Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Svaka cast. Napisi tekst o zasadu, ako ti nije tesko. Da sve informacije budu na jednom mestu.
Mozes li mi molim te pojasniti paljenje kako si odradio... moj tast mi predlaze neke automobilske gume.
Pogledaj na FB sta je Lajos radio. Kupio je ovakvu drobilicu. Pisao sam tamo opsiran tekst o malciranju. Problem je jedino sto neke vrste drveta pri truljenju uzimaju azot iz zemljista, ali malciranje je genegalno najbolji i najsavremeniji metod obrade zemlje u vocnjaku. Ako neces to, isitni i prodaj za pelet.Super hvala na tekstu jefticaco.
Kod mene ista prica, kancelarija, nikakva fizicka aktivnost, i ovo mi dodje super samo kicma boli
Ja sam kod mene na 70 ari imao oko 25 kubika drveta sto sam odneo babi, a sada gledam sa granama sta da radim, panjeve cu baciti u staro korito morave pa neka trule tamo, nikom ne smeta. Mozes li mi molim te pojasniti paljenje kako si odradio... moj tast mi predlaze neke automobilske gume.
@udruzenje oraha, moze pitanje? Ako kupim ovako nesto http://www.odigledolokomotive.rs/proizvod/elektricna-seckalica-drobilica-za-grane-axt-22-d-bosch/ i onda sameljem te grane, da li ja to mogu odmah da nabacam oko novog zasada oraha, ili mogu sada da nabacam pre rigolovanja? I drugo pitanje, da li ako resim da zapalim, ovo sto ostane, pepeo, da li steti kvalitetu zemlje? Hvala
Nabavka sadnica je bila druga priča jer je, bar u ovom zapadnom dijelu BiH, vrlo teško nabaviti sadnice kalemljenog oraha, većina je nelegalno uvezena iz Srbije (okolina Kruševca) bez ikakvih papira tako da nemaš pojma šta si kupio, čekaš da rodi da vidiš je li koštunjac, jedino što možeš je da vjeruješ posredniku. U Srbiji su 8-10 €, a kod mene 14-16 €.
Krajem prošle godine sam odlučio da proširim zasad i od rođaka sam kupio susjednu parcelu površine oko 47 ari koja je bila u istom stanju kao i prethodna pa sve iz početka (krčenje, panjevi ...) stim da poslije vađenja panjeva nisam orao nego samo podrivao i nekom specijalnom frezom (kao za asfalt) poravnao. U međuvremenu sam zahvaljujući entuzijazmu kolega sa ovog foruma shvatio šta znači lateralno plodonošenje i koliko je bitan razmak sadnje pa sam se odlučio za sortu Rasna i 5 kom Jupitera ("sjeverna" sorta, dobar oprašivač), ali kako to kod nas biva nema Jupitera nego eto došao Čendler, pa uzmi ili ostavi, mada sam 90 % siguran da to nije Čendler, ali šta je tu je.
Orah i lesku ne napadaju zecevi, barem kod mene nisu.
Dva dana mi radio bager, izvadio bog oca. Nisam znao da bagrem ima onakav koren, orah je za njega malo dete. Trudili smo se da povadimo maksimalno zile, on je okopavao i okolo panjeva pa smo rucno vadili zile, sta nije htelo da izadje on je dodatno kopao. I posle kada je ravnao smo takodje povadili jos zila. 8 kamiona od 6 kubika smo odneli panjeva i 3 traktorske prikolice. A ima za bar jos 10 prikolica. To ce jedan prijatelj iz sela za ogrev. Imam stvarno veliki problem da nadjem podrivac, ovaj bagerista (radnik) kaze da to u zivotu nije video. A gazda mene pita gde to ima, jer je ugovorio sredjivanje sibljanika 4h sa nekim italijanom da mu sredi za lesnik na prolece.
U sustini do marta necemo nista dirati zbog posla, a moram da nadjem podrivac da mi odradi posao i povadi zile koje su ostale, malo da popravim ostecenu ogradu, zemlja na analizu, i cekam jesen da sadim
Evo par slika, nemam slike od pre ni posle, vec za vreme rada. Bas sam bio umoran i u problemu sa vremenom i mnogo mi je krivo sto nisam napravio slike i pre sece drveca, odnosenja itd.
Ova druga slika je tamo gde je bio red bagrema, velikih panjeva gde je svaki drugi bio truo. A keva trazila bas tu zemlju oko truzeli da sadi cvece, da joj odnesem par kofa, kaze to je treset. Zavisi kako ugovoris posao, ja nisam ugovorio na sat vec posao kao posao. On mi je duz cele ograde cistio panjeve, stavljao u kamion velike, manje u traktor, dok smo mi rucno vadili zile, pa onda sa ovim njegovim malim grederom sve to lepo poravnao. Sada izgleda kao lepa rastresita gola zemlja. Kao da nikada tu nista nije bilo.
Nedavno mi je jedan nas magistar vocarstva rekao da nakon vadjenja korenja drveca bar godinu dana ne treba saditi voce. Dok, kako on kaze, ne izumru sve bakterije u tlu, jer se kasnije javlja rak korena na novim sadnicama. Iz tog razloga sam odlucio da ne sadim sledece godine, vec tek na jesen 2017., posto mi je od ukupno 5,5 ha povrsine namenjene orahu skoro polovina rasciscavana od sitnijih stabala i zbunja. Ima li iko slicnih ili detaljnijih informacija o ovom problemu?