Dobro vece orahovci
Planiram zasad oraha na zemlji koju posedujem u jesen 2016 godine. Radi se o 2 parcele, jedna je 60 ari duguljasta, na dosta prometnom putu i nisam siguran koji je tip zemlje. Druga je moj salas otprilike 1 hektar, gde moze da se zasadi oko 70 ari. U prvoj fazi bih odradio salas. Obe parcele su pored asfaltnog puta, i posedujem nesto i mehanizacije (imam veliku frezu, dosta traktorske opreme tipa tanjirace, ono za djubrenje, prskalica na dizel koja se gura itd). Zemlja se obradjuje mahom i izdaje, imam samo na salasu jedan vocnjak star sto godina koji planiram da pocistim nekim buldozerom ili bagerom. Takodje na tom salasu imam 3 ogromna oraha, koji bas fino radjaju, ali su divljaci neki, stari sigurno 50 godina.
Ono sto je problem jeste moje neznanje, ja sam dete iz grada, i ovo je nesto sto nasledjujemo od dede. Brat koji isto hoce da se angazuje vec nesto zna o orezivanju i sadjenju, a otac isto. Procitao sam pola ove teme i u narednih par dana cu zavrsiti celu, i imam knjigu profesora Soskica koju sam procitao. Takodje ovde sam nasao link ka fejsbuku sadnja oraha gde ima isto dobrih informacija.
Moj plan je sledeci:
1. Odneti zemlju sa salasa na proveru u poljoprivrednu savetodavnu strucnu sluzbu u Pozarevcu (da li je sad pravo vreme?). Tip zemlje je smonica, glinasta zemlja.
2. Ako je zemlja dobra pripremati zemlju za sadjenje sledece godine, ako ne odneti od druge parcele od 60 ari na proveru (mana druge parcele je to sto nije ogradjena, i na bas prometnom putu je).
3. Odradio bih oranje sad zimsko (kada se ono radi?) sto dublje moze i bacio djubrivo ili krec sta vec treba na osnovu analize zemlje. Takodje bih pre toga pocistio bagerom ili buldozerom zemlju od voca, i 2 od ova 3 oraha bih posekao da ne smetaju. U literaturi se spomilje rigolovanje do 80cm dubine, sto je ovde nemoguce jer u selu gde mi je zemlja niko nema rigoler plug niti tako jak traktor. Tako da bih maksimalno izvukao 20 cm oranja (zemlja je teska).
4. Na prolece bih opet odradio oranje i bacanje djubriva i sta jos treba.
5. Narucio bih sadnice, ovde mi je najveca nedoumica. Da li se sadnice narucuju u prolece pa odes i preuzmes na jesen? Treba mi preporuka za dobar rasadnik, cena nije bitna moze privatna poruja. Citavsi dosta privlaci me intenzivni zasad, ali mi nemamo sadnice za to koje radjaju lateralno ( mozda rasna ili cendler?) i nemamo nigde mehanizaciju za kracenje. Pa sam nekako vec pri tome resio da podignem zasad koji ce se koristiti i za drvo i za plod. Kako pise u literaturi, na svakih 20cm osnovnog debla koje ostavis preko 1m gubi se jedna godina plodonosenja. Sadio bih verovano 10x10 ili 12x10, moram da izmerim parcele pa cemo videti.
6. Posto ne mogu da rigolujem, kopacu rupe od 1.2 sa 0.8m i gledati da prevucem onu sitniju zemlju da stavim ispod korena. A ovu sto izvadim da rasturim po njivi. Kako je najbolje kopati rupe, ima li nekih malih bagera koji to rade. Iskustva?
7. Dovukao bih sad na jesen (2015) dve prikolice kravljeg stajnjaka da pregori, da nadjubrim po potrebi. A prilikom sadnje jos jer kako samo procitao stavlja se svez oko drveta da ga zastiti od zime.
8. Navodnjavanje: imam bunar tamo, korito stare morave je na 200m od mog placa, a morava je na 2km. Stavicu sad na jesen hidrofor, i razmisljam izmedju kap po kap i rucnog zalivanja.
9. Kolci za ucvrscivanje. Ovo mi je problem i nista ne razumem, treba mi neko drvo koje cu da ocistim i utopim u neki plavi kamen (kako ne bi truleo i unisti orah). Nekako mi deluje a negde sam procitao od PVC kolcima. Iskustva? Inace parcela mi je ogradjena delom metalnim sipkama a delom nekim tim kolcima, koji ne verujem da su utopljeni u taj kamen. Da li to utice na orah?
10. Rezanje, u knjizi pise da se orah ne reze ako je u pitanju ekstezivni zasad. Sto 10-12 i jeste. Vec se pusta da raske kako on hoce. Da li je to tacno?
Ja na ovo gledam kao na penziju, imam 30 godina i svoju firmu gde uplacujem minimalne doprinose, pa bih ovako da se obezbedim. U planu je da se i druga njiva od 60 ari zasadi, sa tim da planiram da kupim njivu pored od jos 60 ari. Da ogradim to pa da sadim.
Molim neka neko ko je ovo radio pregleda ovaj plan, i neka mi iznese iskustva, ja obecavam za 5-6 godina kada budem imao vise iskustva da cu se truditi da prenesem drugima. Ja kad uhvatim nesto da radim sve isplaniram do detalja.