Oranje

Od ratarskih kultura sijem samo ječam i kukuruz, u jesen 2021. mi je traktor bio u kvaru i nisam uspio ništa posijati, sve je bio kukuruz na proljeće i potrefio sam rekordnu godinu kad je zarada bila preko 1000e/ha plus subvencije. Nikad veća ni lakša zarada, ali to je bila samo sreća.

Da nastavimo...jedna lepa banatska...za kalendar.
IMG_20231226_155754989_BURST0012.jpeg

?
Pa dobro de, na nas severne bačvane sam mislio.
Inače, tako su kod nas nekada neki-stariji znali reći za ugaženo i gadno oranje. Naravno, nije se nikad otelo, uradilo se.... ali sigurno sa značajno manje iskustva nego što ga banaćani imaju, a značajno više muke.
Koliko se sećam divana, recepat je bio: traktorom gaziš trag do traga, traktor vuče tanjiraču a za njom kembridž valjak a drugim traktorom laka drljača. U baš ekstremnim situacijama se čekala kiša pa posle kiše setvospremač i tek onda setva. Od kako su jeseni suve i ne bere se beračem, i od kako ne palimo ž. ostatke tih jesenjih muka nema. Ali kada se ore za uljanu repicu, bogami zna biti zanimljivo ako se npr zahebeš pa ostaviš samonik tj samorast ječma ili pšenice, ili je suša kao što je bila letos-jesenas. Ću potražim jednu sliku.

Poslednja izmena:
Ima li to negde za pročitati?
Kako zapadni proizvodjaci postavljaju ovaj Miladinov ugao?
Tema se odavno vrti oko jednog ugla

Stric je kupio davno nov imt plug sa ovakvim raonicima...okrenuo par bezuspesnih krugova,vratio se kuci i otkacio ga.nikada ga vise nije zakacio.posle su mu rekli da taj tip pluga nije za ovaj region.

Na Lemkenovom Opalu (mislim da je 120-ka) ima dva vijka s kojima se podešava ugao raonika i daske tj kompletnog radnog organa.

Nazad
Vrh