Oranje

Nije još za pokivanje, i najvjerovatnije kad se istupi da ću ja zavariti gibanj i napraviti ugao, ali bez grijanja i pokivanja gibnja, već oštrenje brusilicom polako bez pregrijavanja. Pravio sam jednom tako špiceve od gibnja i jako sporo su se tupili.

Razmišljam da odozdo zasiječem lemeš po dužini pa da ga i tu povijem
Ako u blizinu imaš nekog sa snažnijom prešom, odnesi lemeše do njega. Podložite na krajevima i tiskajte u sredini. Lemeš će se savinuti u blagi luk, a to je bolje nego zarezivanje i savijanje na jednom mjestu. Naravno to važi samo za lemeše koji osim tvrdoće imaju i žilavost.

Konplikovana stvar, jednostavno brusilicom se odozdo zasiječe toliko da se može povijati, to je odprilike 2/3 debljine lemeša po čitavoj dužini, napravi se ugao i varom popini rez, sat posla.

Prosledi Miladine ovo ljudima iz Fopa, da kad vec prave da naprave gotov proizvod.. Ovako svako ko kupi plug kod njih treba da trazi neku literaturu "kako pravilno napraviti i namestiti raonike"..

Isti je to slučaj kod skoro svih proizvođača pluga, samo zavisi koliki je kod drugih proizvođača ugao glave pluga, to jest ugao ležišta lemeša. Ako je recimo kod Lemkena ugao ležišta lemeša 20 ili 25° onda lemeš može biti prav. Ja neznam kako kod vas, a kod nas svi kovači lemeše koji su pravi on ih povije. Mjerio sam kod rođaka Vogel lemeš novi, stoje pod uglom 28°, kod drugog rođaka neki Njemački obrtač sa originalnim lemešima 35°, i jedan i drugi je preveliki ugao, pogotovo ovaj sa 35 stepeni. Slušao sam i trektoriste koji su pozajmljivali komšijin plug jer sa svojim nije mogao orati, pa se posle ispostavilo da mu je previsok ugao lemeša. Jednom sam u Bjeljini bio sa vlasnikom Fopa, ako budem u prilici da se sa njm ponovo sastanem sigurno ću mu dati primjedbu na ugao lemeša.

Previse ste maliciozni, a moglo bi se jos stosta dodati
Ni najsavremeniji priključci nece raditi poso ako se ne podese u odnosu u na vucnu masinu i tlo
Detalji podesavanja zavise od rukovaoca masine, tu se ljudi razlikuju, jedni povrsno rade dok drugi idu u sitne detalje i rade izboljsanja

Nazad
Vrh