Oranje

Ja sam ove godine racunao da sam orao svojih 11 njiva, na svakoj bi imao razor na sredinu da sam orao sa ravnjakom. To mi je 11 vrsta manje kukuruza na jesen i suncokreta, to je pola lanca zemlje vise.
Imam jednu njivu 8 kj dok sam imao ravnjaka mora na dva ili tri mesta razor i gomila praznog hoda. Sad toga nema, dok ga okrenem na leniji i traktor sam okrenuo i samo gas. Mnoooogo brze se ore...
Kako mislis manje vrsta, pa i taj razor na sredini se poravnja i poseje ne ostavljas valjda ne posejano

Iz mog iskustva mogu da kažem da sam trebao imati obrtač još pre deset+godina.Nema gubljenja dragocenog vremena, oranje špiceva i nepravilnih parcela lagano.Izoravanje i podoravanje mnogo lakše i brže.

Obrtač je bolji u svakom slučaju.Ja sam planirao da uzmem obrtača ali sam odustao mnogo para traže a sve neki krševi.

Ala ovo ide dukej...koja je brzina u pitanju?kod nas se zna 82 i dve brazde(757 ili leopard)i treca spora...retko gde 4-ta...kao puz.

Sat u rusu pokazuje 9,5-9,6 km/h, menjač peta zec, motor 1900-1950 obr/min. Uslovi za oranje su idealni, zemlja je idealne vlažnosti i sad je mekana kao puter.

A i inače je zemlja kod nas kvalitetna, nije teška za obradu i u normalnim uslovima se lepo ore. U ataru je 76,23 % černozema i 20,53% livadske crnice, konkretno ova na snimku je livadska crnica karbonatna na lesnoj terasi.

Poslednja izmena:
Mene interesuje koja je realna prednost obrtaca u odnosu na ravnjaka?
Kad orem njivu sa ravnjakom na slog onda prvo imam dva prohoda da razbacim zemlju, potom dva prohoda da zatrpam taj nastali razor, i dalje redovno orem. U odnosu na obrtača dva prohoda više.

Kad orem na razor onda imam jedan prohod gde hvatam samo dvadesetak cm jer drugačije ne mogu sa dvobrazdnim plugom (sa trobrazdnim plugom ne bi bilo tog neefikasnog prohoda), potom dva kruga (četiri prohoda) da zatvorim razor, znači minimalno 3-4 prohoda više u odnosu na obrtača.

Pa sad dalje računaj, 8 krugova (16 prohoda) mi je jutro oranja (500 metara duž), ako imaš puno njiva koliko jutara oranja imaš više u odnosu na obrtača.

Što se tiče okretanja i kvačila, i sa ravnjakom na svakom kraju stanem, vratim u rikverc da spadne zemlja sa dasaka i onda okrećem. Radio sam i da u hodu dižem i spuštam plug, ali tada imam šire uvratine, plus iznosim zemlju na put pa stalno lenija raste a nemam tanjiraču da je povremeno stanjim. Setvospremač mi je lak i obično bude suva i tvrda lenija kad se sprema pa sa njim ne mogu da nešto naročito popravim leniju...

Nemam obrtač, niti sam orao sa njim, ali bih jako voleo da sa njim zamenim ravnjaka...

А кад је њива дебело краћа од 100 метара? Ту је спорије обртачем. А шпицеве орем целом дужином док не сузим на ширину трактора а затим све краће док цела дужина не буде на тој ширини, једино што окрећем у сред њиве и прелазим преко узораног ако крећем из средине а крај далеко да идем до тамо да окренем. Немам пуно њива широких 50 и више метара, више је малих и због тога се двоумим око обртача. Разор у средини прилично затрпам а знам да увек може боље (са обртачем га не би ни било). Орем са 757 и требао би ми плуг који боље заврће земљу а да купим равњака некако не иде а са друге стране ми је ово што сам већ рекао у вези обртача. За сад је статус кво. Још вагам.

Kako mislis manje vrsta, pa i taj razor na sredini se poravnja i poseje ne ostavljas valjda ne posejano
Posejem, ali sa malim masinama ( setvospremac 2,9 m imt i drljaca laka 4 krila sa rotorima) to ne moze da se opegla kako treba. Tako da ta vrsta na sredini uvek bude u nekoj manjoj dolji gde manje vise lose rodi. Sa obrtacem nema tih neravnina, njiva je kao tepsija ravna.

Imaš li pretplužnjake na 757? Mnogo lepše izgleda oranje sa pretplužnjacima na 757. I još nešto, 757 traži brzinu. Npr. kad sa 757 radim uvratine, (njih moram sporije zbog ljuljanja), svaka brazda mi je vidljiva - kao kod onih takmičarskih oranja. Sa vogelom mogu da milim k'o puž brazde se slože da se ne vide pojedinačno...

Mislim da od 2014 orem sa obrtacem.Nebi se vratio na ravnjaka nizasta.
Pitanje i kako se ore tj.koliko puta vracas nazad.Ja uvek u hodu kad izlazim dizem i skrecem.Znaci samo jednom vratim nazad.Lakse mi dva tri puta vise preko nego da zeo dan saltam vise puta.

Kada izlazim dižem plug i odmah ga okrećem da zemlja spadne u njivu jer me jako iritira kada neko iznese zemlju na put i nije domaćinski nikako da ti pred njivom bude brlog.

Nazad
Vrh