Oranje

Радашине, моћићеш у њиву/воћњак кад и ја..... а кад тачно, не зна се.

Било без кише данас и помислим "Е сутра ћу да пробам на тој њиви близу села", кад зачујем клопарање у олуцима. Само долива, никако да се просуши, да помислим да бих могао да покушам.

Kasnim mesec dana sa krčenjem i eto... 1.3ha, bile su pola trešnje, pola nektarine.
Da sam krajem oktobra imao čistu parcelu, poorao bih i posadio magrive do 5. novembra. Ovako...
Treba mi par dana za oranje, par za tanjiranje, razmeravanje, obeležavanje i sađenje...
Do kada ću to raditi, Boga pitaj

Kod nas prekjuce ceo dan padala, juce neki orali i kazu da je islo super.
Lagano je padala i sve zemlja upila.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

@milan971 Prvi put orem ovim plugom, videćemo. Ranije sam orao ovim sa videa i donjih slika i išlo je lepo. 65 konja, prednja vuča, uvek blagi nagib...

@DusanA i @deks

Ne znam kako, kod mene je smonica, kaljavo je na površini, proklizavaju (šlajfuju) točkovi obe vuče, neće nikako 🤷

25734032da1a0f27536834e9bf45675a.jpg
f8b94d4c6f94481874f1ce5f675f6f55.jpg
efbd455d5a002dcb3e3a6cc77d3adb87.jpg
6b3f07e349d03724ea5b8ec8a82820f4.jpg
388684c2aaba238041076aa029674144.jpg

Poslednja izmena:
@radashin gde si kupio plug i kako se krecu cene ? Mozda bi kupio jedan da orem suraku za voce u Udovice.. Ne znam kako im se krecu cene ali mislim da bi se nakon 5-6 hektara isplatilo s obzirom kakve su sad cene rigolovanja :D

Ma da, skupo je. Ovde ide 700-800 evra po hektaru, na jednu stranu.
Ja bih trebalo da prošle i ove jeseni poorem preko 2 hektara.
Maltene plug ostaje za dž.

Ja mislim da je bolja opcija uraditi podrivacen za voce ,bez oranja. dubina je veca a nema izbacivanja mrtvice na povrsinu ...

Pa sada, ima raznih teorija i mišljenja,moguće je da je dobro i ovo što @vasovac kaže. Nekako, navikao sam ovako od detinjstva. Rranije, od 1970. recimo, ćaletu je orao rođak sa nekom mašinom, oni su je zvali 'guseničar' - imao je gusenice umesto točkova, ne znam koliko konja je imao. Jaka mašina, gusenice, ogroman dvobrazni plug. Uvek je voće raslo kao ludo. Ja radim tako što ujesen duboko poorem, posadim podlogu i tek posle jedne vegetacije kalemim. Plemka krene odlično.

Nazad
Vrh