Oranje

Danas se ispadalo opet i nece moci jos 3-4 dana da se udje u njive a nove padavine najavljene za subotu... Sjajno...

Sad me strah i počet orat, a planirao sam sutra počet. 😄

Sve su to normalne potrošnje, 15-20 i više l/kj, samo je pitanje jesu li ljudi iskreni ili ne kad ih pitaš kolko im traktor troši.
Vec nekoliko godina se nije tako lagano oralo kao ove. Ovdje tek sad probila vlaga i idealna je za oranje. Jedino sto stalno kisa prekida.

Ja sam nesto malo orao na nelih 27 cm dubine. Traktor 230 ks vuce kuna 5x40. Potrosnja oko 15 l/kj.
Verovatno da stavim na oko 24 c bilo bi oko 12 l
Od prilike svaki cm dubine 1 l po jutru.

Samo zahvali Bogu sto imas takvu zemlju kakvu imas ...otac sa MF 200 ks i kuhn 4x35 jedva ide.ne sto mu je tesko,nego proklizava kao da mu je 3 tone,a ne 9.

Pa neznam baš dali više troši na 1900 obrtaja naspram 1700, na 1900 obrtaja se skrati vrijeme po ha. A nije auto da mu se poveća otpor vjetra.

Prve godine sam orao na 1600, druge na 1700 i sada idem na 1800 o/min.Na 1900 i 2000 mnogo mi se dere motor što me nervira.Potrošnja zavisi šta i kako orem, uglavnom sam zadovoljan.

Menjaci tipa CVT najmanje trose, al ne sad nesto drasticno. Kod njih je najbolja iskoriscenost motora, ali je zato prenos snage najslabiji. To jest svaki fluidni prenos snage je manje iskoriscen od mehanickog.
U svakom slucaju CVT menjac je mnogo konforniji za rad. Nema potrebe za vario plugom. Lako je naci brzinu oranja uz optimalan rad motora.

Zanimljiv je taj CVT.Drugar ga ima na Pumi 225, ograničio mu brzinu u oranju na nekih 10 km/h i poslao radnika da ore.Radnik se malo zarakijao, čačkao mečku i spusti ograničenje na 3 km/h.Zove ovog jao brate, sjeb'o se traktor, neće da ide. 😂 Čoveku nije jasno kako, nov traktor da rikne ali mu je sve bilo jasno kada je ovaj došao kući.
Vukli baliranu soju za grejanje, išla i Puma u prevoz.Vozi drugarov tast, mi bacamo bale i polako tovarimo prikolicu po prikolicu.Ovom što vozi sporo pa malo, malo doda gas a menjač na automatskom modu i samo ubrzava. 😂 Jednom lete vile, vika, dreka za malo da taster dobije po tamburi. 😂
Izo te traktor, ne smeš gas da stisneš. 😂😂😂

Proverite kakav vam je traktor što se balasta tiče!
Kod nas se ove g baš teško ore.
Mereno nekoliko puta zato što je traktor prvi put u oranju.
10,05 kj 145 litara najveća potrošnaj
10,62 kj 126 lit najmanja potrošnja
102 ks 120 cm zahvazt pluga
Rađeno pilotom provera na prohodima od 118-122 cm.
Dubina relativna aj da kažemo realno 25 cm.
Brzina od 6 do 8,5 km
Moje lično mišljeno d ovi dodati tegovi vrede jako mnogo.
Strnjika na slikama je jako visoko košena .

Ja mog rusa uvek vozim patos gas. Al je zato patos ograničen! :haha:
(Šraf ispod papučice gasa je podignut pa ne može dati veći gas od 2000 obrtaja kad stoji, kad radi to je 1900-1950.)

Tako mi je najzgodnije jer samo opustim stoplao na papučici gasa, ako moram nogom da održavam neki manji gas (mislim na oranje odnosno dugotrajne operacije, ne transport) onda nekad hoće da me uhvati grč u listu.

Radnik se malo zarakijao, čačkao mečku i spusti ograničenje na 3 km/h.Zove ovog jao brate, sjeb'o se traktor, neće da ide. 😂 Čoveku nije jasno kako, nov traktor da rikne ali mu je sve bilo jasno kada je ovaj došao kući.

Na stubu kabine pokazuje u kom je F-u i kolika je maks. brzina. Na palici sam oznacio skrol sa kojim se podesava brzina i na kornjaci i zecu se menja F1-F3. Toliko je jednostavno da jednostavnije ne moze biti. Ne verujem da postoji covek koji to ne moze da shvati pa ce ipak biti da mu nije objasnjeno.

JH0G96l.jpg

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh