Oranje

Oranje za psenicu: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yZFcqppL7Ag
I proba pluga
oranje8.jpg
oranje7.jpg

oranje6.jpg

oranje5.jpg

oranje4.jpg

oranje3.jpg

oranje2.jpg

oranje1.jpg

oranjeb.jpg

Utisci?

Konšo, taj bi rikn'o posle pola jutra oranja.
Visokoturažne mašine nisu za konstantno veliko opterećenje. Ugrađuju ljudi(moj pašenog npr.) na traktore motore od kamiona i to starih vojničkih kljusina koje brekću kao traktori, a ne od ovih novih što zvižde i troše ED. Šta tek reći o traktoru sa automobilskim, pa još i benzinskim motorom. Ima ja YT neki Slovak napravio sebi "Tomu Vinković" Frankenštajna od kojekakvih delova sa otpada sa škodinim motorom. Škoda 120 ima ekstra lenj benzinski motor, pa opet nije dovoljno niskoturažan za teške radove.
Zašto li to ljudi rade? Da se frajerišu sokakom valjda dok jednog dana ne slome vrat.

Misliš da raonik sa izmenjivim vrhom ide teže?

Mislim i ja jer mi je čovek iz "Plamena" rekao kada sam kupovao od njega nov raonik da kupim onaj sa ukovanim nosom umesto sa izmenjivim kada je saznao sa koliko snage motora po plužnom telu raspolažemo. Kaže čovek da taj izmenjivi traži >40ks po plužnom telu bez kompromisa, a ja raspolažem sa 31.

- - - - - - - - - -

Je li to rigolovanje za šljivik ili tražite naftu ili naprotiv imate viška nafte? :haha:
Mašala! Šalu na stranu, za pšenicu je dovoljno dvadeset centimetara. Sve preko toga je nepotreban trošak kažu stručnjaci, a na osnovu rezultata ogleda.

xaxaxaxxaxa istinu..... eh da je nafta :bravo:,ma cisto probali plug... a treba nam za visnje,kajsije sljive....

To je kao ljuštenje strnjike. ne vidi se baš na slici, a ne bi bilo loše da znamo koji je plug u pitanju(radni zahvat po plužnom telu i koliko plužnih tela) i koji traktor to vuče. Iz ličnog iskustva(koje ne mora da važi i u tvom slučaju) probaj malo dublje možda se neće tako kaišati kao da guliš krompir. Ako traktor nema prisilno spuštanje, možda da malo skratiš(zategneš) toplink.
imt 560 ,olt posavac 14 cola, novi raonici,plug jednostavno NECE u zemlju,udje na nekim mestima i izbacuje gromade.

Je...š oranje sa prisilnim spuštanjem,menjaj raonike onda i šteluj plug,raorici sa promenljivim vrhom nema šanse da neulaze,samo da ima šta da vuče

Minđušar, kad smo već kod toga, da li je po tebi ok ona varijanta raonika sa nosom, ali neizmenjivim? Pošto si video i probao svašta, zanima me tvoje mišljenje. meni su osim tog gospodina iz "Plamena" još neki lokalni paori rekli da izmenjivi nos povećeva otpor.

imt 560 ,olt posavac 14 cola, novi raonici,plug jednostavno NECE u zemlju,udje na nekim mestima i izbacuje gromade.

Ako izbacuje gromade tamo gde uspeš da ga zabiješ onda nisu uslovi za oranje. Je li to možda malo nerađena zemlja u poslednje vreme?
Svakako, ja ne znam šta treba činiti, ali ja bih to prvo istanjirao(da bolje upija) i sačekao da još malo nakisne pa orao ili ga uzori tako nikako plitko pa na proleće posej ovas, pa obavezno po skidanju ovsa oljušti strnjiku pa na jesen ori. Za sad mi ništa drugo ne pada na pamet, ali ne vredi siliti sada. Em ćeš ubiti traktor, em ćeš slomiti vrat kad budeš na proleće drljao ako u opšte uspeš sada da poizvaljuješ gromade.
Elem, strpljen-spašen.

Pravo takmičarski...Ja tu naj više gasiram da što dalje nabaci ,jer opet je on meni više slagao na dulumaži nego što je ostalo neoranog...Kod korektnih ljudi drugačije....

Minđušar, kad smo već kod toga, da li je po tebi ok ona varijanta raonika sa nosom, ali neizmenjivim? Pošto si video i probao svašta, zanima me tvoje mišljenje. meni su osim tog gospodina iz "Plamena" još neki lokalni paori rekli da izmenjivi nos povećeva otpor.

Komšo.dobro si uradio.Sasvim je to dovoljno za dobar rad pluga.Ja sa starim raonicima nisam mogao da pustimuzglavnicu pa sam otišao kod Zarića (mada sam malo skeptik što se tiče njihovog kvaliteta ) i uzeo tu varijantu kao i ti i mogu ti reći da sam prijatno iznenađen,ubada se koliko hoćeš.Uzorao sam oko 9 jutari sa tim raonicima i nisam primetio da se išta istrošilo.
Navarivao sam ja špiceve slične tim promenljivim i to stvarno treba vući.

Lepo, ali voleo bih videti ovakav način sa NE paljenim biljnim ostacima, ili sklonjenim na drugi način. Inače ::super::
Ovo je silirano koliko se ja razumem u obućarski zanat
Komšo.dobro si uradio.Sasvim je to dovoljno za dobar rad pluga.Ja sa starim raonicima nisam mogao da pustimuzglavnicu pa sam otišao kod Zarića (mada sam malo skeptik što se tiče njihovog kvaliteta ) i uzeo tu varijantu kao i ti i mogu ti reći da sam prijatno iznenađen,ubada se koliko hoćeš.Uzorao sam oko 9 jutari sa tim raonicima i nisam primetio da se išta istrošilo.
Navarivao sam ja špiceve slične tim promenljivim i to stvarno treba vući.

Zato što nema prevare kad je dubina u pitanju

Nazad
Vrh