Da bi se stvorila pokorica potrebno je da je zemlja jako usitnjena i homogena, da se nabije velikom količinom kiše (bio to pljusak u proleće ili dugotrajna jesenja kiša), kao i da posle toga usledi sunčano vreme kako bi se zacementirao taj površinski sloj. E sad ja ne znam kod koga je odmah u oranju skroz sitna zemlja kakva npr. bude kod predsetveno pripremljene zemlje. Obično je to sitna zemlja izmešana sa grudvama u većoj ili manjoj meri zavisno od uslova oranja (tipa ugaženost i sl.) i koje nisu zbijene već raštrkane i po dubini, i po površini. (Govorim o tipu zemlje koju jedino poznajem , tj. onoj kod mene.) Tek posle zime dolazi do stvaranja usitnjenog površinskog sloja koji je podložan stvranju pokorice.
Ja nekako ovako razmišljam: za sejanje je potrebna ravna površina i svi agrotehnički zahvati vode tom cilju. Zašto bih ja onda namerno stvarao neravnu površinu, pa posle ulagao još više truda da je poravnam. Ok, kažete da bolje izmrzne i bude sitnija zemlja. Ali ravno oranje može da da samo zemlja koja je već dovoljno usitnjena samim oranjem. A njoj je svakako potrbno manje izmrzavanja nego onoj zemlji gde se oranje kaiša ili se odvaljuju grudve k'o glava i veće. U takvoj zemlji je oranje već po prirodi talasasto i ne može ni da bude drugačije. Ali u zemlji koja se rasipa prilikom oranja i kojoj od izmrzavanja ne treba mnogo, ne razumem zašto da prisilno pravim talasastu površinu umesto ravne.
Pre dve godine (ili možda i prošle, ne sećam se tačno), jedan forumaš (ne sećam se sad ni ko je u pitanju) je radio zatvaranje brazde još u toku kasne jeseni i posle je na forumu izjavljivao da je u takvom zemljištu duže očuvana vlaga u proleće. Eto, on je poravnao njivu da bi obezbedio više vlage u njoj kasnije...
I za kraj, mislim da je svaka agrotehnička mera tesno povezana sa konkretnom zemljom na koju se ta mera primenjuje. Ako nešto kod nekoga ima efekta, ne mora da znači da to tako mora biti i kod mene (naravno i obrnuto). Lep primer je bio onaj sa setvospremačima sa pravim i krivim "S" oprugama. Verovatno je tako i sa ovim oranjem, možda je negde tako bolje, al' to ne mora da znači da je i kod mene bolje (iako možda i jeste, a ja to još ne znam
).