Oranje

To podrivanje ne mora da se radi strogo baš pravim podrivačem. Snalaze se ljudi. Ja sam moj stari plug prodao tipu kojem je trebala samo njegova građa karakterističnog oblika da bi od njega i još jednog takvog napravio mali "podrivač" od dva tela za Torpeda od sedamdeset konja. Viđao sam na Jutjubu razne kreativne ideje da se zemlja iscepa ispod dubine oraničnog sloja, a bez da se prevrće.
U krajnjoj liniji, ko kaže da mora da se podrije. Ako može, što da ne bar ponekad, a ako ne može opet u redu, samo po meni treba izbeći izoravanje gline na površinu na ovaj ili onaj način.

Sve se svodi u zadnje vreme ko najbrže ore a niko ne priča i o drugoj krajnosti.Ja imam 2j (špic),izlazim na asfalt gde se stalno šetaju naftaši,što znači da svaki put moram da stanem da me neko ne bi lupio ili obrnuto.Trebalo mi je između 7 i 8 sati samo je sreća što moj zekan troši naftu na sat.

Momo sta moze uspjevati u takvoj glini

Kukuruz je ekstra svake godine , bar u ovom tipu te teške gline što ga ima ponegdje kod mene. Teško je obraditit i pripremiti i ja tu sijem baš gusto iz dva razloga , prvo što podnosi a drugo što uglavnom tu dosta biljaka ofali (ili se sjeme i ne sakrije jer sijačica piše , ili padne pod busen ili sl) . Problem je samo očuvati sklop i da preživi vrijeme većih padavina suša mu nemože ništa i tu klipovi budu ko sa slike obavezno .,

@Kukulele , nemoj mi špiceve spominjati , imam i ja njiva gdje sve uradim brzo i onda na zadnjoj četvrtini površine ostanem više nego na ovo ostalo .
Evo neke njive koje radim : https://maps.google.com/
ukucati u prozor za pretragu :

45 02 28 17 29 15
ili
45 02 21 17 27 29
ili
45 04 02 17 21 54

Poslednja izmena:
2lry1j.jpg

jqkn61.jpg

15i2sf6.jpg

Ove tri slike mogle bi u tri teme: nikad ovako; "oranje" ;i umeytnicke slike poljoprivrednika.Taj put se zove Segedinski trebalo bi da je sirok 12m sad je oko4m a ovaj biser je izvuko svoje s....e na sred puta,jedva sam prosao kolima:

Upravo tako.Za moje parcele i parcele koje uzimam u zakup znam tačnu veličinu dok kod usluga ne zna ni policija.Svi lažu čak sam kupio i brojač/merač hektara i slaba vajda mada sam dosta mušterija zbog njega i izgubio a iskreno rečeno i nije mi žao zbog toga.

Управо тако, када им ореш, тањираш једна мера. Када им сејеш друга мера, а када им вршеш онда трећа. :sta:

Али онај дугачки(фат) када претрчи преко њиве и уз мало просте математике одма каже праву цифру.

А није ни редак случај да у нас њиве расту као мала деца.

danas sam zavrsio parcelu od 4 ha, radio sam juce od pola 10 do 19h i danas od 9 do 16h, imao sam pauze od oko pola sata dok jedem i neka je jos po 15min za pis pauze, traktor Tafe 5900 4wd i leskovacki zeleni plug 2*35, traktor je isao 4 sporom na gasu od 1600-1700obrtaja, dubina je oko 30, negde malo vise negde malo manje, zemljiste gajnjaca, prosipalo se - nije se skoro lepse pooralo

sad dal je brzo il je sporo neznam, al znam da je uradjeno ljudski po svim parametrima, bas sam zadovoljan kako je ispalo :ppozdrav: :cao:

Zemlju nikada ne treba prodavati ma kakva god da je (sem za nidustrisku zonu).Ni jedno oranje nije lose,ni jedna zelja nece manje roditi zato sti je jedan drazda isla plice od druge.Ako nemate nista pemetno da kazete nemojte traziti dlaku u jajetu.U prtevodu ne se.i te!

Čovek se zeza a ti ko brzogoreći.Vidi se da je oranje no koment.Čisto duboko zaorano ,ma da se odma čovekuz da licenca...:ppozdrav:

Nazad
Vrh