Oranje

@Pajdaš Kakvu pripremu radite pred setvu za ovakvo suzbijanje korova i u koje vreme se sta radi ?

Sto se tice pokrova moje iskustvo sto prije nakon skidanja usjeva, e sad problem toga je nedostatak padalina, bude da ja bacim rasipacem pred najavljenih 20-25l nakon skidanja psenice, pa ne padne ni kap…tak da sjetva pokrovnih kod mene varira od 10.07 do 15.09

Sto ranije zatvaranje vlage (proslih godina vec pocetkom veljace), i onda jos jednom dan prije sjetve sa teskom drljacom, sto se tice spricanja mogu ranije jer idem sa slabijim dozama, npr u soji 3splita, tj 2obavezno i 3split/korekcija po potrebi, npr corum 0,5l/ha po splitu, u 90% slucajeva dva splita po 0,5-0,6l/ha u soji odradi sve

@gogo ovo ‘jako’ je upitno zbog nedostatka padalina, a od te ‘silne’ biljne mase u realnosti samo u prosjeku nekih 15-20% zavrsi kao organska tvar, nesto organizmi u tlu pojedu, a 2/3 ispari u nebo
Al dobro koliko je bitno ovaj nadzemni dio biljke toliko je i ovo u tlu
Ja sljedece godine planiram i iza kukuruza i soje neki pokrov posto zetve soje/kukuruza dolaze svake godine sve ranije, jer dugo stoji golo ovako do sjetve/zimske brazde…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Berba je gotova, ostalo je lišće i neupotrebljive glavice.
Doduše, urod je bio dosta loš ove godine.

Gogo koliko ideš tritikala po h za to uništavanje korova? Jel to uvek posle pšenice? A sa čime ideš nakon soje i kukuruza?

Ja sam ovako ostavio ječam prošle godine gde ga je led omlatio pre žetve. Jednom smo iztanjirali i nista više. Ždrebio mi se traktor kada sam to orao koliko je bilo suvo jer je ječam pokupio i to malo vlage sto je bilo u zemlji. Nisam se bas proslavio ni sa kukuruzom ove godine na toj njivi gde je to bilo zaorano. Podržavam taj vid obrade u delovima gde su normalne kolicine i raspored godišnjih padavina.

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

@milan11 ide oko 150kg po jutru. Ali ovo je bilo poslije paprike, poslije žita ide prava zelena gnojidba, siderati ili leguminoze. Poslije kukuruza ide žito, a soja se ne sije ovdje kod nas.

@Spajki istina, ove godine je zelena gnojidba povukla svu vodu, i bilo je nemoguće orati jedno vrijeme, ali treba pričekati oborine i onda ide fantazija.
A to da je kukuruz bio loš, nije sigurno radi toga jer si zaorao malo zelene mase, nego do nečeg drugog.

Ja sam ovako ostavio ječam prošle godine gde ga je led omlatio pre žetve. Jednom smo iztanjirali i nista više. Ždrebio mi se traktor kada sam to orao koliko je bilo suvo jer je ječam pokupio i to malo vlage sto je bilo u zemlji. Nisam se bas proslavio ni sa kukuruzom ove godine na toj njivi gde je to bilo zaorano. Podržavam taj vid obrade u delovima gde su normalne kolicine i raspored godišnjih padavina.

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока
jel 350-450 L/m2 godišnje spada pod normalno?

da nisam zadovoljan vratio bih se na total i prskanje strnjaka, manje posla i za čas gotovo...
Kolege koji su prodali plugove i probali bez oranja par godina u okolici mene, evo, svi su se vratili plugu dok ove koji su prestali prskati totalom nisam još primjetio da su se počeli vraćati prskanju strništa totalom 🤷‍♂️
Rekreativce sto probaju godinu-dvije ne računam :)

*još uvijek nisam ni približno zadovoljan koliko bih želio što se tiče pokrovnih usjeva tj izgradnje veće biomase al to je problem na koji se ne može utjecati, padaline...

Pajdaš i Gogo vidim ovde da vi zelenišno djubrenje radite već duži niz godina. Da li možete da nam ovde kažete koje sve prednosti i mane ste uvideli sa ovom operacijom? Od samog zemljišta, obrade, korova, prinosa i sve ostalo što vam je ostalo i kao + i kao -.

Krenuo danas zimsko,ide kao pesma
CVuPQLq.jpg

ovo moje je 1*prskano i 1*tanjirano jecmiste

pre ovih kisa kada sam orao za psenicu i jecam pa orao nekoliko brazdi jecmista,grudve bile kao astal....to sam morao tanjirati 5-6 puta i nekoliko puta presao paracom da se moze posejati

hvala bogu pa palo kise i probila vlaga pa sad ide bas lagano

@MIRBAN što se mene tiče, nema minusa, samo plus. Popravila mi se kvaliteta zemljišta, obrada je lakša, imam dobre prinose i u lošim godinama...
Podrivanje je isto čuda napravilo, kalcizacija obavezna...
Sa zelenišnim gnojivom je naravno više posla i troška, mada se to sve vrati, a sad i EU novčano potiče takvu praksu.
Zapravo nas EU plaća da čim manje proizvodimo konkretnu hranu, ali to je već drugi par rukava.

Gde mogu da se nađu kverneland daske za 757.
Ovo je fabrički sa tim daskama, ima serija imt 754, 756.25 i 757.25 koji su dolazili sa ovim daskama, koliko znam daske na sva tri pruga su iste samo je dimenzija pluga različita... traži negde daske za 754 tako ćeš najlakše naći

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока

Чек', на крају крајева, каква је разлика у ономе како раде (и какве су им геометрије) стандардне даске и тај модел "Квернерландових" дасака на ИМТ плуговима?

Iskreno pojma nemam, nemam iskustva sa običnim daskama, kažu da se ove lakše vuku... ovaj plug mi je naleteo za male novce zato je I uzet, plaćen pre 7-8god 250e, samo potrošni delovi su skuplji nego za običan plug, dva raonika sam platio 12000din i dosta teže se nalaze delovi...

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока

Nazad
Vrh