Oranje

Nemere tome arma vode donijet.
A i nebi nikad tursku stvar u dvor.
Tko god ima pljuje prikolice pokupovali curi kukuruz cestom iz njih.
Već sam vidio kako šarafaju na manje sati a novo.

Nemere tome arma vode donijet.
A i nebi nikad tursku stvar u dvor.
Tko god ima pljuje prikolice pokupovali curi kukuruz cestom iz njih.
Već sam vidio kako šarafaju na manje sati a novo.
Prikolice je tacno da ima svega. Za traktore sam misljenja da radi radnju. Ko ima para najbolje je nov JD. Ko nema dobar je i turcin. Izmedju polovnog JD sa 6000 sati (svi imaju 6000 nebitno koje je godiste) i novog turcina biram novog turcina.

Ja ne znam da ima novije generacije vazdusar. Mozes i ovoga da trosi manje. Neka prigusnica da antifriz sporije cirkulise pa da radi na 110 stepeni dok ide ide :ROFLMAO:
Ma znam zajebavam se, nema od tog posla nista nerealno je tako posmatrati stvari. Svidja se meni arma 110, mislim da bi bas dobro radila posao, ali ona je sa finom opremom skoro pa duplo skuplja od onoga koliko bi ja mogao da se ispozajmljujem za nekog polovnjaka u slicnoj snazi. Samo se nadam da cu sledece duboko oranje da docekam sa nekom ozbiljnijom masinom, pa neka bude sta bude, zamenice se ima vremena.

Prikolice je tacno da ima svega. Za traktore sam misljenja da radi radnju. Ko ima para najbolje je nov JD. Ko nema dobar je i turcin. Izmedju polovnog JD sa 6000 sati (svi imaju 6000 nebitno koje je godiste) i novog turcina biram novog turcina.
Sve to stoji ni novo nije novo tako da bi ja prije polovan s 4000 ura nego Turčina.
Svi koji imaju marke tu kod mene john dere, fendt, new holland rade sate.
A ko je kupio ruse i to slično da ti rečem ne rade s njima.
Jedan dan u tom pravom stroju sve govori.
Ima dosta primjera znači deutz fahr 5125 7000 sati neodržavan otišao turbo.
Ulje doljevano nikako servis nije radio.
Da ga je održavao puno bi više napravio bez kvara.

Pošto je tema oranje da napišem i ja nešto u vezi toga.Za oranje je potrebno imati neki veći traktor od 80,90,100 pa čak i 150 do 200ks,po mogućnosti,strane proizvodnje,jer ovi naši koje već imamo do 70ks.to ne mogu da rade.Da bi nabavili takav traktor,bilo nov ili polovan,jer naravno ovi naši što već imamo ne mogu da oru,mi moramo da se zadužimo,da uzmemo kredit ili nešto drugo,jer para od bavljenja poljoprivredom nemamo.Kada kupimo veći traktor,jer naravno naši što već imamo ne mogu da oru,mi nemamo šta da oremo,jer veličinu prosečnog Srpskog domaćinstva,takvi traktori izoru za jedan dan.Onda uzimamo zemljište u zakup.Ne pitamo za cenu i kvalitet,jer ako mi ne uzmemo uzeće neko drugi.Ako je neko drugi zainteresovan mi odmah dižemo cenu zakupa,jer šta će da ore taj veliki traktor ako ne uzmemo,i kako će mo biti velike gazde.Kada skupimo količinu zemljišta koju obrađujemo tim velikim traktorom,predstoje nam dve opcije.Da se zadužimo za repro materijal,a velika je količina u pitanju.Druga opcija je da smanjimo agrotehniku.Ako izaberemo prvu opciju i zadužimo se,zajedno sa kreditom za veliki traktor i priključnu mehanizaciju,mi smo propali,jer sa cenama poljoprivrednih proizvoda kod nas i bez subvencija mi kredite ne možemo da vratimo.Ako izaberemo drugu opciju mi smo opet propali jer bez dobre agrotehnike nema ni prinosa bez obzira što tu zemlju oremo velikim traktorom.I to sve zato što ovi naši traktori koje već imamo ne mogu da oru...

Eto, a kad sam ti ja nudio moju 105-icu sa 4000h ti nisi hteo.Sada i on ima nesto preko 6500h s tim da se kod mene sat ne dira. A nesto sam se razmisljao da li da ga prodam ili ne ovih dana i još uvek se dvoumim.

Ne znam Željko i ne zanima me.Ja imam 5911 zetora i vukao sam leoparda NK i 756.Ne znam šta ti hoćeš sve vreme da kažeš.Samo se džaba prepiremo-to što sam video na snimcima koje si postavio nisu teške zemlje čim ideš poprilično brzo sa solidnom dubinom,malo teže u detelinu što je normalno.To je činjenica.Ne govorim o zemljištu koje ima nagibe,tu je teško orati.U to verujem.
Da li ti hoćeš da kažeš da su na snimku teške zemlje a vučeš 2 glave sa 533.Onda mi ovde,mnogi na forumu ne znamo nešto-ili da naštelujemo plug ili podesimo brzinu ili šta već.
Moze sa ferdzom i dve glave imt da grebe sa 10 cm oranja, sve preko toga ne moze da vuce imt. Ja orem sa torpedo 75 i dve glave imt pa gde je teska zemlja nije mu sve jedno.

Pošto je tema oranje da napišem i ja nešto u vezi toga.Za oranje je potrebno imati neki veći traktor od 80,90,100 pa čak i 150 do 200ks,po mogućnosti,strane proizvodnje,jer ovi naši koje već imamo do 70ks.to ne mogu da rade.Da bi nabavili takav traktor,bilo nov ili polovan,jer naravno ovi naši što već imamo ne mogu da oru,mi moramo da se zadužimo,da uzmemo kredit ili nešto drugo,jer para od bavljenja poljoprivredom nemamo.Kada kupimo veći traktor,jer naravno naši što već imamo ne mogu da oru,mi nemamo šta da oremo,jer veličinu prosečnog Srpskog domaćinstva,takvi traktori izoru za jedan dan.Onda uzimamo zemljište u zakup.Ne pitamo za cenu i kvalitet,jer ako mi ne uzmemo uzeće neko drugi.Ako je neko drugi zainteresovan mi odmah dižemo cenu zakupa,jer šta će da ore taj veliki traktor ako ne uzmemo,i kako će mo biti velike gazde.Kada skupimo količinu zemljišta koju obrađujemo tim velikim traktorom,predstoje nam dve opcije.Da se zadužimo za repro materijal,a velika je količina u pitanju.Druga opcija je da smanjimo agrotehniku.Ako izaberemo prvu opciju i zadužimo se,zajedno sa kreditom za veliki traktor i priključnu mehanizaciju,mi smo propali,jer sa cenama poljoprivrednih proizvoda kod nas i bez subvencija mi kredite ne možemo da vratimo.Ako izaberemo drugu opciju mi smo opet propali jer bez dobre agrotehnike nema ni prinosa bez obzira što tu zemlju oremo velikim traktorom.I to sve zato što ovi naši traktori koje već imamo ne mogu da oru...
Pre ćemo mi da zglajznemo sa starudijama.Za ove " snalažljive" se ne sekiraj.

Meni bi nov traktor bio večan za ove površine koje trenutno imam,da se aktiviraju i zakorovljene njive nekih 12-ak hektara.Od toga 7 bi se oralo ostatak livade i lucerka.Dakle orao bi 7ha tanjirao i bacao veštak,prskanje kod nas ne postoji čisto organski :LOL: Košenje i baliranje i vožnja po selu.Transport nemam jer sav kukuruz prodajem odmah sa njive,jedini što bi Bale vukli,a to radim i sad sa 533 leto pa se voza kabriolet.Ja sam od oranja odustao čisto zbog zdravlja,ovako oranje me izadje 50€ ostalo prebijemo kroz bale.

Ne tražim ja mnogo da može i uz brdo da ore sa dve brazde,da je toplo i to je to,investicija koja se nikad ne bi isplatila.

Разбуши 533 и купи 755 плуг и да ореш ко човек. ;)
Sad se razmišljam,za male pare se odradi,imam u komšiluku mašinsku pa ne bi puno naplatili :D Da ode na treću,spustimo glavu i pun gas pa jednu jesen da nam bude lepo :ROFLMAO: Mada imam i neki stari turbo od fiata da prežalim motor za jedan snimak kako ore uz brdo,pa nek ide život.

A zbog čega naglašavanje kako je kredit nula, mi nikad nismo bili u kreditima, sve ovo je bez dinara kredita, ne dugujemo nikom ništa, itd, itd... I to sam primetio kod velikog broja naših ljudi, počevši od nekih iz mog sela (koji tako ponositi naglašavaju to) pa do nekih ovde na forumu.

Imam starudije, imam i novijih stvari i mašina, a što se tiče nekih krupnijih i većih da nije kredita pitanje je da li bih i kada ih nabavio. Zahvaljujući tim kreditima sam olakšao svoj rad i unapredio proizvodnju.

Nije kredit neki bauk, samo se treba opružiti koliko si dugačak.

Možda bi trebao samo dobro da podesiš palenje na motoru.To je caka u svoj priči, ljudi to ne znaju pa rade motore i daju grdne pare za to. 😂 Ako nisi član f.b grupe Dobra zemlja učlani se, nema da ne dobiješ valjan i koristan savet.

Nazad
Vrh