Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Da nije koristen Sabacki metar?
Zašto ste protiv dubokog oranja?
Da li je jedini razlog potrošnja goriva i habanje mašine ili ima još nešto? U jesenjem (dubokom) oranju ja teram što dublje koliko imt 558 može da vuče, ako je vlažnija površina njive ili brdo uglavnom držim i blokadu. Verovatno 588 i nema snage da pretera neku preporučenu dubinu pa nisam dohvatio i izbacio neplodnu zemlju gore? Ali ne silazim sa traktora da merim dubinu osim ako mi se učini da je previše plitko a traktor ne može više. Kad sam pre tri godine prodavao prethodne plugove koje sam imao (leskovačke) kupci se čudili što su daske potrošene i oštre i na gornjoj ivici kao i na donjoj iza raonika a to je zato jer su uvek išli max duboko i zemlja je često prelivala preko dasaka. Zaboravio sam što sam učio u osnovnoj školi koliko je debeo sloj oranice pa crnica itd vrste zemlje u dubinu ali sam zapamtio iz debele knjižurine "Opšte ratarstvo" da se jesenje-zimsko duboko oranje savetuje do 40cm. Inače sam počeo samostalno i te teže radove sa traktorom od 14-te godine jer mi je ćale umro kad sam bio 2 razred osnovne i od tad orem što dublje može a njive su mi u odnosu na okolne u dobroj kondiciji i uglavnom sa boljim prinosom od okolnih.
Jel mora bas grasak?Jedno pitanje, uzeo sam zemlju u arendu i tu je prethodnih 10 godina bila detelina od koje nema ni traga ali je dosta nabijena zemlja. Da li da idem gruberom pre dubokog oranja ili predlozite neku operaciju jer od gore je osusena ledinska trava a hteo bih sve da spremim za setvu graska secerca krajem novembra?