Oranje

@olalija, pisi, necu moci zaspati :)
Ne bih stvarno da pravim haos po forumu, evo jedan mali detalj, kupio je novu Monosem Monoshox 6 sejalicu, planira da podigne površine koje će uslužno posejati, cilja za ovu godinu oko 15 ha sve ukupno a cena mašine je prava sitnica, 3,5 miliona dinara... :haha: :haha: :haha:

@Darko Dren @Matic kada dolazite u moj kraj da vas razuverim o mentalitetu ljudi i napredku...u krugu od 20km od moje kuće..kažite broj gazdinstva koje bi posetili i nigde ne možeš da nađeš zamerku. Neću da spominjem Zapadnu Srbiju,kakav je tamo sklop ljudi, skidam kapu.

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk

Kod nas vlada posebna bolest, neka vrsta takmičenja, kupujemo nepotrebnu gvožđuriju, svi imamo mehanizacije za 10 puta veće posede ( kači i mene ova boleština), imamo i rekordera što ima 1 ha zemlje, radi još 10-12 zakupa a kad bih napisao šta ima od mehanizacije i šta planira da kupi ne biste verovali...
Pa mora veliko kad treba da se uradi u sto kracem vremenskom periodu, a i prelazi se na druge sisteme obrade a sa malim masinama to nije moguce ...

Ne bih stvarno da pravim haos po forumu, evo jedan mali detalj, kupio je novu Monosem Monoshox 6 sejalicu, planira da podigne površine koje će uslužno posejati, cilja za ovu godinu oko 15 ha sve ukupno a cena mašine je prava sitnica, 3,5 miliona dinara... :haha: :haha: :haha:
DA nema sa čime,ne bi nu bile takve ambicija.
Ta bolest se zove ima se može se.

MarkoSreta baš iz razloga što će se neko naći prozvan nisam nikoga i ništa imenovao a napisao sam da ima izuzetaka.Ne kažem da smo mi u Vojvodini superiorni, daleko smo od toga, već da neke banalne stvari mogu da se promene a da se ocrtaju i višestruko isplate na poljoprivrednoj proizvodnji.Prihvatam poziv ako me put nanese u tvoj kraj a takođe poziv važi i za tebe. :ppozdrav:

A zasto je to "bolest"? Covek ima svoje pare i trosi ih na razne hirove,ne vidim nista druge sem zlobe i zavisti.
Možda sam se pogrešno izrazio-neka ostane samo-ima se može se.
Postoji stara poslovica: Ko kupuje ono što mu NE TREBA,prodavaće ono što mu TREBA.
Cenim ljude koji su vredni i ambiciozni ali samo zbog sebe a ne da drugi vide kako on ima.Tu je velika razlika izmešu ova 2 tipa ljudi.

@Darko Dren @Matic kada dolazite u moj kraj da vas razuverim o mentalitetu ljudi i napredku...u krugu od 20km od moje kuće..kažite broj gazdinstva koje bi posetili i nigde ne možeš da nađeš zamerku. Neću da spominjem Zapadnu Srbiju,kakav je tamo sklop ljudi, skidam kapu.

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk

Kao što Matić kaže, čast izuzecima. A ja sam prvenstveno mislio na svoje selo i opštinu.
Tvoj kraj je druga priča još odavno, čim ste vi imali komasacije zemljišta...

U celoj Lazarevačkoj opštini nema stočara koliko ima u mnogo manjem krugu tvoje kuće.

Kod mene je sklop takav da čuješ sledeće: " ih gladne mu oči, pa moj deda živeo sa jednom kravom i hektar zemlje, a njemu sad treba 100..."

Popravlja se lagano situacija i južno od Dunava,ali nikada nece stici Vojvodinu,bar što se ratarstva tiče,jednostavno teren je takav da nema mesta za neki veliki napredak što se tiče mehanizacije.Meni bi lično neki noviji traktor od 80ks bio zadružna kobila za sve,ali koliko je to isplativo je veliko pitanje,prvo zato što nema delova i to onih osnovnih,kod nas u radnjama možeš da nadješ samo za domaće traktore i za Tafe i u poslednje vreme YTO i ako imaš sreću za Rusa.Kod mene lično u krugu od 20km nema ničega sem IMT,Rakovice,Ursus,Univerzal i Štore i niko ne planira da menja.Dok gore kod Vas ima svega i za skoro sve imate osnovne delove u lokalnim prodavnicama,a to dosta znači,kod nas bi recimo Rus stajao danima zbog sitnice,kojom se kod Vas i deca gadjaju.

Skoro sam išao za Makedoniju i kod Aleksinca sam video ogromnu parcelu pod kukuruzom skidao neki Class,a prate ga JD sa nekim skupim prikolicama.Al još je i ravno dole pa pomislišda si u Vojvodini.

Najbolja situacija je tamo u okolini Požarevca kad kreneš od Svilajnca tu nije čudno da prodje i New Holland,JD,a i kombajni im nisu za baciti,ali oni imaju lepše parcele nego mi ovde,ravnije i veće su table.

Kad smo kod mentaliteta možda je to i vezano za ono da po Banatu vršu samo Class,a bačka se žuti od New Holland :D bar sam ja takav utisak stekao i video.

Па није Крагујевац на крај света и друга држава па да не можеш доћи до БГ-а или НС-а по делове,а и експрес поште покривају целу државу. Сад и сервисера стижу на све стране ништа више није далеко.

Nazad
Vrh