Oranje

smanjujte ribu inace cu pobijem ceo autobus

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Konačno završeno oranje, danas 6 h oranja 1.4 ha, (morao sam voditi računa da ne prekoračim moje optimalno radno vrijeme), 7 km na traktoru a na telefonu 6 km/h, bilo je malo proklizavanja, dubina 27 do 30 cm. Za kukuruz na proleće ide još 200 kg na ha ureje i planirao sam da 1.6 ha kukuruza zaljevam kpk sistem. Lemeši ostali na 25 ° , nije moglo više navarivanje pod lemeš jer gubim ispravan položaj šarafa na lemešu. Pod ovim uglom dobro zapara i može se još smanjiti ugao što se tiče zaparanja ali samo kod kovača ili zasijecanjem lemeša po dužini pa da se povije na 10 do 15 stepeni pa se ponovo zavari.

Bogami Miladina ti taj kukuruz đubriš kao povrće.
A to sa navodnjavanjem KPK u svaki drugi red je prava stvar.
U takvim uslovima sve ispod 15t/ha suvog zrna je neuspeh.

Video sam ove godine kakvi su bili kukuruzi na parcelama koje su tako navodnjavane.
Kod nas u Mačvi postoji mogućnost za takvo navodnjavanje zato što je voda na 11m.

Ja imam vode na 24m i to oko nekih 200l u minutu, komšija nekih 500m vazdušnom linijom našao tek na 180m. Da nije puno urea zbog zemlje tj kiselosti?

Danas otišao na oranje i dobio unutrašnji prijelom mozga. Ne bi uštimao plug i gotovo! Na kraju odusto, "ucvengo" ga tamo di naj ljepše ore i ne okreći se. Sojište, crnica, tvrdo i masno... Umorio se ko da sam ja vuko plug, a ne traktor. Ne pamtim kad me tako neki priključak izludio. Bože sačuvaj...

Kako su dani isli sve bolje i lakse se oralo a potrosnja sve manja.. Od 6 km/h i potrosnjom od 33-34 l/h danas sam zavrsio sa 8 km/h i potrosnjom ooo 25 l/h..

Kako sam smanjio ugao lemeša kao da se lemeš malo izoštrio
url=https://postimg.cc/dkX8DBj6]
20231222-155608.jpg
[/url]

Ako se ovako nastave trošiti netreba ih ni pokivati, a volio bi da izbjegnem pokivanje, da ih kovač ne omekša jer vidim da turpija ne hvata baš dobro, kao da ima neke ljitine. Sinoć sam navario još 1 mm podloge, još smanjujem ugao.

Nazad
Vrh