Oranje

Becarina, jel to radjeno sa mulcherom ?
Da, malčirano je sa malčerom sa Y noževima. Premda je vršio Claas sa Claas Consped (6 redi) adapterom vrlo nisko, al bojao sam se da će mi zbojevi šuške glavit plug jer je nizak pa sam zato preletio sa malčerom. Još kad bi na plugu bili novi il bolji lemeši umjesto ovih koji su fajn potrošeni, oranje bi bilo još bolje.

- - - - - - - - - -

Becarino nabijas mi komplekse ti dal orao sa Fergusonom baste ili ovim prave duzi kod tebe je oranje strela.
Za dobar pravac bitna je dobra rakija. :osmeh:

Tese me 2 stvari: 1 sto je bolje nego kad se vo popisa i druga sto je bolje nego komsijino.:osmeh:
20131018130454.jpg

Zemlja u Kragujevcu je laksa nego u sremu za oranje. Sremsku zemlju mozes da ores sa fergusonom ali samo sa jednobraznim plugom, oce traktor da prsne. Jedina prednost je sto je sve ravno pa samo teraj.A ima jos nesto,u sremu i vojvodini se ore na vece dubine 30-35cm dok po nasim brdima oko 20cm, ali mi se mucimo uzbrdo, pa male njive sa 50 coskova i 30 obala. Ima sve svoje kako i zasto

Da, da po rudjem turu nista ne boli, tako da je lakse oranje u sumadiji nego u sremu. Kod vas u sremu jedna tabla 12 hektara dok kod mene 26 parcele u 12 hektara,normalno po celom ataru.
Ja sam takodje cuo da je sremska zemlja teska za oranje. Backa se rasipa, Banat je isto super, ali za Srem sam cuo da ima teske delove.
Nisam ja u sremu,i kod mene je 26 parcela u 12 hektara+brdo kao gratis:osmeh:
Dobro dosao u klub :)
Evo oranja kod mene od subote (takodje parcele su usitnjene). Ova njiva je jos zlatna za oranje + je lepo nakislo. Bolje od ovoga ne moze da se ocekuje. Da bih orao duboko, morao sam zetorom 5711 da orem prvom brzom (treca brza kod zetora, kao prvo brza kod imt-a otprilike).

screenshot captor

screenshot capture

screenshot

Potopljeno koliko god moze. Dubina oko 30ak cm. Kako kad i kako gde. Naidje na tvrdje pa uhvati plice ili naidjem na malu uzbrdicu, pa moram da podignem malo da prevali.

picture sharing

windows screenshot

screen capture

@markokg1982
pomeri rucku na kolenastoj osovini 3-4 zuba prema kabini da povecas zahvat prednje brazde, jer na slici deluje da manje prva hvata,i oranje ce biti lepse slozeno manje ce se poznati spojevi svakog kruga. Inace dosta lepo oranje:ppozdrav:

Druze, tek sam kupio ovaj plug. Ovo je drugo oranje sa njim.
Izlazio sam iz traktora bar 10ak puta da ga stelujem dok nisam nasao idealno (lanci slobodni, traktor ne vuce levo ni desno, a brazde da budu jednake koliko je to moguce zbog terena. Cak je blago nizbrdo, pa uzbrdo).
Sve vreme je bas prednja brazda uglavnom hvatala vise. Vidi se kada sam na njivi da pravi vece "brdo" od zadnje brazde, a i vise se "svetli" tj izbacuje "glinu" iz dubljeg dela, dok zadnja pravi mrvicastu strukturu.
Ja sam cepidlaka sto se stelovanja pluga tice, pa me ne mrzi da sidjem i 100 puta ako treba, da ga dostelujem bolje.
Uvek malo moze bolje, ali treba imati i lep teren.
Uglavnom, hvala na pohvali za oranje :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

I spusti obruč na osiguraču na desnoj poluzi, da ga ne izgubiš negde na uzglavnicama :ppozdrav:.

Svaka cast na dobrom oku :)

Zapravo, izgubio sam ga :sjasi:i odmah oseti na volanu da samo sto nije spala poluga sa pluga, ja mrdnu traktor unazad da je vratim i stavim drugi osigurac, a ona tek onda spade pa se namucih da ponovo polugu navucem na plug i nakacim ddrugi osigurac :)

Sve to stoji onda ako vise nosi zemlje produzis malo topling ice lakse da prva ne ide duboku,a na rucki povecaj zahvat gurnes je 3-4 zuba napred probaj pa ces videti.Jer ti prva brazda nikako da dobaci do brazde od proslog kruga,to je i mene zezalo a kao i tebi isla je dublje,produzis topling a povecas zahvat i bice bolje sigurno.

Ne znam. Mozda si u pravu.
Rucica, koliko ja znam, sluzi iskljucivo da se plug namesti tako da se njegova sila vuce poklopi sa silom vuce traktora. Ona pomera kolenasto vratilo (jedno napred a u isto vreme drugo nazad). Nisam nikada cuo da ima veze sa vecim zahvatom.

Ovo je plug IMT 754 i on hvata kao i 756 ali ima manji razmak izmedju glava, pa je zbog toga to mozda tako.

A ovo sto sam ti gore rekao, evo pogledaj i poslusaj sam.

Ti osigurači i nisu baš najsigurniji. Sve je to ''mala privreda'' (čitaj koliko koštaju, toliko i vrede). I ja sam se tako napatio par puta dok sam orao, a onda sam kupio dva šrafa, poduža, stavio matice i mirna Bačka.

Ti su sranje osigurači, meni se dešavalo u tanjiranju da ih izbije štap od suncokreta i u oranju pa se zakezeči plug i onda muka živa da se ponovo zakači. Sad koristim samo ove ali jače i deblje i nabijem ih do kraja i nema šanse da se otkači

Ne znam. Mozda si u pravu.
Rucica, koliko ja znam, sluzi iskljucivo da se plug namesti tako da se njegova sila vuce poklopi sa silom vuce traktora. Ona pomera kolenasto vratilo (jedno napred a u isto vreme drugo nazad). Nisam nikada cuo da ima veze sa vecim zahvatom.

Ovo je plug IMT 754 i on hvata kao i 756 ali ima manji razmak izmedju glava, pa je zbog toga to mozda tako.
Tacno napisano cemu sluzi rucica,a ako je plug u vinklu i kolenasta osovina podesena levo-desno kako treba to je to.
Zahvat pluga se moze povecati samo na prednjoj brazdi pomeranjem pomenute kolenaste osovine u desnu stranu,tad plug ide levo i grabi vise.Kod tebe je sve uredno i dobro.I jos nesto:Oranje u brdu i ravnici nije isto,kod nas su njive sa sto brezuljaka pa kad tocak nagazi plug mnogo luta iza traktora jer su lanci slobodni(a tako i treba)pa prednja brazda stalno menja zahvat i mnogo je neravan teren i u ravnim njivama.
Marko,samo napred,to je to.

markokg1982;Sve vreme je bas prednja brazda uglavnom hvatala vise. [/QUOTE je napisao(la):
Prednja brazda ti hvata vise jer si ga zabrazdio na tu rucicu,stavi je na 3-4 rupu kao sto kaze kolega i to je to.

Ti su sranje osigurači, meni se dešavalo u tanjiranju da ih izbije štap od suncokreta i u oranju pa se zakezeči plug i onda muka živa da se ponovo zakači. Sad koristim samo ove ali jače i deblje i nabijem ih do kraja i nema šanse da se otkači
baš tako kolega. I ja koristim ovakve ali mnogo deblje čini mi se da su 8 ili 10mm debljine. kad ih nabiješ nema šanse da se što otkači. Jedino je malo problem prilikom otkačivanja jer su jako čvrsti pa se moraju najčešće čekićem izbiti.

Nazad
Vrh