Oranje

Puno ili malo to je sto je.
Padao sneg jutros, kad je otpustilo lepi,skidaj crtala,kasnije dizi 6 pretpluznjaka, oko 2 dosla nafta jer je rezervoar cini mi se 110l.
Plug je 3x30cm jer imam bas teskih njiva, ovde je brzina oko 5.5km iduca bi mu bila prebrza na ovoj dubini.
Inace njiva je kraca od 200m sa malim lenijama na kraju oko 7-7.5min krug sa okretanjem traje na dubini pravih 30cm ili vise.
Pus pauza, hrana i ostalo sve u hodu.
Do sad sam sa 820 i 757 plugom orao max 4.5-5kj tako da je ovo nekih 20% jaci traktor i 30% veci zahvat pluga a ucinak oko 50% veci. Za mene milina.

Што кажу лети 100 литара кише 1кг блата а зими 1 литра кише 100 кила блата.
За једно јутро са 2 бразде (2х35) ми треба око сат ипо на њивама од 380 метара дужине. А имам њиву (били виногради некад свуда около) 52 -53 ара а ширина је око 5 јутара што ће рећи да је дужина мања од 80 метара ако не и 75. Нисам гледао колико ми треба времена али 2 сата најмање.

To sve ima smisla.. Ja kad orem imam samo pis pauze, eventualno odgusivanje pluga ali retko kad cekam da toliko zagusi.. Jedem kad krenem pa kad se vratim, u traktoru plazma i voda i tjt :ppozdrav:

Ja sam moje zavrsio prosli ponedeljak,imam jos 2 hektara usluzno ali po trenutnom stanju dobrih uslova za oranje nece biti skorije.Treba da perem traktor i plug i parkiram u zimski san tako da mi je mrsko cekati sredinu decembra a mozda i duze da se steknu normalni uslovi. Tako da cu verovatno otici ovih dana to na "silu" zavrsiti.Inace prekljuce je kisa padala 24h bez prestanka juce nesto slabo a danas ceo dan zmizdravi ledena kisa i sneg.

Puno ili malo to je sto je.
Padao sneg jutros, kad je otpustilo lepi,skidaj crtala,kasnije dozi 6 pretpluznjaka, oko 2 dosla nafta jer je rezervoar cini mi se 110l.
Plug je 3x30cm jer imam bas teskih njiva, ovde je brzina oko 5.5km iduca bi mu bila prebrza na ovoj dubini.
Inace njiva je kraca od 200m sa malim lenijama na kraju oko 7-7.5min krug sa okretanjem traje na dubini pravih 30cm ili vise.
Pus pauza, hrana i ostalo sve u hodu.
Do sad sam sa 820 i 757 plugom orao max 4.5-5kj tako da je ovo nekih 20% jaci traktor i 30% veci zahvat pluga a ucinak oko 50% veci. Za mene milina.
Sa mtz 82 nekada nisam mogao dnevno vise od 5 lanaca uzorati kod nas-tako da...Bas su ga usrali malo sa tim rezervoarom...i na 110 isti rezervoar...koliko vremenski izdrzi sa punim rezervoarom u oranju?koliko je tezak,s'obzirom na tri brazde koje treba da nosi u mokrom?

Sa mtz 82 nekada nisam mogao dnevno vise od 5 lanaca uzorati kod nas-tako da...Bas su ga usrali malo sa tim rezervoarom...i na 110 isti rezervoar...koliko vremenski izdrzi sa punim rezervoarom u oranju?koliko je tezak,s'obzirom na tri brazde koje treba da nosi u mokrom?
Tezak je 4.6t bez mene, zadnje gume 18m4 i tu nema problema. Izdrzi 5kj da ne mislis. Mada slabo sam i orao s njim lane sve doprcavanja kad je kupljen i ove godine sve na rate nisam stizao po jutro-tri i kuci ili posao ili kisa oteraju.
Ovo je da sam uzeo dan pred sebe krenuo sa punim, dosuo 50-60l i dosao kuci na mrtvoj rezervi poorao tu od 7.5kj sa dosta uvratina i izorao na drugoj njivi uvratine ceone i uz duz. Uvratina bar 4-5 prohoda, negde i 6.
Zato preko godine u prskanju,spartanju,vozanju zaboravim kad je sipano,a ovde bas trosi.

NA baš sam mislio da ima lampicu, moj nema, a tvoj je italijan.
Potrošnja poprilična, sigurno nije lako oranje, a mislim da mu je možda i previše 3 brazde u toj zemlji, ma kako ga vuče.

Ne razumem proizvodjace traktora koji stave tako male rezervoare da ne moze od jutra do mraka da izdrzi.. Sreca nemam tih problema na Silveru, 240l zapremina a nije veliki potrosac..
Ko da je to neka stavka da se napravi veci rezervoar sad su bar traktori visoki ima dole prostora..

Ne razumem proizvodjace traktora koji stave tako male rezervoare da ne moze od jutra do mraka da izdrzi.. Sreca nemam tih problema na Silveru, 240l zapremina a nije veliki potrosac..
Ko da je to neka stavka da se napravi veci rezervoar sad su bar traktori visoki ima dole prostora..
Bas i nema...poprilicno su i ovako natrpani kojecime.i ursus 1634 ima 160 litara tank...premalo.mi cemo probati sutra da oremo,jos uvek je dobro blato kod nas.

Čitam sad kolika je kod vas potrošnja i onda mi bude lakše ... potrošio je oko 13-14l/kj i to mi je mnogo ... kad je suvo bude manje jer ne proklizava ... doduše ja i ne orem više od 20cm jer sve preko vadi žutu zemlju a tu nema sreće na proleće...

Vremenski sam otprilike isto kao svi ... od 9 do 16h ravno 5kj ...

Sutra idem u rit i napakovao sam ruju sa kanisterima jer mi je njiva na 30+ km od kuće ...
370c31105984cd2887b2f2140672a691.jpg

Sent from my motorola edge 20 using Tapatalk

Nazad
Vrh