Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
To je razumno uzimanje kredita,što je i normalno.Ali uzimati traktor od 15 000E za 20ha,malo mi ne štima.pri tom još imaš imanji traktor.Koristim kredite i to samo ove državne.Uzimao sam kredite za prasad kad ih stavljam u tov,to mi bilo super zato što imaš onda i osiguranje a kamata 3% u dinarima.Zadnji kredit sam uzeo letos ovaj što su davali za obrtna sredstva,kamata 1% i troškovi obrade 0,5%.To sam uzeo da bih završio nešto a obezbeđenje za ratu je 80 tona žita u silosu koje stoji i čeka.Nisu krediti tako loša stvar samo se mora isplanirati otplata.
Ti nisi lenština,ti si samo matematičar.Jbg ja vise volim da imam u dzepu 100 evra nego da budem duzan 500
Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
Nije problem da ne moze 20 ha da se uradi sa manjim traktorom, ali: ako je covek mlad pa hoce da se bavi poljoprivredom jos dosta godina sigurno ne misli da vozi traktor iz 80' i neke jos sto godina. Danas svi rade na sto tezgi pa nemaju svi vremena da se okrecu u oranju mesec dana. I na kraju mozda najvaznije, ako mlad covek planira da povecava povrsine mora se misliti i malo unapred.To je razumno uzimanje kredita,što je i normalno.Ali uzimati traktor od 15 000E za 20ha,malo mi ne štima.pri tom još imaš imanji traktor.
O takvim kreditima sam ja pričao.I ne mislim da ne treba uzimati kredite,
Moj stav je da mogu uzeti kredit ako mi ustreba ako imam te pare u džepu ili će ih biti u narednih godinu dana (sigurno),u suprotnom.samo koliki je jorgan.
I repro materijal uzimam u kešu.Možda je lepše kada uzmeš a vratiš posle vršidbe ali koliko gubiš u tom slučaju.Neko možda ne može tako i ne zameram mu.Svako radi kako misli da je najbolje.Zato u jesen i proleće imam dosta ulaganja ali posle,sve što rodi je moje.
Ima i tu jedan mali problem,te povrsine ne rastu svake godine da bi svi mogli da se uvecavaju vec ih je svake godine sve manjeNije problem da ne moze 20 ha da se uradi sa manjim traktorom, ali: ako je covek mlad pa hoce da se bavi poljoprivredom jos dosta godina sigurno ne misli da vozi traktor iz 80' i neke jos sto godina. Danas svi rade na sto tezgi pa nemaju svi vremena da se okrecu u oranju mesec dana. I na kraju mozda najvaznije, ako mlad covek planira da povecava povrsine mora se misliti i malo unapred.
Nit sam te citirao, nit sam te spomenuo. Tov junadi u ovom trenutku uopste nije pitanje da li si vredan ili manje vredan. Rece jedan stariji covek da je najveca pamet ako nesto prekines na vreme.A ti si taj što ima muda.A ja sam lenj.Što si prekinuo tov junadi kada si vredan.Ja najviše cenim te sa mudima pa kad omane godina ili iskrsne,ne daj Bože neka nesreća-onda muda otpadaju.A idu po gradu i gvale se kako imaju muda.Fa nemam šta da se hvalim,imamo dovoljno.Radimo sa 10-ak kravai 3,4 ženskih teladi i junica.malo smo se ulenjili,pre smo imali 4,5 krava i par bikova.
Digao sam ja kredit za kempericu ali sam u tom momentu imao keša da je kupim ali bih ostao bez sredstava.A da podignem 10,15hiljada E da bih kupio konforniji traktor a da sam prazan ko crkveni miš,što neki rade-to ne radim.Posao odrade i ova starudija i to vrlo uspešno.
U pravu si, ali kada imas dobru mehanizaciju kojom mozes vise da uradis, a narocito kvalitetnije da uradis, mozes i da se upustis u vece povrsine. Uvek se pojavi neka zemlja. Dal drzavna, dal restitucija, dal od ostarelih gazdinstava, a bome ima dosta njih koji vide da im je bolje dati u zakup nego da je sami rade. Znaci ima samo ako coveka interesuje i ako je spreman. To spreman sigurno ne moze da se bude u jednoj godini vec se opredelis i nema nazad.Ima i tu jedan mali problem,te povrsine ne rastu svake godine da bi svi mogli da se uvecavaju vec ih je svake godine sve manje
U principu zemlje ima za uzimanje u arendu i kupovina za vecito. Stariji sve manje rade a omladina nesto nije previse zainteresovana za ostanak na selu. Samo treba imati kesa i uslove da radis zemlju pa se nadje svake godine nesto novo...Ima i tu jedan mali problem,te povrsine ne rastu svake godine da bi svi mogli da se uvecavaju vec ih je svake godine sve manje
Tacno. Ti ljudi sto placaju visoke zakupe zadovoljavaju se minimalnom zaradom ili nulom, ali imaju vece povrsine i skupi se lepa zarada. I na jeftinim zakupima nekad vise zaradi zakupodavac nego ovaj sto rmbaci cele godine i gleda u nebo. Ali opet ne moze neko da mi kuka i soli pamet, neko ko vozi traktor koji je nasledio od dede, koji 5 puta godisnje ide kod majstora, tanjira makazarkom uzom od traktora, seje rasturivacem, kad mu spomenes strane hibride kao da si mu zub izvadio. Ne odnosi se na nikog licno, ali stvarno ima takvih.Samo je ovde u Vojvodini jako skuo taj rizik. Stalno prati visok ulog pocevsi od arende. Videli ste koliko se placa 1ha samo zakupa, pa tek dalje ulog sto mora da je full da bi se to otolatilo,a gazdi koliko ostane.
Prvi uslov bar meni za povećanje površina je noviji traktor,kad bi mi bila igra da obradim tih 20ha svaki sledeći ne bi bio problem,gde je 20 tu je 25 pa 30.A to sa 533 ne želim ni da pomislim,dok u nekom novijem traktoru bez problema.A ne da mi sezona oranja bude nocna mora i da tih 20ha obradjujem po 50 ari dnevno.To je razumno uzimanje kredita,što je i normalno.Ali uzimati traktor od 15 000E za 20ha,malo mi ne štima.pri tom još imaš imanji traktor.
O takvim kreditima sam ja pričao.I ne mislim da ne treba uzimati kredite,
Moj stav je da mogu uzeti kredit ako mi ustreba ako imam te pare u džepu ili će ih biti u narednih godinu dana (sigurno),u suprotnom.samo koliki je jorgan.
I repro materijal uzimam u kešu.Možda je lepše kada uzmeš a vratiš posle vršidbe ali koliko gubiš u tom slučaju.Neko možda ne može tako i ne zameram mu.Svako radi kako misli da je najbolje.Zato u jesen i proleće imam dosta ulaganja ali posle,sve što rodi je moje.
Slažem se ja i sa tim ako imaš mogućnosti,što da ne.Normalno je da čovek teži boljem a ne da se vraća u nazad.Nije problem da ne moze 20 ha da se uradi sa manjim traktorom, ali: ako je covek mlad pa hoce da se bavi poljoprivredom jos dosta godina sigurno ne misli da vozi traktor iz 80' i neke jos sto godina. Danas svi rade na sto tezgi pa nemaju svi vremena da se okrecu u oranju mesec dana. I na kraju mozda najvaznije, ako mlad covek planira da povecava povrsine mora se misliti i malo unapred.
Mlađi sin ore sa 82-om,90-o godište u dobrom stanju.Ima 4-5 dana oranja.Ja sam tu površinu radio sa Zetorom 5911.Orala je kod jedna 52-ka 300 kj godisnje, kad se krene na vreme svese stigne a konfor I udobnost moraju da se plate.