Oranje

@IMT577dv
E bas taj,tu soju sam mu ja sejao.Ali nije hteo da puslusa savete oko prskanja pa je napravio karambol i na kraju nije bilo nista. :)

Nemam u tom potezu nista pa nisam prilike da vidim kako je izgledalo, ali je dobra zemlja u tom delu steta sto nije odradio kako treba, ovaj sto je uzeo te njive je imao odlican kukuruz ove godine.

Moguce,kod njega je uglavnom bilo od loseg do osrednjeg.Slab je na agrotehnici a jos slabiji da poslusa nesato. :) Radili su te njive on i njegov otac preko 15 godina.

Dobar je recept, samo ne znam da li je izvodljivo posejati svu površinu jednom kulturom, jednom sortom.
Ni član čiji je recept nije uspeo da odradi sve po receptu

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

И са две ти је исто, бар три културе па да увек рачунаш да си на позитивној нули. Ако две пукну трећа може да те извуче из буле.

Realno je proseravanje sa jednom kulturom. To nigde nema ekonomske računice. Ne računam zemlju Srbiju. Možda tamo gde soja uspeva, pa i da se ide u monokulturi, ali plodored nije izmišljen zbog laprdanja, ima mnogo razloga.

Zašto misliš?
Ja bih smanjio ali minimum na 2.
Na jednu ne bih, nemam mu*a.
Ali ne mislim da ne valja.

Sve koje sam poznavao a radili su tako su propali, evo kolega je propao ove jeseni obradivao 90ak ha, …
A i kolege iznad su iznijeli neke razloge,
Npr vrijeme sjetve, nemoguce zastitu provesti u pravovaljano vrijeme na svim parcelama sto povecava troskove zastite (npr psenica) i ulaganja, ili npr sad kad trebas to sve poorati za proljetnu sjetvu npr kukuruza, vecinom ces orati po blatu u ovoj ludoj godini i time samo radis stetu tlu itd
Drugo ako mozes predvidjeti kretanje trzista i vrijeme, tj sta ce biti dobro sljedece godine molim te reci mi pa cu se i ja onda usuditi sve staviti pod jednu kulturu haha
Nikad ljude koji tako rade nisam mogao smatrati ozbiljnim, za mene su takvi vise ‘hobi’ poljoprivrednici nego ovi sto su zaposleni i jos rade zemlju poslije posla..

2020 kolega imao sve uljanu repicu, led mu solidno otukao pred zetvu, manji minus
2021 kukuruz, debeli minus
2022 soja, isto debeli minus
2023, tj ove godine, psenica sve..kaze najveci minus po ha otkako se bavi poljoprivredom
(U racunicu je ukljucio i poticaje)
4 godine poslovati sa minusom znaci samo jedno…

Al evo od ove godine toga vise kod nas nema, ne mozes jednu kulturu vise po zakonu…
Svako zna svoje ali za mene to je recept za cistu propast! Sve ispod 3 osnovne kulture je veliki rizik, sto zbog cijena sto zbog vremenskih (ne)prilika…

Dobro je napisao kolega iznad, il pukovnik il pokojnik ali sudeci po drugima koji tako prakticiraju 1 ili 2 kulture samo, svi su dosad zavrsili kao ‘pokojnici’ i u velikim dugovima

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opet nisi naveo ni jedan realan razlog.Ok po tvom mišljenju je proseravanje,po mome nije nego je rad olakšan maksimalno.recimo na moju površinu ja sam prinuđen bar 10-12 puta godišnje da perem detaljno prskalicu.Kakve veze ima plodored,ja nisam naveo da bi radio jednu kulturu u monokultiri.Držao bi se plodoreda.
Faktor sreće da određena kultura rodi ili ne rodi jedne godine u proseku je pola pola.

Post je za Acu.
Pajdaš tu se već mogi složiti sa tobom oko vremena setve i pravovremene zaštite,pije vodu na većim imanjima.
A na manjima recimo 50-60 kj to mi i nije beki razlog
KOlega je možda imao takvu sreću sa rasporedom.A šta kad bi naveo primer gde je neko 4 g za redom "potrefio" kulturu? Akumulirao kapital i za sledeće 4 loše!
To je faktor sreće ne uzimam ga u razmatranje.
Zar nije bio osiguran od leda kad je potukao repicu?

Post je za Acu.
Pajdaš tu se već mogi složiti sa tobom oko vremena setve i pravovremene zaštite,pije vodu na većim imanjima.
A na manjima recimo 50-60 kj to mi i nije beki razlog
KOlega je možda imao takvu sreću sa rasporedom.A šta kad bi naveo primer gde je neko 4 g za redom "potrefio" kulturu? Akumulirao kapital i za sledeće 4 loše!
To je faktor sreće ne uzimam ga u razmatranje.
Zar nije bio osiguran od leda kad je potukao repicu?

Ja nisam spomenuo plodored!
Kod nas je od ove godine obavezno da npr ako radis 100ha moras imati mislim minimalno 5 kultura, do 50ha minimalno 3 s tim da prva ne smije biti vise od 60% ukupne povrsine, a prve dvije na vise od 90% itd

Kako na velikim tako i na malim…
Sanse da ces potrefiti kulturu 3 i vise godina za redom su skoro pa ravne nuli..

Bio je osiguran, al znas kakva su osiguranja..njihova procjena je daleko od realne bila

*zadnji post od mene, van teme je..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opet nisi naveo ni jedan realan razlog.Ok po tvom mišljenju je proseravanje,po mome nije nego je rad olakšan maksimalno.recimo na moju površinu ja sam prinuđen bar 10-12 puta godišnje da perem detaljno prskalicu.Kakve veze ima plodored,ja nisam naveo da bi radio jednu kulturu u monokultiri.Držao bi se plodoreda.
Faktor sreće da određena kultura rodi ili ne rodi jedne godine u proseku je pola pola.
Talianu konkretno mislim na onog koga si citirao da hoće ili radi jednu kulturu.
Plodored, evo ovako, ne koriate iste biljke iste hranljive materije, samim tim neke više koriste P neke K, svima je N potreban. Druga stvar u različitim usevima se različito suzbijaju korovi. Nekada je teškko neka mera zastite sprovede zbog loših uslova kiša, suša.
Mislim da je svima jasno da se u nekim atarima neki usev dobro radja, a u drugim loše.
Pajdaš je mnogo toga naveo sa čim se slažem u potpunosti, da se ne ponavljam.
Moguće je sa se poklopi sreća da imaš taj usev koji je najbolji, ali obično je kontra.

ove godine na ukupnoj povrsini koju obradjujem ( 35 kj) idem sve soju... bice hektar kukuruza za ovce i to je to. Racunica je prosta

Nazad
Vrh