Oranje

Na..bo si kad budes spremao za setvu,na svakih 2 metra ce da ti gusi.

@ ddragan ja necu na...ati sigurno nije to moja njiva, vec sam napisao slikao sam usput jednog coveka iz sela

Milane.ovo je stvarno katastrofa od oranja.Da imam takvu kombinaciju.ja imam FOP-610.07 i ima vrlo malo žetvenih ostataka ali nemam ni predplužnjake ni deflektorem,jednostavno je stvar u daskama.Ali pošto su daske već dotrajale videću da li mogu montirati vogelove i onda je to druga priča.
Mislim da mnogi greše kod oranja jer svaka parcela traži malo štelovanje a ne samo gas i teraj.ja ove godine kupio samooštreće a stari su bili upola kao novi i nema tu ni ugla ulaska raonika u zemlju a sad je milina kako ide.

E ovo je loše oranje a ne ono . Ono od Mindjušarevog komšije je više nego prosječno . Ja konkretno nisam mislio na takmičarsko oranje ili kad se skupe slike sa foruma , nego prolazio sam i ja sto puta po Vojvodini uzduž i poprijeko i ono oranje je u najmanju ruku prosječno.

Nego da se i ja učlanim u klub brzih orača (mal ne reko pecaroša) , skoro sam došo sa oranja (uglavnom orem noću pa neradi zinor al nema veze) . Od parcele od 5.5ha skino sam jedno 2ha , nisam gledo na sat al čini mi se da nije bilo ni 2 sata oranja (bez uzglavnica jer nije gotovo) . Nisam dosad obraćo pažnju al izgleda da su moguće te neke brzine . NJiva je duga 500m , a išlo je solidno . Plug je 3br a traktor više nego jak za 3br 145ks . Baš me zanima (pošto nemam brzinomjer) jel moguće tako , znaće Kiraj il neko drugi , kad sam išo MFom 1 brzom u C rangu , na 1800 obr , nekad čak i 2000 . Trebalo bi da je preko 10km/h , dal se uklapa?

Poslednja izmena:
"Iz kamena vatra sijeva."Danas nešto sasvim drugačije.Dubina 15 možda negde i celih 18cm.Sve pritisnutu do kraja. Blokada vuča hidraulik i gas.10CM crnica a dole neka plavo zelena boja.Raonici novi + oba crtala.Potrošnja velika.Zemlja ne ostaje na mestu nego ide jedno pola metra za plugom.Ispočetka se nešto mudruje šteluje skraćuje produžava (toplink meljac)a posle se pusti mozak na pašu.Sreća moja samo 2.2 Ha...Ne do Bog da je 22ha.odma bi se sliko.
1jpaip.jpg
2d01efn.jpg
2rf51tz.jpg

Imam i ja 0.4 ha ovakve zemlje, baš odgovara opisu kad je ovako vlažna. Lakše ju je orat kad je sasvim suva, plug je tako i ne "ore" već to bude nešto kao podrivanje, lomi i kida buse u formatu modernih LED televizora, taman da mraz ima na čemu tupiti zube preko zime.

- - - - - - - - - -

Imam i ja 0.4 ha ovakve zemlje, baš odgovara opisu kad je ovako vlažna. Lakše ju je orat kad je sasvim suva, plug je tako i ne "ore" već to bude nešto kao podrivanje, lomi i kida buse u formatu modernih LED televizora, taman da mraz ima na čemu tupiti zube preko zime.

Zemlja je naša dedovina ,a nisu je hteli ni komunisti da je otmu kad su pravili blokove i komesaciji 1950 g.Da mi ga je samo jedno smočit 20+cm da vidim šta je dole::namigivanje::.Mislim da bi posle išlo lakše...

што да продаје налазиште квалитетне глине тако плитко испод површине :sta: ..

Digneš zadnju glavu,pa valjda će ići lakše

Zemlja je naša dedovina ,a nisu je hteli ni komunisti da je otmu kad su pravili blokove i komesaciji 1950 g.Da mi ga je samo jedno smočit 20+cm da vidim šta je dole::namigivanje::.Mislim da bi posle išlo lakše...

Probaj kao što Mindjušar kaže sa jednom brazdom da je uzoreš. Ili skini sa ovog pluga zadnju il nabavi kakav pravi jednobrazd i jednom je pošteno nadjubri stajnjakom i prevrni na 30cm (sa jednobrazdom će i to biti moguće) i struktura zemljišta će se sigurno znato popraviti.

Možda bi ovde šuplje daske došle do izražaja.:sta:1990G.posadjena šiba(industriska vrba) i bila 10g.Trebalo bi od silnog lišća da ide bolje ali neće plug u zemlju.

Nazad
Vrh