Oranje

Mlađi sin ore sa 82-om,90-o godište u dobrom stanju.Ima 4-5 dana oranja.Ja sam tu površinu radio sa Zetorom 5911.
Tri stvari smo kupili nove: presu,berać i rotacionu kosačicu-i nikad više novo.Samo berač je sad preko 12000E nov.Da smo kupili polovan i ostalo bi nam novca za neke druge stvari.
Kempericu smo kupili 2007 i ona je 76 godište.Odmah napravimo gornje stranice od 4mm lima.Mislio sam ih koristiti kao obična prikolica ali to nikad nismo radili.Eno sad te stranice samo šetamo po šopri.Nemamo mi navike da teramo jednoosovinke.
Al tih 12000 je ništa kad ne moraš da juriš po komšiluku ljude da dodju na mobu,a onda ti ostaje da bereš ručno,pa čak i da platiš neće niko da radi.Ili da čekaš nekog sa beračem da dodje da skine,a njive male i razbacane,pa ne stigneš pre kiše,pa onda čekaj ih koliko puta smo brali po snegu.Pa onda propadne kukuruz,pa opet moraš da kupuješ.

Ovde kod nas je 80ih nestala moba,na koju je moj ćale bio naučen da zakolje jagnje i prase i spremi vino i rakiju i posao gotov dodje ljudi fali redova u kukuruzu za sve :ROFLMAO:

Jbg sad nema ljudi da pridrže svinče kada se vrši kastracija. O težim radovima da ne pričamo. Kada bi trebalo 10 kvadrata da izbetoniraš ne možeš nikoga na mobu pozvati na mešalicu. Nekad se to znalo, ljudi sami dolazili na pomoć.
Uglavnom u našem ataru retki su oni koji oru sa traktorima manjim od 60 ks, možda na prste jedne ruke. Retki su i oni koji obradjuju zemlju, a sa jedan traktor nije dv. Polako ti ljudi bataljuju poljoprivredu ili ovaj svet.
A realno kada probaš bolji traktor, ne vraća ti se u slabiji da obavljaš teške poslove. U oranju veći učinak, bolje uradi. Sve ima svoju cenu. Samo amiši i dalje rade kao njihove dede, plus neki naši mohikanci.

Al tih 12000 je ništa kad ne moraš da juriš po komšiluku ljude da dodju na mobu,a onda ti ostaje da bereš ručno,pa čak i da platiš neće niko da radi.Ili da čekaš nekog sa beračem da dodje da skine,a njive male i razbacane,pa ne stigneš pre kiše,pa onda čekaj ih koliko puta smo brali po snegu.Pa onda propadne kukuruz,pa opet moraš da kupuješ.

Ovde kod nas je 80ih nestala moba,na koju je moj ćale bio naučen da zakolje jagnje i prase i spremi vino i rakiju i posao gotov dodje ljudi fali redova u kukuruzu za sve :ROFLMAO:
Nisi me shvatio dobro.Kupio bih ja berač ali polovan.Imali smo mi berač pre kupovine novog.Imao sam varijantu (2 kiperke od 3t i berač za te pare).Ovi berači su sa cenama otišli duplo gore sa cenama .

Jbg sad nema ljudi da pridrže svinče kada se vrši kastracija. O težim radovima da ne pričamo. Kada bi trebalo 10 kvadrata da izbetoniraš ne možeš nikoga na mobu pozvati na mešalicu. Nekad se to znalo, ljudi sami dolazili na pomoć.
Uglavnom u našem ataru retki su oni koji oru sa traktorima manjim od 60 ks, možda na prste jedne ruke. Retki su i oni koji obradjuju zemlju, a sa jedan traktor nije dv. Polako ti ljudi bataljuju poljoprivredu ili ovaj svet.
A realno kada probaš bolji traktor, ne vraća ti se u slabiji da obavljaš teške poslove. U oranju veći učinak, bolje uradi. Sve ima svoju cenu. Samo amiši i dalje rade kao njihove dede, plus neki naši mohikanci.
Secam se tog vremena, bio sam klinac, kad komsije vide da se nesto radi i desava eto ih trce svi u ispomoc, niko nikoga nije morao zvati...
Danas ako pretpostavlja zasto ga zoves na tel nece da se javi.
Jbg use i svoje kljuse.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Secam se tog vremena, bio sam klinac, kad komsije vide da se nesto radi i desava eto ih trce svi u ispomoc, niko nikoga nije morao zvati...
Danas ako pretpostavlja zasto ga zoves na tel nece da se javi.
Jbg use i svoje kljuse.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Na žalost,to je tačno.Ljudi su postali jako zlobni i zavidni.Pre nisi morao svaku mašinu imati.pozajmiš od prijatelja i on od tebe,Jednostavno ,neće više niko nikog da trpi.Pa čak i deca roditelje.Samo da su samostalni a to sve treba zaraditi,da bi se osamostalio.Dođoše neka zla vremena.Kad vidim,kako deca histerišu,lepo mi nije dobro.To u naše vreme nisi smeo,odma bi dobio po nosu.

Evo koja slika oranja od pre neki dan dok je islo fino :osmeh:
me.jpg

lo.jpg

li.jpg

Nešto se mislim da i ja, kao naš Radoslav, uradim neki klip " sa temom, recimo oranje sa 539 i dve brazde na 28 cm dubine. Mislim da bi bio jako posećen. Samo me muči ta aparatura, to mo fali. Odmah bi videli i kako se koristi blokada, kako bruji traktor, a i pesme, kao - Ide Mile lajkovačkom prugom - voleo sam devojku iz grada...Ovo zadnje nije bilo kod Radoslava, samo čujemo radio, a to nije isto.
Kad mogu Miroslav i Tozovac, mogu i ja, a još sam i mlađi od Tozovca.

Nešto se mislim da i ja, kao naš Radoslav, uradim neki klip " sa temom, recimo oranje sa 539 i dve brazde na 28 cm dubine. Mislim da bi bio jako posećen. Samo me muči ta aparatura, to mo fali. Odmah bi videli i kako se koristi blokada, kako bruji traktor, a i pesme, kao - Ide Mile lajkovačkom prugom - voleo sam devojku iz grada...Ovo zadnje nije bilo kod Radoslava, samo čujemo radio, a to nije isto.
Kad mogu Miroslav i Tozovac, mogu i ja, a još sam i mlađi od Tozovca.
Nema toga čika Aco, čim je pesma duža od 15 sekundi a nemaš prava korišćenja, adio... :haha: :haha: :haha:

Па јел' смеш сам да певаш :) али да си сигуран да је народна песма.

Има песама за које сматрају да су народне песме али је познат аутор па су ипак нешто што подлеже ауторским правима.

Koji plug preporucejete, dvobrazni obrtac nov? Za tesku banatsku crnicu. Vidim ima od 4000 e neki turski, madjarski oko 5-6, pa do 8000 lemkin. Ima li sta od tih turskih sto ima u vrsac da se uzmu, valja li sta to ili je bacanje para.

Kod nas u HR je dvobrazdni Maschio oko 8000e, to bi, po meni, bila ludost kupovati. Za upola manje para se nađe rabljen plug da boli glava...

Како бре нема компликација па нека је милиметар искривљен тај одма своју причу води. Ево погледај колико се наш колега Олалија намучио са новим плугом,а не дај Боже да је узео неки половњак мислим да би продавца заорао у бразду мислећи да га је преврио.

Zato kupiš pravi plug što se ne krivi 🤣🤣🤣
Ma to je roba s greškom uvjek toga ima.
Ko ima oko lako kupi plug.
Zbilja se nađe za razumnu cijenu.

Nazad
Vrh