Oranje

Sat u rusu pokazuje 9,5-9,6 km/h, menjač peta zec, motor 1900-1950 obr/min. Uslovi za oranje su idealni, zemlja je idealne vlažnosti i sad je mekana kao puter.

A i inače je zemlja kod nas kvalitetna, nije teška za obradu i u normalnim uslovima se lepo ore. U ataru je 76,23 % černozema i 20,53% livadske crnice, konkretno ova na snimku je livadska crnica karbonatna na lesnoj terasi.
Je li to zaokruženo na dvije decimale ili su ostale decimale jednostavno izostavljene. 🤭

Kod obrtaca spaneri trebaju biti labavi kao kod ravnjaka,sta treba prvo da se podesava koji je raspored podesanja posto nikad nismo radili sa obrtacem pojma nemamo odakle krenuti

Pogledao sam video.
1. nisam primijetio podešavanje pluga za eliminaciju kose vuče.
2. Navodi se dubina pretlužnjaka 3-5 cm. Meni se u praksi nabolje pokazalo 1/3-1/2 dubine oranja. Dakle podesim ih tako da su na dubini 10 cm kod brazde dubine 30 cm. To mi pokriva područje oranja na dubinama od 20 do 30 cm.

Je li to zaokruženo na dvije decimale ili su ostale decimale jednostavno izostavljene. 🤭

Pitanje je šaljivo a odgovor će biti ozbiljan. :)

Pored černozema i livadske crnice kod nas postoji još nekoliko tipova zemljišta od kojih su neki u površini druge decimale procenta (npr. aluvijalno peskovito zemljište 0,04% , ritska crnica karbonatna mestimično zaslanjena 0,01% itd). Eto zbog toga su na pedološkoj karti moje opštine koristili procente sa dve decimale.

Danasnje oranje, vreme kao da je oktobar..
8782e75bd6a49b2cd0c0eb18d334c024.jpg

Послато са SM-A525F помоћу Тапатока

Kod mene na obrtacu na desnoj strani prva brazda je sira. Ne znam gde to sa namestim. Da li je nesto do traktora ili pluga

Dobro pregledaj graničnike za obrtanje pluga. I kod mene je bila jedna strana šira dok nisam lepo namestio graničnike....

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Pitanje je šaljivo a odgovor će biti ozbiljan. :)

Pored černozema i livadske crnice kod nas postoji još nekoliko tipova zemljišta od kojih su neki u površini druge decimale procenta (npr. aluvijalno peskovito zemljište 0,04% , ritska crnica karbonatna mestimično zaslanjena 0,01% itd). Eto zbog toga su na pedološkoj karti moje opštine koristili procente sa dve decimale.
I mislio sam da podaci koje si prezentirao nisu tvoji, nego iz nekog dokumenta. Hvala na obrazloženju. Možda bi za forum bilo primjerenije zaokružiti vrijednosti na cijeli broj. ;)

Ove decimalke su me podsjetile na srednju školu kad još nije bilo kalkulatora pa smo koristili šiber za računanje. Tu je za brzo računanje bilo potrebno znati red veličine rezultata, a s obzirom na skalu bio je limitiran broj znamenki koje su se mogle očitati. Profesor nas je učio da uvijek na kraju možemo dodati još jednu decimalku jer je nemoguće utvrditi točnost te zadnje znamenke, a rezultat djeluje precizniji. :)

Za mlađe koji se nisu susretali sa šiberom, izgledao je ovako.

@mixer87kac Šubler ili neka druga metoda za proveru jednakosti graničnika?
Kod mene takođe jedna strana hvata više a kada gledam od oka metodom sve stoji kako treba.

@mixer87kac Šubler ili neka druga metoda za proveru jednakosti graničnika?
Kod mene takođe jedna strana hvata više a kada gledam od oka metodom sve stoji kako treba.
Tako je i bilo namešteno, da se poklapaju mere. E sad, da li nije baš na isto mesto zavaren nosač ili nešto drugo ebem li ga. Ja sam stao iza pluga i gledao kako stoji u odnosu na zemlju, i jedna i druga strana. Mislim da je jedna bila nagnuta u neorano i tu stranu sam skratio i dosta bolje je išlo...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Je l ima neki plug da se steluje samo na jednu stranu, tipa kao tocak dubine, pa kada se okrene da nagib ostane isti.

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

@Matić pravilo je da plug stoji vertikalno kad je u brazdi, i da su oba graničnika ista, ali puno puta to ne funkcionira zbog različitih razloga. Najbolje je igrati se sa svakom stranom dok ne počne orati lijepo, nebitno dal visi na jednu ili drugu stranu.
@Paracinac83 stariji tipovi Kvernelanda imaju veliku maticu na samom cilindru, i onda je nagib na svaku stranu isti, ali u uputstvima piše da ako slučajno nagib ne štima, može se jedna od vertikalnih poluga skratiti ili produžiti.

Lepo on ore, ne poznaju se prohodi, lepo slaže samo jedna strana uvek hvata više, vidi se iz kabine da skida skoro ceo točak a oseti se i po vuči, moram često u nižu brzinu kada orem na tu stranu.

Nazad
Vrh