Oranje

Ja sam u stanju da radim i dve noći za redom i dva dana,bez sna,al kad se radi lucerka ,jer to mi je dinamičnije,i potreban određeni nivo koncentracije što me drži budnim,al mi teško da orem celu noć bez sna zato što je monotono i opušteno i onda oči same padaju...

Kada su uslovi normalni kod nas noću ipak oranje ide lošije odnosno zemlja bude vlažnija i nije tako rastresito kao po danu. Orao sam par puta do 1 sat, celu noć nikada, ali ja sam sitni poljoprivrednik.

Zimska 2023 gotova! :)

Pr. potrosnja 23.6 L/ha (laksa 18l a teza zemlja 28-29L/ha), a realna ispada 26 L/ha
Dubina za sojista 28-29 a za kukuruz 32-33cm..
90% je sve poorano po smrznutom, ujutro od 3-4 pa do 7-8
Najlakse se orala zelena g, pa sojista, pa kukuruzista, a najteze ‘neuspjeli pokrov’ tj parcele na kojima nije poniknula zelena g, tu je i po smrznutom solidno proklizavalo,morala je blokada, bilo blizu da odustanem i cekam neke jace minuse haha..
Trebao sam jos kolegi u ispomoc nekih 20jutara jer mu se traktor pokidao, probao al ne ide, pretesko se kod njega ore, jedino da skidam 3 brazdu…

342a58a6187190b213e4c8df20f402bd.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

U firmi kad i nocu radimo, radimo po 12 sati i na 3 noci rotacija.. Kod oranja i podrivanja najteze mi pada prva noc.. I kriza me hvata oko 2.. Dok kad tanjiramo uopste nema krize, mogu 20 dana nocu tanjirati ali opet pravimo rotaciju na 3 dana

Noću sam orao samo prošle sezone, kad je smrznuto bilo. I ne bih više ponavljao to iskustvo. Prvo sam jednu noć video za trenutak u brazdi šakala, šmugnuo je momentalno kad su ga osvetlili farovi, iako je bio dalje od traktora. Posle nisam smeo da izađem iz traktora ni sporadi sebe dok nije svanulo. A onda drugu noć mi otpadne viljuška poluge koja spaja rame hidraulika i podiznu polugu, čekao sam da svane da bih nekog zvao da mi donese sa svog rusa tu viljušku... Nikad ne reci nikad, al' ću se truditi da stvarno bude nikad više noću...

Орао сам по зими (последње године са 578, дакле 2018.) али никад ноћу. Десило се, наравно, да ме ухвати ноћ док не завршим али да почнем увече, по ноћи, још није. Њиве су ми (велики део) близу а и немам толико да бих требао да радим ноћу (око 20 кј орем). Урадим све до краја октобра (једини пут после тога је оно што сам споменуо, 08.12.2018.)
Мени је хладно само кад чујем да неко оре трактором без кабине, да не причам даље.

Ja sam nocu samo lisice vidjao, valjda miseve hvataju...
Inace isto nuzdu iz kabine vrsim, sto je sigurno- sigurno
Ne radim nocu, samo ako zavrsavam njivu.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Sinoc sam video 2 lisice i nisu se nesto uplasile, tek kad sam dosao na 20ak metara pobegle su na stranu pa nisam ispratio gde odose.. A zecevi cudo jedno, on se nabije u strnjiku i ceka dok mu ne pridjem na par metara i onda mu ga da po gasu :D Treba da povedem komsiju lovca da nakupimo za dobar gulas :D

U nasem ataru na jednom bivsem imanju imamo kamp za migrante. Moja njiva nije blizu, ali nije ni dovoljno daleko da bi se usudio nocu da orem.

Од када су, се појавили мигранти ни мене се не мили ноћу орати, али шта ћу мора се и кад се иде у њиву никад без тешког алата и крупне сачме.

Nazad
Vrh