Oranje

Pravo takmičarski...Ja tu naj više gasiram da što dalje nabaci ,jer opet je on meni više slagao na dulumaži nego što je ostalo neoranog...Kod korektnih ljudi drugačije....

Pa šta je problem to neorano a zatrpano zemljom , mi to zovemo sklad . Jesi primjetio da je red recimo kukuruza koji bude na skladu ako ne najbolji al lošiji nije?

Abro
Može to da se uradi i kod nepaljenog kukuruzišta pod uslovom da se radi baš po PS-u 1/3 dubine oranja kod otvaranja i posle na punu dubinu kad se naorava, zato što se ne pazi na dubinu kod otvaranja zato zna biti problem.

Njiva je nepravilnog oblika, ovaj donji deo je ravan i ide kao zmijica uz kanal, drugi deo je brdo i takodje nepravilnog oblika...

na ovoj slici sam sa brega slikao dole do kanala kad sam orao uvratine na bregu . Kukuruz je siliran.
6z64r8.jpg

Zato što nema prevare kad je dubina u pitanju

Ih, pa ja sam od tebe očekivao neku ozbiljnu misao. Nema prevare po ptianju dubine kada izvadiš metar iz sandučeta za alat pa izmeriš ili staviš neku flašekanju u razor ili ključ 32.
I ukovani i izmenjivi nos vire ispod raonika i pomažu kod zabadanja. Znam da je bolji izmenjivi zato što ga jednostavno zameniš kada se potroši dok kod ukovanog moraš da menjaš ceo raonik ili da nastaviš da oreš bez nosa. Razumem ja da prišrafljeni nos pravi veće trenje od ukovanog, samo me je zanimalo da li neko zna kolika je ta razlika u otporu između raonika sa ukovanim nosom i izmenjivim.

- - - - - - - - - -

Zanima me još jedna stvar. Da li zna neko akva je sad to nova moda da se u mom kraju masovno drljaju njive sad, neposredno po oranju? Da li to neko već sada zna da će predstojeća zima biti oskudna u padavinama?

Ih, pa ja sam od tebe očekivao neku ozbiljnu misao. Nema prevare po ptianju dubine kada izvadiš metar iz sandučeta za alat pa izmeriš ili staviš neku flašekanju u razor ili ključ 32.
I ukovani i izmenjivi nos vire ispod raonika i pomažu kod zabadanja. Znam da je bolji izmenjivi zato što ga jednostavno zameniš kada se potroši dok kod ukovanog moraš da menjaš ceo raonik ili da nastaviš da oreš bez nosa. Razumem ja da prišrafljeni nos pravi veće trenje od ukovanog, samo me je zanimalo da li neko zna kolika je ta razlika u otporu između raonika sa ukovanim nosom i izmenjivim.

- - - - - - - - - -

Zanima me još jedna stvar. Da li zna neko akva je sad to nova moda da se u mom kraju masovno drljaju njive sad, neposredno po oranju? Da li to neko već sada zna da će predstojeća zima biti oskudna u padavinama?
Čuva se ovo malo vlage kolega
Ne,varaš se,ravan raonik ide kud hoće,i kako hoće,dubina je varljiva-promenljiva od otpora,a raonici sa kljunom uvek vuku-čupaju nadole,i dubina mora biti jednačija i približnija dubini zadatoj na točku i na finoj hidraulici

Kod nas su veliki snegovi i drljanje sada nikako nije preporucljivo. U Vojvodini su manji snegovi. Ja sam hteo da zatvaram zimsku brazdu ali necu zato sto je jedan covek iz mog sela zatvrao prosle godine pa u februaru ove godine palo 1m snega sve ga slepilo morao je na prolece da preorava.

HE HE HE Nađoh i ja njivu da se slikam sa flašom::namigivanje::.Odsekoga stari IMT-ovac ko Lemken land, Vario, Opal ,Memori,XS pro i svi ostali strani plaćenici neznam im svima ni činove....:ppozdrav:Jest ga @Dlebdp@spakovo...
6ss01c.jpg

Strani plugovi su skupi zato je meni i ovaj olt dobar odradi posao a to je najvažnije i sigurno je kvalitetnije oranje sa jednom brazdom nego sa pet jer od tih pet kad rade uslužno oru 2-3 a ostale samo plivaju po površini

View My Video

- - - - - - - - - -

Naravno da ne vozač je potrošio pola boce minakve ipola kila hleba i kobasice
Zna se da je Vlatko stedljiv a vidim neki za azdaje pisu potrosnju 9-10l/kj pa reko da nije ovih 13l potrosnja sa vozacem,znam da je jedan ferguson ove jeseni trosio 2l/kj vodurine jer se orac najeo sunke pre oranja. :ppozdrav:

Ne,varaš se,ravan raonik ide kud hoće,i kako hoće,dubina je varljiva-promenljiva od otpora,a raonici sa kljunom uvek vuku-čupaju nadole,i dubina mora biti jednačija i približnija dubini zadatoj na točku i na finoj hidraulici
Ne znam za ostale raonike sa promenljivim vrhom ali Zarićevi su nas razočarali prošle godine i eno ih sad na tavanu hvataju koroziju....Nisu uzorali ni 20kj,jer nisu "hteli u zemlju".... Umesto njih smo kupili klasične od Čantaviraca i evo ih i sad na plugu-super rade. Ako ima neke veze plug je VN M-950 daske UN 400. Možda bi ove godine služili svrsi i Zarićevi jer se lako oralo ali prošle godine su se previše mislili 'oće u zemlju il neće...

Nazad
Vrh