"Iz kamena vatra sijeva."Danas nešto sasvim drugačije.Dubina 15 možda negde i celih 18cm.Sve pritisnutu do kraja. Blokada vuča hidraulik i gas.10CM crnica a dole neka plavo zelena boja.Raonici novi + oba crtala.Potrošnja velika.Zemlja ne ostaje na mestu nego ide jedno pola metra za plugom.Ispočetka se nešto mudruje šteluje skraćuje produžava (toplink meljac)a posle se pusti mozak na pašu.Sreća moja samo 2.2 Ha...Ne do Bog da je 22ha.odma bi se sliko.
Takve ekstremno glinovite zemlje se relativno lepo oru samo kada je vlažnost idealna. Ne znam šta da kažem, imao sam i ja slične muke one poplavne 2010. godine. Kod mene je bila u pitanju ritska crnica - plodna, ali u principu glina. Kad je suvo krje plug, a kad je previše nakvašeno onda se kaiša kao plastelin.
Pitam se kako bi tu radilo podrivanje + plitko oranje. Hoću reći, podrivanje da razbije đon, a plitko oranje da samo prevrne taj tanki plodni sloj. Kod takvih zemljišta kakvo takvo oranje ne bi trebalo izostavljati zbog aeracije zemljišta.
- - - - - - - - - -
... i jednom je pošteno nadjubri stajnjakom i prevrni na 30cm (sa jednobrazdom će i to biti moguće) i struktura zemljišta će se sigurno znato popraviti.
E to! Stajnjak je lek za sve .Ako je tu godinama opadalo lišće, onda taj gornji sloj treba obavezno zaorati jer tu je humus.
Ne bih ja preporučio duboko oranje jednobrazdnim plugom jer će tako izbaciti tu žutu glinu na površinu, a to nije baš na korist.