Oranje

Nisam ja veliki proizvodjač.
Kod nas su usitnjene parcele. Ali sam ja dobar deo grupisao. Na primer na jednom mestu imam 7-8 parcela, jedna pored druge, na drugom 5-6, i tako. Ali svaka se radi zasebno.

Ako mene pitaš jel nemam toliko novaca, šta bi onda pitao one što rade 300-400-500 hektara???
Zašto? Koja je onda svrha grupisanja?

Ау, сунце ти калајисано - не памтим када сам касније завршио орање. До сада је било да дође крај октобра или почетак новембра, а ја завршавам, а ево ове јесени (да не кажем зиме) касним са тиме барем месец и по, па и два.

Ако ми је за утеху, ова последња њива, коју сам данас "процесирао" је ишла лепо као ни једна друга ове јесени. Још да ми се струја на трактору напрасно шлогирала, рекао бих да сам орање завршио са уживањем.
Kada smo kod kašnjenja, ja sam raž posejao 4. decembra. ::namigivanje::

Zašto? Koja je onda svrha grupisanja?
Parcele su pod zakupom.
Kod nas nije kao kod vas.
Ovde se skladovi obavezno ostavljaju. To se nikad ne ore. Tako da je svaka njiva oivičena, i tačno se zna dokle je čije tako da nema tih problema oko toga da je neko nekom ušao u parcelu.

Grupisanje u tom smislu da u jednom delu atara imam 7-8 hektara u nekoliko parcela i da budu pod istom kulturom.

Znači imaš više malih njiva jedna do druge i ne oreš ih u jednom komadu već svaku pojedinačno, i opet imaš između svake onaj brežić na kom raste korov i šiblje?

Vidiš kod nas ima dve vrste ljudi.
Jedni su u stanju podeliti njivu od 4 kj na dve kulture ako udari grad u taj deo strada mu pšenica a kukuruz se izvuče.I me možem u objasniti da na tu njivu ide 16 puta u godini umesto 8.
I ona druga koja grupiše kao Darko i (ja). Isključivo gledam da deo atara ili recimo cela strana sela budu pod jednom kulturom.

To se u ekonomiji zove disperzija rizika. Nekoliko kultura pa ako jedna slabo rodi druga-treća... valda neće!

Vidiš, a ja sam maleni proizvodjač. Pa u jednom delu atara imam 3 njive a dve kulture. Gaze se preko puta, 3 lenije. Sa varijantom ako jedna omane, ali i zbog transporta robe, za moju površinu imam prikolica, ali realno njiva 5 kj teško imati kapacitet. Pa onda malo se ogrebem za prevoz, teško bi 9 kj prevukao ili ovršio odmah.

Moji su ranije praktikovali to da u razlicitim delovima atara ima svega po malo.. Ja sad grupisem parcele i sve guram na jedno mesto, sta god da radim lakse i brze mi je tako raditi. Na kraju se ta "disperzija rizika" svede na ustedu goriva i vremena.

Kod nas u brdovitim predelima se "mora" grupisati. Mnogo sitnih parcela i losih terena,kada bi kulture sejao tamo vamo nikad nista ne bi stigao na vreme da uradim.
Drugar je predprosle godine radio nakih 5 hektara u Cupriji (pored auto puta) a imanje mu u Jagodini (ka Rekovcu). Kukuruz-psenica-lucerka mozak je 50 puta isao 20km tamo vamo.

@Mušovac Da nije taj drugar prosle ili predprosle godine imao neku soju tu gde je radio u Cupriji ?
Pitam cisto onako jer mi je pricao prijatelj koji radi zemlju u potezu pored autoputa blizu Morave da je neko iz okoline Jagodine radio tu neke njive imao soju pa izasla neka pepeljuga i bio problem naci ko ce da ovrse.

Ja slicno radim u daljim potezima sejem u grupama od 5-6 najblizih njiva istu kulturu lakse mi je i zbog setve i prskanja a kasnije i zetve, e gde mi blizu tu vec saram nekad i njiva do njive razlicita kultura. Takodje ima gde radim 3-4 pa i 5 njiva uzastopno i ne sastavljam. Ne bi me bas izasli jeftino geometri ukoliko neku prestanem da radim, a i osim vizuelnog efekta ne bih imao druge benefite narocito od kad imam obrtac pa samo nastavljam iz njive u njivu. Gde nema prepreka tipa zbun, drvo itd ostavljam medju minimalno cisto da se vidi dokle je koja njiva, isto imam dogovor i sa nekim komsijama da ne ostavljamo preveliku medju.

To sa jednom kulturom deluje zanimljivo, ali meni se u praksi bolje pokazalo u nepovoljnim godinama (cenovno ili po prinosu) da vise kultura donose neku siguricu. Otkad sejem 4 kulture plus lucerka mnogo manje finansijski osetim posledice suse, niske cene, previse vode itd, u odnosu dok sam radio samo 2 kulture plus lucerka.

A da se vratim na temu juce zavrsio oranje prosecna potrosnja na kraju 28l/ha, najveca u zadnjih 5-6 godina. Jedno malo zapazanje, primetio sam dosta miseva i humke koje su napravili ( psenica je tek nikla pre 10tak dana pa ih nema tamo) ali i veliku prisutnost misara. Bukvalno je u svakom trenutku bilo po 2-3 u vidokrugu negde i vise, u par navrata su ih hvatali tik iza pluga.

Poslednja izmena:
Imam prvo repu da odredim lepe parcele i odmorne, onda podelim na nosioce kultura npr 10kj kukuruza,10 soje,10 suncokreta i imam neke male za potkusurivsnje. Npr negde imam 8kj komad i jos 3kj to je u zbiru oko 11kj kukuruza, pa imam 7 + 2 soje itd ...

Nazad
Vrh