročito za suncokretište. Kad je u ZR padao grad, kod nas ni kiša. Jako malo kiše za duboko oranje.
Dakle, slike od juče, suncokretište (tanjirano malom tanjiračom, olt 24), dubina jedva 25cm:
DSC_04391_zpsf7b6965d.jpg
[/URL][/IMG]
DSC_04411_zps7c805a5e.jpg
[/URL][/IMG]
DSC_04421_zps4deff122.jpg
[/URL][/IMG]
i danas završena (razor nije više kao šanac, malo pomogao slikama dragankovacev, hvala)
DSC_04431_zpsbd52dd84.jpg
[/URL][/IMG]

Kukuruzište, isto juče orano. Jeste malo ružnije oranje, ali tu sam štelovao plug, biće još slika sa drugih njiva, pa će valjda biti bolje:
DSC_0440_zpsfcacd480.jpg
[/URL][/IMG]
ovo je netarupirana i nepaljena kukuruzovina, što se i vidi. Dubina za nijansu bolja od one na suncokretu, 25-27cm. Ili merena danas sa šipkom 26cm (ubo'o šipku na random mestu do tvrdog, sabio okolo nogama, izvadio i izmerio).

Ostalo nam još 3 k.j. tako da sutra puca top.Danas orana sojišta.Miševa i voluharica na izvolte a tek hrčkova šta je to nije normalno.Ratoborni neki.Kako kojeg izorem galeb doleti ali op hrčak se neda nikako.

Imam pitanje,u vezi EHR-a,podesio sam da mi onaj tockic za oscilacije stoji na br.5,a veliki tocak kojim se Fino podesava stoji izmedju br. 5 i 6,a na plugu je topling zakacen na plivajuci polozaj. E sad me zanima,koliko se to odrazava/steti hidraulici? Da li je dobro?
Orao sam pre na fixnoj rupi na pluga,a veliki tockic mi stojao na 0,a onaj tockic za oscilacije u oranju isto na 5,sve zavisi....

Poslednja izmena:
Imam pitanje,u vezi EHR-a,podesio sam da mi onaj tockic za oscilacije stoji na br.5,a veliki tocak kojim se vino podesava stoji izmedju br. 5 i 6,a na plugu je topling zakacen na plivajuci polozaj. E sad me zanima,koliko se to odrazava/steti hidraulici? Da li je dobro?
Orao sam pre na fixnoj rupi na pluga,a veliki tockic mi stojao na 0,a onaj tockic za oscilacije u oranju isto na 5,sve zavisi....
Kad ores mani taj veliki tocak kojem se "vino" podesava:ppozdrav:

Orao sam suncokretište, pa probao u kukuruzu. Pretplužnjak nije ni za k... Samo rilja u suncokretu, u kukuruzu je dobar samo za gušenje, odmah sam ga okrenuo. Probaću još jednom, pošto na kukuruzu sam još uvek štelovao plug pa da ne bude, ali mi se čini da sam bezveze puk'o 7 i po hiljada...
E sale ne moze to tako u kukuruziste, moras upaliti, potanjirati ili ostaviti da dobro nakisne i natruli, nemoze na 70cm klirensa i 90cm raspona izmedju glava da radi pretpluznjak u toj masi, treba 80-85 klirensa i preko 100 raspon glava.
u ne diranom suncokretistu i da ne pricam, kod tebe je tanjirano tu bi trebao da ide al bez nekog velikog efekta, samo se nebi videli stapovi al trebas imati 2kom.

@Kish, pa oranju ne fali ništa, osim što mi ostaje žetvenih ostataka na površini, kao na slici. Voleo bih da bude sve crno posle pluga. Što se brazda tiče, da nema tih ostataka, skoro da se ne vidi svaka brazda posebno. Tu na kukuruzištu se pomalo vidi, ali tu sam još uvek štelovao plug. Danas sam orao u suncokretu, sutra ću videti kako ide u kukuruzu (obran beračem).
@dragan.kovacev, jbg da sam znao ne bih kupovao taj pretplužnjak. Da palim neću, kiše nema na vidiku, a nemam šta da čekam više, a tanjiraču još uvek nemam, valjda će biti dogodine. A za tuluzine ne mogu da se žalim, kombajner mi je kosio sa Z 142,išao je nisko koliko je mogao, kao da je tarupirano. Mora da može bar malo bolje da zaore ove ostatke. Ne odustajem, juče sam izašao oko 20tak puta iz traktora zbog štelunga, samo da ga dovedem u red.
Što se štapova tiče, ne smeta mi što su ostali gore, nisu sasečeni- mala tanjirača, i šta očekivati.

Nazad
Vrh