Oranje

Ja nemam takav utisak Miladine. Godinama ništa ne diram strnjike do dubokog oranja. I bude jako lepe vlage kada orem, često ljudi koji su gruberisali ili tanjirali kažu da je suvlje u oranju tamo gde su nešto radili u odnosu na nedirane strnjike.

Kod mene uvek bude najvise vlage na strnjici, uvek je samo prskam i nediram do zimskog oranja.

Orao sam za jecam i psenicu i jedno i drugo

Strnjika(jecmiste) 2 puta prskana,1 tanjirana bila ziva katastrofa,grudve ko astal

Kuruziste islo odlicno,cak se i lako oralo naspram kolika je bila susa

Kod nas najvise vlage ima gde je istanjirano.
Tanjiraca zatvori pukotine i vise vlage ostaje je u oranicnom sloju.
A tesko se ore ove godine zbog jako velike zbijenosti zemljista,bilo je proletos jako puno kise.

Meni je ljetos pola jutra strnjike zabunom susjed prošao sa velikom tanjuračom, tu se sad oralo izrazito teško, a inače je jako lagana zemlja u pitanju.

Krenuo malo da orem.Sinoć je lepa kisa pala.
6fe4385e6d73cf29f831b435a4c4d102.jpg
ef75a57cb25b0cae0c95ca2a8c457d06.jpg

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Evo danas primer,orao strnjiku prskanu ,strnjiku koja je dva puta tanjirana i strnjiku koja je tarupirana .Parcele su jedna preko puta druge,faktički isti kvalitet.Vlage u prskanoj strnjici baš dosta ova tanjirana se najteže orala suva je osrednje a tarupirana,Bože sačuvaj, Sahara.
Ja sam očekivala vao da će tarupirana zbog malča biti najvlažnija.
Kod mene ista situacija, gde je tanjirano ide teže oranje, i suvlje je, dok strništa koja nisu dirana, vise vlage i mnogo lakše ide oranje.... Obično ide kontra, ali ove godine ovakva situacija.

Kod nas bukvalno stoji sve, niko malte ne ni jedan hektar ne moze da ore. Jako je suvo i tvrdo, izuzetno nepovoljni uslovi za rad.
Zglavne kise nije bilo ko zna od kad, a kako stoje stvari tesko ce je i biti ove godine.

Ja sam danas izašao da probam oranje. Video sam svega tri traktora u ataru, od toga jedan baca stajnjak, jedan sprema za žito i jedan ore. Nigde nikog...
Što se oranja tiče, samo sam započinjao njive, ali i to je bilo dovoljno da vidim da je dosta tvrdo. Kod nas nema blata, za ova 3-4 kišna dana je palo ukupno oko desetak litara, i po dubini zemlja nije suva u smislu da se praši, ali je tvrdo i izvaljuju se velike grudve. Al' može da se ore, nije da ne može, ali bi mnogo pomoglo kad bi palo 20-tak litara.

I ja krenuo da orem...😃
Zet me nagovorio... 😂
Došao po plug i da idemo da ga naštelujemo, da započne svaku njivu, pa će sestrić da nastavi...
Naštelovali, popili pivo, on otišao na drugu njivu a ja otišao kući..
Bilo već oko 15 sati, rekoh da zakačim i ja plug pa da idem makar da naštelujem i posle samo peglam....
Daaa, malo tomorrow, što bi rekli braća Amerikanci, naštelovah plug za bukvalno par minuta, i naravno, krenulo peglanje...:whistle:
Jako sam zadovoljan kako ore ovaj moj NOV plug, jedino mi se ne sviđa kako "radi" deflektor, gura zemlju umesto da je prevrne, prevelik je ugao, kontam, moraću da se pozabavim njime...
A i malko je rđav, pa i to zeza...
Uslovi za oranje, nije ni blizu idealnog, išao sam malo pliće neg' što volim, al' ne smijem čekati, niti imam taj " de luxe "...
Neko je napisao u prethodnoj prepisci, da je odozgo mokro a dole suvo, tako i jeste, plus tvrdo...
Sutra nastavak...
Evo slika:

Nazad
Vrh