Oranje

На коју дубину орете? Нисам приметио мањи принос ако идем плиће. Годинама сам орао на 31 32 па смањио на 26 27 сад не знам да ли је било више од 23 (делом због претходно написаног а делом и што је рађен мотор па да га мало поштедим). Пре 7 8 година комшија орао са 577 и 757 плугом и ја баш станем да видим како иде. Сахранио га преко 35, до греде скоро, каже лака земља а немам трећу главу па ћу у дубину.

Prošle jeseni igrom slučaja za zimsko sam imao samo strnjiku. Ako se neko seća, ništa nije orano, sve je predjeno samo tanjiračom umesto pluga. Ove jeseni pored strnjike ima dosta i kukuruzišta. Sa strnjikom je plan isti ko i prošle jeseni, a sa kukuruzištem će ići isto tannirača ali 2 puta, da se masa što bolje umeša. Tako da i ove jeseni plug samo uslužno...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Sad sam išao sa malom drljačom da jednom komšiji vratim što je njegovo. Orao kukuruzište pa je setvospremirao. Posle par metara napuni spremač sa ostacima i tako tera do kraja, predje preko lenije i digne spremač u mojoj njivi i sve gomile ostavi kod mene. Stručnjaka na sve strane... lepu gomilu sam mu napravio u njivi...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Gdje je bio kukuruz ore se bez problema, na primjer imam jednu parcelu pola-pola, znači kukuruz je bio, i ječam na kojem je posijana zelena gnojidba, razlika je očigledna, ovo potonje sam jedva izorao.
Možda je to do toga što je ova godina stvarno specifična, u mom kraju nije bilo ozbiljne kiše skoro 5 mjeseci.

Nema kud dalje, od kiše ništa, klasura tarupirana, samo da bacim vještačko i upregnem Vulkan 757.2 za zeku i bič.

Evo primjer, traka kpk prolazi iz jednog plastenika u drugi, ja zaljevam papriku recimo svaki dan, pa prekinem recimo 5 dana, šta se dešava. Za 5 dana zemlja u plasteniku u redovima paprike je suva kao barut a između plastenika nije. Ili ako kojim slučajem u redu paprike počupam 10 biljaka tu se odmah stvara velika vlaga. Zaključak je da svaka biljka troši vlagu iz zemljišta. Ono što čuva vlagu je bilo kakav malč, tarupirana trava, žetveni ostaci ili bar usitnjen površinski sloj zemlje. Ko je odmah uzorao strnjik pa usitnio gornji sloj zemlje ta zemlja ima veću vlagu nego neuzoran strnjik.

Evo danas primer,orao strnjiku prskanu ,strnjiku koja je dva puta tanjirana i strnjiku koja je tarupirana .Parcele su jedna preko puta druge,faktički isti kvalitet.Vlage u prskanoj strnjici baš dosta ova tanjirana se najteže orala suva je osrednje a tarupirana,Bože sačuvaj, Sahara.
Ja sam očekivala vao da će tarupirana zbog malča biti najvlažnija.

Nazad
Vrh