Oranje

Pa eto i ja gledam da kupim traktor(polovan) 120-130ks a radim 20-i neki lanac, jel to znaci da sam odlepio ili ne, pa veca je ludost po meni dati 10k-12k za polovan 577 nego za nesto vise novca kupiti neki jaci,udobniki, polovni sa zapada ili mozda nov turski ako moze da se ostvare neke subvencije.Mi generalno imamo problem sto gledamo tudju avliju a ne svoju,zabole me bas i ako neko ore sa ferdzom i 50cm dubine.

A zasto je to "bolest"? Covek ima svoje pare i trosi ih na razne hirove,ne vidim nista druge sem zlobe i zavisti.
42943789-1138558939646688-1082416657210540032-n.jpg

Popravlja se lagano situacija i južno od Dunava,ali nikada nece stici Vojvodinu,bar što se ratarstva tiče,jednostavno teren je takav da nema mesta za neki veliki napredak što se tiče mehanizacije.Meni bi lično neki noviji traktor od 80ks bio zadružna kobila za sve,ali koliko je to isplativo je veliko pitanje,prvo zato što nema delova i to onih osnovnih,kod nas u radnjama možeš da nadješ samo za domaće traktore i za Tafe i u poslednje vreme YTO i ako imaš sreću za Rusa.Kod mene lično u krugu od 20km nema ničega sem IMT,Rakovice,Ursus,Univerzal i Štore i niko ne planira da menja.Dok gore kod Vas ima svega i za skoro sve imate osnovne delove u lokalnim prodavnicama,a to dosta znači,kod nas bi recimo Rus stajao danima zbog sitnice,kojom se kod Vas i deca gadjaju.

Skoro sam išao za Makedoniju i kod Aleksinca sam video ogromnu parcelu pod kukuruzom skidao neki Class,a prate ga JD sa nekim skupim prikolicama.Al još je i ravno dole pa pomislišda si u Vojvodini.

Najbolja situacija je tamo u okolini Požarevca kad kreneš od Svilajnca tu nije čudno da prodje i New Holland,JD,a i kombajni im nisu za baciti,ali oni imaju lepše parcele nego mi ovde,ravnije i veće su table.

Kad smo kod mentaliteta možda je to i vezano za ono da po Banatu vršu samo Class,a bačka se žuti od New Holland :D bar sam ja takav utisak stekao i video.

Veci je problem sto nema otkupa ratarskih proizvoda.Pricam za moj kraj.Za voce ima po nekim selima dolaze rusi, ima tu nekih nsaih prevaranta ali su problem cene sa kojima si u minusu.Ovde potpale malo narod ko sa kupinama pa polse po 10 godina je zena smesna.Posle 3-4 godine narod to povadi pa se upale za nesto drugo, neko pusti buvu.

@SeljakizGrada ta parcela je 65hektara..
Sve ostalo može da bude tačno,za strane traktore i ozbiljnije delove se čeka svuda...mehaničara i električara za taktore imaš u krugu od 50km par njih i svi dolaze na poziv za dan. Sve je stvar koliko hoćeš da nađeš delove a ne šta je najbliže.
@miksan da pošaljem neke odavde,svako selo otkupno mesto ,velika gužva ali cena ne ide nešto bolje nego što je prosek na državnom nivou.

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk

Neka kad se bude prodavale te skupe masine neko ce kupiti za kilu gvozdja sem ako ima lo da nasledi onda u redu.

Zavrsio zadnju njivu 4 pre ovih kisa. Ostalo mi par basti i malinjak komsijin.

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Penzija, sad mu je poljoprivreda opsesija...
Da li je takav bio i pre penzije ili su mu sad udarile lutke.Ima li ko da nastavi da radi.Koliko će on moći uslužno raditi sa 6-orednom kad ti kojima bi trebalo vršiti usluge neće tražiti njega jer imaju svoje.
Mislim da je to prevelika investicija na njegovih 15ha.Opet,njegova volja kod njega.Možda ima para na bacanje.

@SeljakizGrada ta parcela je 65hektara..
Sve ostalo može da bude tačno,za strane traktore i ozbiljnije delove se čeka svuda...mehaničara i električara za taktore imaš u krugu od 50km par njih i svi dolaze na poziv za dan. Sve je stvar koliko hoćeš da nađeš delove a ne šta je najbliže.
@miksan da pošaljem neke odavde,svako selo otkupno mesto ,velika gužva ali cena ne ide nešto bolje nego što je prosek na državnom nivou.

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk

Tesko je to organizovati ovde.Da ima stalno godinama otkupno mesto sa silosima narod bi se navikao i povecao bi parcele pod ratarstvom.

Pa ja sam kupio 90ks traktor kad sam imao 13ha. Sad imam 22ha.
I napravim s njime cca 500 sati, tak da je sigurno rentabilan.
Pa i ja sam tako nesto racunao, to oko 100ks je devojka za sve, malo samo da vremenom adaptiram prikljucke i takva masina bi mi verovatno zavrsavala 80% poslova. S tim sto ja imam dosta po brdima pa bi ipak nesto jace od 100ks a da mu prikljucke kupujem za 10-15ks manje. Ne sme prikljucak ni mnogo manji da bude jer ce onda da lomi sve redom a ne sme ni mnogo jak jer onda dzabe veliki traktor ako se i on muci. Sve to treba ukomponovati lepo, naucicu vremenom. :)

Milane tu je klackalica, sem ako ne kupujes nov traktor. Do 100 ks su obično 4 cilindra, a preko 110 ks su 6 cilindara. Taj sa 6 cilindara je oko 6 tona, malo duži i neokretniji, ako se ore onda je glupo orati sa 2 brazde. Sa 4 cilindra je okretnijo, lakši, manje troši. Pa sad od volje ti je marka.
Ako kupuješ nov, to je onda sve druga dimenzija.

Tacno je da nam mentalitet nije isti,pogotovu ljudima preko 40g, cast izuzecima.Ali se to polako menja.Zivim u kraju gde 70% porodica ima nekog po inostranstvu.E njima je svejedno koliko ce da rodi bitno je da se kupuje dobra mehanizacija da vidi selo,a i kod roditelja da se opravda da se kao radi nesto za potroseni novac.Ima i tu izuzetaka ko je zaista uvideo da ako se radi kvalitetno moze se i pristojno zaraditi,a ima lepu startnu osnovu kad vec novac nije problem.Mi koji smo mladji a ostali da zivimo cisto od zemljoradnje dosta gledamo da unapredimo proizvodnju jer se iskljucivo od toga zivi pa onda nije isto dal ti rodi 5-6t kukuruza po Ha ili 10-12.Drugo nas kraj je bio izrazito stocarski i do pre 10-ak godina se nije moglo zamisliti da se moze raditi ratarstvo.Sad vec ima 20_30% nas koji smo ostali na ratarstu samo,iskljucivo zbog lose cene stoke i otkupa.Ima i ko se tvrdoglavo drzi stoke ko pijan plota i ne zeli probati nesto drugacije jer to kod nas ne moze uspeti itd.Ti ljudi su zarobljeni u proslosti i sto se agrotehnike i unapredjenja same genetike ako se vec resio baviti stocarstvom.Vojvodjani su se tradicionalno bavili ratarstvom i kod vas se uvek vise gledalo na same prinose i inovacija sto se tice masina i agrotehnike.Nasi stariji jos uvek zive u Titovim 80-im kad se pokupovalo malo osnovne mehanizacije stoka bila na ceni i sa malim prinosima kroz stoku se moglo lepo ziveti.Njima je sad neverovatno da tebi moze roditi kukuruz 12t/ha kad on obro svoj zp 704 a klipovi bili ko u prici sejan na 35.Kod nas sve nesto gusto i zgoljavo.Par drugara sto se ozbiljno bave mlecnim govedarstvom kad spomenu da moze krava dati 30+l mleka samo se podrugljivo smeju.Jbg tesko je takve ljude ubediti da probaju nesto bolje i savremenije,srecom mladi su obrazovaniji i sa drugacijim pristupom.

Milane tu je klackalica, sem ako ne kupujes nov traktor. Do 100 ks su obično 4 cilindra, a preko 110 ks su 6 cilindara. Taj sa 6 cilindara je oko 6 tona, malo duži i neokretniji, ako se ore onda je glupo orati sa 2 brazde. Sa 4 cilindra je okretnijo, lakši, manje troši. Pa sad od volje ti je marka.
Ako kupuješ nov, to je onda sve druga dimenzija.
Ma znam Aco, nacitao sam se u slobodnoj diskusiji o traktorima, video sam razne dileme, i ti si relativno skoro kupovao traktor nije se lako odluciti za zapadnog polovnjaka. Meni je bitno da mogu da zakacim 3 brazde i da mogu da vucem tesku (koliko to moze biti teska od nase male privrede) tanjiracu od 28 tanjira. I to sve i na ravnom i u brdima tako da ako bi ubo nesto od 110-115 ks novije generacije a sa 4 klipa, pa jos vazdusar da radi na vecoj temperaturi pa da trosi max 12l/h skoro ko sila nebeska. :ROFLMAO:

Ja ne znam da ima novije generacije vazdusar. Mozes i ovoga da trosi manje. Neka prigusnica da antifriz sporije cirkulise pa da radi na 110 stepeni dok ide ide :ROFLMAO:

Nazad
Vrh