Vocar
Član
Potreban savet,na koje mesto je bolje posaditi orah,u zaklon ili osuncanu stranu.
Osunčane.
Ja sam iz okoline Banjaluke , i imam nameru zasaditi orah , nisam jos pronasao kalemljene sadnice u ovoj regiji .
Nudi mi se sejanac , navodno kvalitetan , koji prorodi najdalje u sestoj godini .....sad ne znam ni sam koliko je to pametno ?
Zavjesi koliko je pametno šta im je primarna namjena. Ima i sejanaca dosta različitih.
Preko granice je zabranjeno prenositi floru i faunu, znači životinje i bilje, zabranjeno je preneti i kalem grančice, pelcere od cveća itd, tako da mislim da ovo nije izvodljivo.
Sve je ovo dozvoljeno Oktopode. Samo se mora prijaviti.
oktopod Koliki je vek klijavosti oraha .Nabavio sam neke krupne pa mogu reći veličine osrednje breskve pa bi da ih stavim na klijanje .
Ako smijem da se uključim...
Zavisno od načina skladištenja veoma dugo. Priprema, tj kalusiranje za sadnju oraha je sledeća:
1. način. U frižideru, orahe držati u vlažnoj i veoma čistoj tkanini, sve u najlon kesi 14 dana pred sadnju. Ne vaditi iz frižidera niti mijenjati tkaninu.
2. način. Orahe držati potopljene u hladnoj vodi 10 dana. Svaki dan obavezno promijeniti novu vodu.
Neki od ova dva načina primjeniti pred samu sadnju oraha, tj. druga polovina marta. Nije rijedak slučaj da poneki nabubreli orah već pukne i krene sa klicom.