Oranje

Miladine mnogo ti razmisljas o potkivanju i zamenama, na tih 3.6 hektara original raonici sa regenta bi bili za zamenu ili reparaciju posle 100-150 godina 😂

Jednostavno, variš kao bradavicu🤣, obiješ šljaku, uzmeš šubler, nasloniš na bradavicu i izvučeš šipku šublera da udari u lemeš, šubler držiš pod uglom 90° na lemeš, ako pređeš željenu mjeri onda brusilicom brusiš na mjeru. Varim 3 bradavice tačno na ivici gdje se oslika linija ispod lemeša od kozlića ako se tako zove postolje ispod lemeša.

Koliko je optimalno? Ja sam poslednjih dana oranja isao od 3-5 popodne pa do 11-12 uvece.. to je recimo 8 sati u proseku, standardano radno vreme u firmi 😂

Jednostavno, variš kao bradavicu🤣, obiješ šljaku, uzmeš šubler, nasloniš na bradavicu i izvučeš šipku šublera da udari u lemeš, šubler držiš pod uglom 90° na lemeš, ako pređeš željenu mjeri onda brusilicom brusiš na mjeru. Varim 3 bradavice tačno na ivici gdje se oslika linija ispod lemeša od kozlića ako se tako zove postolje ispod lemeša.
Nadam se da bradavica navaruješ čim bliže vijaka i da imaju solidnu površinu nalijeganja. Unatoč smanjenom kutu, ipak se tu javljaju značajne sile. Kad ustanoviš koji kut ti najviše odgovara, možda bi bilo dobro da cijelom linijom nalijeganja ubaciš neki pometač. Bilo bi korisno i za vijke.
Koliko će se promijeniti nagib kod povećanja bradavice za 1 mm? Ako je razmak između oslonaca 100 mm, to je manje od 1°. Čini mi se da možda malo previše težiš idealnom. :unsure: Teško ćeš to primijetiti u oranju.

Bradavicu navarujem šro dalje od vijka, uz vijak bi bilo veoma malo nalijeganje lemeša. Razmišljam da odozdo zasiječem lemeš po dužini pa da ga i tu povijem, kao neki novi lemeši što su fabrički povijeni. Još uvijek dobro zapara plug a to pokazuje da može još manji ugao. Takav sam po prirodi, sve što mogu ja ispraviti nabolje ne odustajem. Rekao sam već da od ukupnog odpora na plugu oko 50% ide na lemeše, i ako je ugao lemeša veći od minimalnog potrebnog, tih 50% odpora se povećaje.

Нађи доброг ковача да ти покује раонике и будеш присутан кад буде правио угао који му ти кажеш.Ја сам тако радио...Раоник мора да сече не да кида гура земљу.

Nazad
Vrh