Oranje

zakljucak po gospodinu srdjanu84 ,kupite uvozni plug,po mogucnosti iz svajcarske i mozete i komotno i u kamenolm da orete...i platite bar 20 000 evra...jer ipak,to je strano i samim tim je i odlicno...

sa autoresetom klima muzika i crtalo od titanijuma nove gume nov akumulator sjed pali vozi..:haha:

e moji drugovi nisam ni znao da se samo sa takvim plugom može orati.

Ljudi kupujmo domace.Budimo lojalni gradjani drzave Serbije.Nemojmo samo strano da propagiramo,nikad nece nasa privreda da stane na noge.

Vjerujte ko kod radi profesionalno malo više zemlje , i ima te profesionalne priključke koji dosta koštaju ( takvi proizvodi i ne postoje domaći sve i da oćeš) ne kupuje plug npr od 20 000e iz pomodarstva nego je iz vlastitog i tudjih iskustava zaključio da je tako bolje i da će se to sve kroz desetak godina isplatiti . Druga stvar ne može se baš isto to uraditi sa malim starim plugom dijelom i zbog toga što je satnica radnika na farmi u Evropi 15k evra pa mu se ne isplati dati manji polovan traktor i priključke da šarafa po njivi nego da uradi za dan dva tri sve i parkira u šupu.
Slično valjda dolazi i kod nas , uglavnom radim sve sam a pogotovo planiram da tako i bude , svoju satnicu sam sebi računam malo više nego kolko je trenutno radnik i nije mi nimalo svejedno dal ću orati 2 dana ili 7 dana . Samo dok vidim na kolko zemlje mogu računati sl desetak godina bože zdravlja ozbiljne "skupe strane" priključke na kredit naravno i da se radi.

Hajdemo sada na oranje.Punu se ispričasmo o plugoma a Moderatori vrebaju iza ćoška...a možda i:spavam:

Каква црна лојалност ако ће то да ме кошта као св. Петра кајгана. Купиш домаће, мислиш прошао си добро, повољно. Кад имаш још 100 зајебанција око тога и опет је питање како ће да ради.

24ebc6g.jpg

24ebc6g.jpg

24ebc6g.jpg

2i8dph0.jpg

mi danas poceli gornje ugarnice,orati novi su i ofarbani deflektori pa malo koci zemlju sutra sledi smirglanje sa vodenom smirglom.Nesto mi tel nece video da snima pa me traktor umalo ostavio, jedva sam ga stigao posto sam ga slikao u pokretu.Inace se nesme tako.:Staje ovo ja sam razne slike okacio

- - - - - - - - - -

2gtb34i.jpg

n1z2aq.jpg

207b8fb.jpg

Neko rece Srdjan84....nikakav Srdjan nego Dragan iz Svajcarsku pisao preko bratovog naloga posto je njegov banovan,a sad je i Srdjanov banovan,cisto da se zna.

Plug hvata 90 cm... Kristal jel si ti podesavao onu gredu na koju se kace poteznice,mi je nismo dirali,onako kako je fabricki tako smo sa njom i orali

@MONTOYA Trebalo bi 90cm ali imas pravo prednji je hvatao malo vise ,sutra nastavljamo pa ce biti korekcije u vidu vracanja osovine ulevo i malo smanjiti nagib jer je nepotrebno preko 30cm duboko orati a sadasnji nagib odgovara toj dubini.Danas prvi dan sa ovim plugom u cernozemu

@vlada90Kao sto rekoh pre sam radio teze zemje , tad mi je osovina bila na dobrom mestu i vuko ga ruja a sad ga vuce zetor i gornje zemlje smo poceli pa sam izvuko osovinu malo vise neg sto je potrbno kuci pa na njivi nisam je vracao sutra korekcija

...ne može se baš isto to uraditi sa malim starim plugom dijelom i zbog toga što je satnica radnika na farmi u Evropi 15k evra pa mu se ne isplati dati manji polovan traktor i priključke da šarafa po njivi nego da uradi za dan dva tri sve i parkira u šupu.
Slično valjda dolazi i kod nas .

Budi siguran da slično u dogledno vreme neće doći kod nas. Ne smem ništa da tvrdim za Republiku Srpsku, ali u Srbiji je nezaposlenost svakim danom sve veća. Naši ljudi bi bili srećni kad bi mogli da rade negde i za 15 evra na dan, samo da ne moljakaju svoje roditelje, penzionere za kintu da plate račune. Ja moj sat ne računam. Jer šta god da korisno radim to sigurno više vredi nego da ne radim ništa i zahvalan sam Bogu što imam parče zemlje sa kojeg mogu da u'ranim šta ću zaklati i pojesti i šta da naložim. Zato me ne mrzi ni da orem na jednu brazdu sa traktorom nešto snažnijim nego dva vola.

@Krlemrle potpisujem tvoj post :bravo:
Moj kraj Smederevska Palanka vise od pola veka vazio je za industrijsko mesto No1 u sumadiji podunavskom regionu. Proisvodili smo "sve" pocevsi od fabrike vagona "Gosa" gde je radilo oko 15000 radnika pa do manjih firmi od 30tak radnika, nije bilo domacinstva na teritoriji opstine iz koga bar jedan clan domacinstva nije radio u fabrici. Laganim ali sigurnim propadanjem nase industrije ljudi se okrecu poljoprivredi sa vec debelo zastarelom mehanizacijom,traktori od preko 20-30 godina, zapustene i zabagrenjarene parcele sada se polako pretvaruju u obradive povresine, kada bih racunao radne sate koliko sam vadio rastinje sa parcela koje sam zakupio verovatno mi se ne bi isplatilo ni da razmisljam o poljoprivredi a kamoli da radim. Orem traktorom koji je proizveden 1968 godine i plugom koji nije nista mladji od njega evo vec 10 hektara zemlje, zadovoljan sam svojim radom i srecan sto za razliku od ljudi u gradu mogu da se oslonim na poljoprivredu kao siguran posao ako sve drugo propadne bar cu proizvoditi hranu za sebe i svoju porodicu .
Da ne duzim svaki plug moze da ore pod uslovom da nije iskrivljen i ne treba nama neki plug od 30 000 , kako neko rece 100 000 evra da bi radili poljoprivredu moze to i sa starim plugovima da se ore (naravno sa novim raonicima) da imam 30 000 evra ne bi ih sigurno dao za plug.
Danas vidim coveka koji ore ursuzom c-355 i leskovackim plugom onim zelenim (neznam koliko coli) ali covek ore i poore sa tim ursuzom i tim plugovima oko 40 hektara zemlje, pitam ga zasto ne podmladi mehanizaciju kaze tako sam navikao. Sta mislite koliko hektara se tek moze obraditi sa nekom daleko boljom kombinacijom traktora i pluga kad covek sa pomenutom obradi 40 hektara? U poljoprivredi je navazniji alat imati kvalitetnu zemlju za obradu to je vec pola obavljenog posla... :ppozdrav:

Nije svaka godina ko ova da od žetve do blata ili zime čovjek može sebi da priušti da 40ha ore 20-30 radnih dana , da ne govorim o tome kako je uspio da organizuje farmu da nema drugih obaveza dvadesetak dana .

Nije svaka godina ko ova da od žetve do blata ili zime čovjek može sebi da priušti da 40ha ore 20-30 radnih dana , da ne govorim o tome kako je uspio da organizuje farmu da nema drugih obaveza dvadesetak dana .

Druze neznam kakve su parcele u vasem kraju? ovde su parcele usitnjene tesko je naici na njivu koja je veca od 1 hektar. Prosecna njiva je 50-60.Verovatno mu ne bi mnogo pomogao ni traktor od 100 konja ni plug od 3 brazde jer sa njim treba manevrisati na ovim malim parcelama. Nije bitno da je traktor veliki i mocan moze i sa manjim traktorom da se ore samo treba orati na vreme. Ovde se Rakovica65 i IMT 560 vaze za veci traktor.

Poslednja izmena:
To je sve u redu ,male njive mali traktor.Medjutim zanimljivo je (ne aludiram na vas)da neko ko ima takav traktor i parcele naj više komentariše o "onom" plugu ,te trebo je kupit domaće te štoćemu polovni strani, mogo je kupit dva rusa itd. itd.Shvatam ja da je ovo forum ali ista priča već godinama.Kad bi se družili 100god. nebi zaključili daL JE BOLJI ZETOR ILI RUS...

Nazad
Vrh