Oranje

Ne bih rekao da je do mentaliteta jer nigde nisu ljudi isti, na sve strane ima ljudi koji stalno ulazu i oni koji ulazu do odredjenog nivoa, a onda hoce da sa tom mehanizacijom izvuku maksimum, e iz kojeg raloga je to tako tu se moze diskutovati, jednim je volja za radom problem pa se kolebaju da li ce odustati, drugi imaju zdravstvene probleme pa ne znaju koliko ce dugo moci raditi, treci razmisljaju o nekom drugom poslu itd, uglavnom ne treba generalizovati.

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Istog sam mišljenja bio kao i ti dok nisam porazgovarao sa dosta njih iz tih krajeva a odgledao i gomilu snimaka i recenzija.Ima izuzetaka kao što kažeš ali baš malo.

Гледао сам тај снимак од тог Марка и читао коментаре фалио му је само онај полупани Оливер и да све буде на своме месту. Орати 50ха са Фергусон је ноторна лаж па Фергусон може дневно 2 ха да узоре па колико је то дана орања? Ја са МТЗ-ом кад узорем 50 ха три недеље идем у шрег.
Koji ferguson dnevno uzore 2 ha? Masey? Ovaj 539 neverujem, sem da ga tera supermen.

Moram da se priključim malo diskusiji. :) Moj kraj može biti primer da se i mentalitet ljudi menja. Moje domaćinstvo je među prvima bacilo motiku, među prvima smo prešli na berbu kukuruza u zrnu, pšenica se seje posle tanjirače. Vodi se računa o prinosima, ne gleda se samo što veći klip. U mom selu je poslednjih godina izgradjeno nekoliko savremenih objekata za tov junadi i mlečno govedarstvo. Kupuju se sve veći traktori, ali ima ograničavajućih faktora kao što su nedostatak mehaničara i usitnjenost parcela. Ore se onim što se ima od mašina, ali se teži ka boljem kako bi se olakšao posao.

Mi smo u zenitu našeg domaćinstva imali 20ha,od toga je jedna njiva bila u komadu od 4ha,ovo ostalo usitnjeno i razbacano,orali ćale i ja 50ari dnevno maksimalno,533 sa jednobraznim bez kabine,a nekad se oralo i manje od 50ari kad krenu da zebu noge beži kući,onda kupili i Rakovicu za ćaleta to bio bolji traktor od 533,pa se oralo sa dva traktora pa išlo kao brže,još Rakovica imala kabinu pa se duže izdržavalo,nije trebala debela kapa :D kukuruz se sejao na 30+,a oralo se čisto da se prevrne zemlja,na 20cm.Brao se ručno kukuruz.I sve to početkom 80ih,a danas sve isto samo što stigli berači.

Sem u Rekovcu izgleda,tu treća specijala od 533 napravi traktor koji je kadar da udjem u njivu sa svima.

Nije tu problem samo mentalitet.
Usitnjene parcele, jako spor napredak u radu, nedostatak obradivih povrsina, zemlja je ko zna koja klasa, retko ko radi analizu, ima svega. (ok, slazem se, ima veze sa mentalitetom) Iz tog razloga i jesu danas manja sela pusta i zakorovljena, zarada mizerna.
Ko je hteo da napreduje mogao je ali nije bas jednostavno, morao je bas dobro poturiti ledja.
Naravno ima i onih koji su jako zadovoljni svojim zivotom te im se ne menja nista, zahvalni su Bogu sto su zivi i zdravi sad da li ce imati neki hektar zemlje vise ili manje i nije toliko bitno, kad nije babo ostavio vise.
Uvek se trudim da budem u toku sa vremenom bar, Imt i Zmaj nije najbolje sto postoji ali je nasa realnost, valjda cemo stici da uvalimo guzove u nesto bolje u buducnosti

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Kod nas vlada posebna bolest, neka vrsta takmičenja, kupujemo nepotrebnu gvožđuriju, svi imamo mehanizacije za 10 puta veće posede ( kači i mene ova boleština), imamo i rekordera što ima 1 ha zemlje, radi još 10-12 zakupa a kad bih napisao šta ima od mehanizacije i šta planira da kupi ne biste verovali...

Nazad
Vrh