Oranje

Znam da Fop ima i neku proizvodnju u Mađarskoj, zato njihova mehanizacija Fop ulazi u Mađarsku subvenciju.
Ove gore kolege što podbadaju nisu na istom mentalnom sklopu sa mnom, zato nemožemo ni komentarisati o oranju i plugu i oranju, a 100 ha zemlje nebih radio ni u snu, jer znam da ako hoću na mojih 3.4 ha zemlje mogu zaraditi daleko više nego nego neko na 100 ha u ratarstvu.
Slično kao Jovanjica, a? 😎💵💵💵💰

Ja sam u stanju da radim i dve noći za redom i dva dana,bez sna,al kad se radi lucerka ,jer to mi je dinamičnije,i potreban određeni nivo koncentracije što me drži budnim,al mi teško da orem celu noć bez sna zato što je monotono i opušteno i onda oči same padaju...
Plus se još ide sve polako.....Idealno za uspavljivanje...

Dragi Bojanče, kad su u pitanju ovakve stvari onda moraš biti jako precizan i tačan inače bude - moša.. Ako se u nešto razumem, onda su to ove stvari koje radim 39,5 godina.
Postoji fabrika FOP IMT Novi Bečej, ulica Karađorđeva 73 i to je firma o kojoj sam ti govorio. Tu je direktor Dušan Rakić...
Postoji i firma ( o kojo ti govoriš) a koja se zove SHADOWNET FOP OROM iz Kanjiže i tu su vlasnici ta lica koja ti spominješ. Oni imaju svoj ogranak u Novom Bečeju, ulica Kumanački drum 11. A postoji i AGRO TEHC PMD DOO Trešnjevac... Tu su takođe vlasnici madjari.
Sad je samo pitanje o kojoj firmi pričamo i koja šta proizvodi od te poljoprivredne mehanizacije.

Krenuli...napokon.jos je blato,ali sta ces.stajnjak ne moze bas da ceka suvo.
IMG_20231225_1532282012.jpeg

Također sam nailazio na informacije da se stajnjak treba zaorati čim prije nakon razbacivanja. Pokušavam se toga držati, jer sigurno ne može štetiti, iako mi je jasno samo za N. On brzo ishlapi. Za ostale elemente mi nije jasno, koji se još gube i na koji način.

To vam nebih znao objasniti, čitao sam knjige i tako pišu stručnjaci, čak sam našao podatak da za 4 dana nezaoranog stajnjaka može da izgubi i do 50% iskoristivosti. Ja to zaorem najkasnije12 h posle razbacivanja, a pretežno isti dan.

Nigdje nema objašnjenja dali je ljeto ili zima, i dali je svjež ili izgoreo. Ja svake godine u plastenike bacam peletirani stajnjak i odmah ide podrivač i freza.

Informacije na koje sam je naišao su za zreli stajnjak. Nijedan stručnjak ne preporučuje razbacivanje svježeg stajnjaka. No, praksa je malo drukčija. Primijetio sam da dovoljno zreli stajnjak (2 godine) gotovo pa nema mirisa. Takav je sigurno najbolji, ali tko će ga dočekati. :unsure: Potreban je i barem duplo veči prostor za zrenje.

U međuvremenu je kolega @dukej dao logično objašnjenje. (y) :ppozdrav:

Znam i ja da je najbolje zaorati ga odmah, al je to ne mogu da izvedem. Izvlacim ga po 3 do 4 dana, jel bude 60 do 80 prikolica, pa kad stigne na red ja zaorem. Pritom kada sam vukao u septembru nije ni moglo da se ore. A morao sam da izvlacim jel vise nismo imali gde sa stajnjakom.

Послато са SM-A025G помоћу Тапатока

Nazad
Vrh