Oranje

"Iz kamena vatra sijeva."Danas nešto sasvim drugačije.Dubina 15 možda negde i celih 18cm.Sve pritisnutu do kraja. Blokada vuča hidraulik i gas.10CM crnica a dole neka plavo zelena boja.Raonici novi + oba crtala.Potrošnja velika.Zemlja ne ostaje na mestu nego ide jedno pola metra za plugom.Ispočetka se nešto mudruje šteluje skraćuje produžava (toplink meljac)a posle se pusti mozak na pašu.Sreća moja samo 2.2 Ha...Ne do Bog da je 22ha.odma bi se sliko.

Takve ekstremno glinovite zemlje se relativno lepo oru samo kada je vlažnost idealna. Ne znam šta da kažem, imao sam i ja slične muke one poplavne 2010. godine. Kod mene je bila u pitanju ritska crnica - plodna, ali u principu glina. Kad je suvo krje plug, a kad je previše nakvašeno onda se kaiša kao plastelin.
Pitam se kako bi tu radilo podrivanje + plitko oranje. Hoću reći, podrivanje da razbije đon, a plitko oranje da samo prevrne taj tanki plodni sloj. Kod takvih zemljišta kakvo takvo oranje ne bi trebalo izostavljati zbog aeracije zemljišta.

- - - - - - - - - -

... i jednom je pošteno nadjubri stajnjakom i prevrni na 30cm (sa jednobrazdom će i to biti moguće) i struktura zemljišta će se sigurno znato popraviti.

E to! Stajnjak je lek za sve .Ako je tu godinama opadalo lišće, onda taj gornji sloj treba obavezno zaorati jer tu je humus.
Ne bih ja preporučio duboko oranje jednobrazdnim plugom jer će tako izbaciti tu žutu glinu na površinu, a to nije baš na korist.

Ko bi ovo podrovo .Mislim dabi se svaki traktor ugasio .Možda do 40cm a neka mrcina... Nije glina žuta nego zelena(maslinasta) Možda bude i Nikla .A možda se i obogatim:ppozdrav:

Stvarno se ovde brzo ore. Uzoraste ceo region, brzi ste od brzog Gonzalesa.
Mene su u skoli ucili da je vreme (t) jednako kolicniku predjenog puta i brzine kretanja. Kojom se vi brzinom krecete kad uzorete sa Rusicem od 80 i jednog konja jedno KJ za pola sat i nesto sitno ?

Stvarno se ovde brzo ore. Uzoraste ceo region, brzi ste od brzog Gonzalesa.
Mene su u skoli ucili da je vreme (t) jednako kolicniku predjenog puta i brzine kretanja. Kojom se vi brzinom krecete kad uzorete sa Rusicem od 80 i jednog konja jedno KJ za pola sat i nesto sitno ?

Niste dobro razumeli meni su se podsmevali kad sam rekao koliko mi treba vremena da uzorem jedno jutro a sto se tice traktora to je Yto od 120 ks i 4 brazde obrtac,a ubacio sam i video snimke kao dokaz,a ove sto pljuju po forumu trazio bih da prikazu kako se kod njih pametnih ore kad mi ostali nemamo pojma...

Brzina svetlosti.
Ako spadam u te pametne kako ste vi rekli onda da kažem da se kod nas ore teško iako imamo kadre traktore i plugove ne vredi nam da silimo jer ne može i jednostavno ne ide.

Evo jedna od metoda za obradu takve zemlje , bar ja tako radim , imam jedan potez slične samo je još drugačija boja . ide na žuto , izgleda da je ilovasta glina.
Uglavnom je teška fakat a ne kako to ovi preko Dunava doživljavaju . Ako oću da orem iz prve radim sa 145ks duplakom i 2 brazde u 3. sporoj i blokirano !!!
Al uglavnom ne radim tako nego prodjem ranije tanjiračama da isjeku i naprave neku vrstu prozrake jer se ni nemože usitniti , a onda da karikiram , ostavim traktor sa spremnim plugom u brazdi jer imam samo sat vremena kad je nakislo pa se osušilo ali ne do kraja . Samo tad se može uraditi solidno . Isto je i sa pripremom , ako je idealno jutros da se radi oko podne ne dolazi.

Mene interesuje kako sa tri brazde radnog zahvata oko 100 cm uzorati 1 kj za pola sata.
Ne znam ni ko je pokrenuo ovo pitanje oko brzine oranja, ali kad je vec pokrenuto nek se razjasni do kraja.

Samo onaj ko ide 12 km neprestano u jednom pravcu::namigivanje:: ,ne baš brzinom svetlosti ko što reče @ Matić@

palika je prvi napisao da je uzorao 1kj za sat vremena 2braznim obrtacem, pa sam ja drugi napisao da sam uzorao 4braznim 1kj za 35min. i on covek izracunao da je moguce i to vrlo uspesno, a ovo dalje ja nemam pojma sta se pisalo:haha:

Poslednja izmena:
E sad kad vidjeh 5755 da vas pitam nešto što kastim već 3 god.Ja sam odma skonto da je jutro 6duluma tj o.6ha. To je za mene tako i kraj priče. Kad kaže neko 7 jutara kod mene je odmah 42 duluma.Ali ,kako to da su vam parcele uvek okruglo 4j.12 j 15j.a kod nas sve 13.5 duluma 21.5 ili npr 7 duluma Jer nemoguće da nemate parcele od 7 duluma tj 1.16xxxjutara.Jel vi to zaokružujete????:sta: Malo je OFF ali ne mogu da bubnem sa ovakvim postom u neku drugu temu.Bilo je nešto o ovim merama ali neznam gde..

Ko bi ovo podrovo .Mislim dabi se svaki traktor ugasio .Možda do 40cm a neka mrcina... Nije glina žuta nego zelena(maslinasta) Možda bude i Nikla .A možda se i obogatim:ppozdrav:

40 cm je dovoljno da razbije đon, a koliko ja poznajem glinovita zemljišta, ona prave najveći otpor na dasci pluga jer su kompaktna, tj. ne raspadaju se, a i lepljiva su još pride. Zato verujem da podrivanje ne bi bilo baš bauk za takvu zemlju kao što oranje fakat jeste, pa zanosi prednji točak ka oranju kako god da ušteluješ plug, pa moraš da držiš volan navijen u levo što stvara dodatni otpor.
Verujem da bi i rešetkaste daske popravile situaciju, ali u svakom slučaju ostajem pri tome da ne preporučujem duboko oranje zbog izoravanja gline. Kaže mi pre dve godine jedan agronom-mehanizator sa ekonomije kako su nabavili plugove sa rešetkastim daskama i kako su se sjajno pokazali na našim teškim crnicama baš te poplavne 2010. godine, tj. da su značajno smanjili potrošnju goriva u odnosu na pune daske.

Uglavnom je teška fakat a ne kako to ovi preko Dunava doživljavaju . Ako oću da orem iz prve radim sa 145ks duplakom i 2 brazde u 3. sporoj i blokirano !!!
Al uglavnom ne radim tako nego prodjem ranije tanjiračama da isjeku i naprave neku vrstu prozrake jer se ni nemože usitniti , a onda da karikiram , ostavim traktor sa spremnim plugom u brazdi jer imam samo sat vremena kad je nakislo pa se osušilo ali ne do kraja . Samo tad se može uraditi solidno . Isto je i sa pripremom , ako je idealno jutros da se radi oko podne ne dolazi.

Ja vrlo dobro znam šta je teška, glinovita zemlja i nisam baš srećan kada neko onako generalizuje "ovi od preko Dunava" jer i preko Dunava ima svašta. U Severnom Banatu, za razliku od zapadnijih delova Vojvodine žive Indijanci koji piju gorku vodu(obogaćenu arsenom), koja se ne sme piti i oru ritove(isušene močvare) - zemlju koja se orati ne može. Kod nas se ne može videti MTZ 820 ili 920 kako se šepuri sa trobrazdnim plugom.
Ne znaju šta je teška zemlja oni srećnici koji sa IMT 558 oru na dve brazde.

Poslednja izmena:
Jes kolega ali nebi tu podrivač mnogo uradio i kad bi imalo ko da ga vuče jer tu nema "plužnog djona " tu je sve tvrdo teško i ljepljivo od vrha pa do dna .Ima dosta tipova zemlje (pogotovo ovamo kod nas) koje su kompletne tvrde kao plužni djon .

Tako je i ovde.Neko je malo produžio,neko proširio sve u zavisnosti od uslova.
Dali to znači kad neko radi uslužno da neće naići na parcelu npr.2.5jutra.Jer ako zaokružiš ,neko je oštećen za 3 duluma a to je 60 km ili 30e.??? @Momo@Baš tako .Kad žažmirim i zamislim da ono telo od 80cm prodje kroz kroz onaj beton .Strašna mi je i sama pomisao .

Upravo tako.Za moje parcele i parcele koje uzimam u zakup znam tačnu veličinu dok kod usluga ne zna ni policija.Svi lažu čak sam kupio i brojač/merač hektara i slaba vajda mada sam dosta mušterija zbog njega i izgubio a iskreno rečeno i nije mi žao zbog toga.

Jes kolega ali nebi tu podrivač mnogo uradio i kad bi imalo ko da ga vuče jer tu nema "plužnog djona " tu je sve tvrdo teško i ljepljivo od vrha pa do dna .Ima dosta tipova zemlje (pogotovo ovamo kod nas) koje su kompletne tvrde kao plužni djon .

Plužni đon i jeste boljka teških zemljišta. Rastresita zemlja nije ni sklona formiranju vodonepropusnog đona. Glinovita zemljišta su u stvari đon po celom profilu, to se slažem.

Dali to znači kad neko radi uslužno da neće naići na parcelu npr.2.5jutra.Jer ako zaokružiš ,neko je oštećen za 3 duluma a to je 60 km ili 30e.??? @Momo@Baš tako .Kad žažmirim i zamislim da ono telo od 80cm prodje kroz kroz onaj beton .Strašna mi je i sama pomisao .

Nije bas tako ja imam njive od 0.75 kj,pa 1.75 kj pa 2.25 kj,2.5kj, 2.75 kj itd sve do parcele od 16,25 kj,tako da nisam zaokruzio nijednu da bude vise za druge ne znam pricam o svojim njivama a otisli smo u offtopic....

Nazad
Vrh