Oranje

.ах да имате и ви једну вукојебину...звану брег вршачки
У мом крају немамо - то је још јужније ...и источније.

Ал' беше пре колико година да су нашли неко брдо и код нас, али се утврдило да је то неко изнео стајњак на гомили кога неко није разбацао, па се следеће године затравио. ;)

Da dodam i ja svoj doprinos, četiri pluga sam sam zaštitio na četiri načina, i jeste najlakši, i najkulturniji sa farbom, u opšte ne bitno kojom, ali iz mog iskustva treba samo dodati malo više razređivača nego što bi inače trebalo za farbanje, baš iz tog razloga da, dogodine lakše sklizne..

Ja sam do ove godine plugove drzao napolje,nikad ih nisam mazao niti farbao(ne kazem da je to ispravno) i kad krene oranje,za 2 kruga daske budu ciste sijaju se.
Ja ne znam cemu tolika filozofija,uribavanja,poliranja i cuda,pa nije to kaubojski tiganj.😀
Blago tebi kad imas tako lepu zemlju 😂
@olalija da je imao ovo platio bi veceru 😂

Danas se predpluznjaci vracaju i idem u kukuruze.

Poslednja izmena:
Ja sam do ove godine plugove drzao napolje,nikad ih nisam mazao niti farbao(ne kazem da je to ispravno) i kad krene oranje,za 2 kruga daske budu ciste sijaju se.
Ja ne znam cemu tolika filozofija,uribavanja,poliranja i cuda,pa nije to kaubojski tiganj.
I ja ne znam kakvu zemlju ovi ljudi oru.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Osnovna nitro, oxid crvena, se nanese na daske za 20 min. Nece spasti sa daske od kise, al se vrlo lako skine u zemlji. Nema gusenja, nema ribanka, nema da se umazes od masti...
Ko nije probao nema pojma sta je dobro 😁
Temeljna boja štiti od korozije do 6 mjeseci, a to je za plug uglavnom dovoljno. Ljeti je ipak manje vlage pa je djelovanje temeljne na neki način produženo.

Da dodam i ja svoj doprinos, četiri pluga sam sam zaštitio na četiri načina, i jeste najlakši, i najkulturniji sa farbom, u opšte ne bitno kojom, ali iz mog iskustva treba samo dodati malo više razređivača nego što bi inače trebalo za farbanje, baš iz tog razloga da, dogodine lakše sklizne..
Ako je više razređivača, naneseni sloj je tanji. Zato lakše sklizne.

Tko ima pjeskulju, može mazati čim poželi. Jako brzo skida, ali i puno brže troši lemeše i daske nego "masne" zemlje (ilovača, glina i sl.). Moj plug je po nadstrešnicom, ali na daske svejedno navučem veće vreče (slične jumbo vrečama) da ne korodira od vlage u zraku.

Скапир'о сам. Истоветан случај и код мене ...додуше, не вуцара ми се чистилица самном по атару. ;)

JA to radim sa tovat masti i u kur,ako malo zarđa jedan krug i kao novo,šupe nemam jer nisam bogat kao neki ovde,a i plugovi toliko vrede da nisu vredni krova,kad završim operem osuši se ,namažem,i apsolutno ne gledam do sledećeg oranja,pa nek i zarđa,jedom je samo bilo njesra kad sam polomio leoparda pa glava bila pod šupom 2 god,momački zarđala,kad sam sastavio plug orao sam detelinu u maju mesecu ,lepo vlažno bilo,trebalo 10 krugova da zemlja počne kliziti niz dasku.

Nazad
Vrh