Oranje

Dva puta sam tanjirao njivu posle suncokreta sa fergom i OLT 24 tanjira. Negde je išlo i 6-10 cm a negde malo zagrebalo. Štapova bilo puno i ipak sam pred setvu i rasturanje đubriva morao angažovati tešku vučenu i Torpedo RX 170 za jedan prohod. Lepo je ona to dokrajčila i setva je bila ok. Za koji dan idm da vidim kako je nikla pšenica.

Ma na parcele gdje je bila paprika, grah i krumpir nakon berbe sam podrivao i bacio rasipačem taj tritikal da ne bukne korov do zimskog oranja.
Da je bilo kiše sad bi već bio do koljena, ali i ovako je zagušio korove.

"Zanimljiva" strategija suzbijanja korova...
Zar nije bilo bolje (i jednostavnije) ostaviti da niknu korovi, pa oprskati "Totalom" ?

Probajte izbaciti total i takav nacin suzbijanja korova na 7-8g na jednoj parceli pa se cujemo onda

Ovo sto kolega Gogo radi je odlicno, vjerujem da i on ima pozitivna iskustva..a i dugorocno je ovo puno jeftinije, posebno se ta usteda vidi u borbi s korovom kod proljetnih kultura, gdje drugi idu i sa duplim dozama, ja na vecinu parcela i duplo manjom od preporucene
Samo vidim i kod njega isti problem muci kao i mene, nedostatak padalina redovnih da bi ostvarili malo vise biljne mase

@caran od ove godine su mislim pocele dodatne subvencije, al samo za odredene smjese

20g bez totala, i da se mene pita zabranio bih ga :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

@milan11 pa to je školsko oranje, nema se što tu poravnavati. Nije mi ni cilj da bude peglano i onda se zabije do proljeća ko beton.

@Pajdaš jako se može popraviti zemlja s takvim stvarima, tad se i u lošoj godini izvuče dobar prinos. To bi se moralo subvencionirati, a ne površina.
Doduše, sad se ide polako na to, ali slabo još zasad.

Na strnjici samo oprskanoj je bilo najvise vlage, al ipak planiram da dogodine bar 1 istanjiram, razlog teraju mi preko njive, a i moze neko da upali

@Gogo7441 Onda je i bolje sto ti ostaju brazde 👍 Imam i ja neku njivu u dolini na kojoj se dosta zadrzi voda i onda se trudim da ostavim brazdice da se voda sto vise sacedi i pripremu radim sto kasnije pred setvu..

Nazad
Vrh