Oprema za svinjokolje

Ja kada sam prosle godine pravio svarglu ljudimo to bilo cudno, neki su kupovali ali niko nije pravio. Da ne pominjem pihtije i slicne stvari.
Pojavio se neki lik koji od glavuse pravi kranjsku kobasicu, i polako familija donosi tom liku glavusu. Ako mi vrijeme dozvoli nosim i ja svoju sutra.

Ja mogu pojesti neke dijelove svinje koja vecina ljudi nejede, ali zato povrce ni da primirisem sem pasulja i krompira. Ali doce dan kada ce tom mom krkanju doci kraj, zato sada samo jako.

A onaj drugi specijalitet podbradak, gronik ,obrazina ima jos izraza kad se malo isjece pa ubaci u mast kad se cvarci prze da se malo obari , pa se pospe bogato crvenom paprikom i lukom. Inace je to slatko meso a kako je frisko nefermentirano jos je sladje.

To kad smo imali krusnu pec baba pekla u peci, kad izgori i zar se gurne iza , obrazina se isjece da se bolje ispece,isto i krompir u ljusci, dobije jos miris od drveta iz peci , i salata od kiselog kupusa sa lukom. Peci vise nema odavno a i babe , vise to nejedemo a i kazu da je nezdravo.

To se kod nas kaze barena slanina(podvoljak)...stavi se u kotao sa iznutricama,glavom,kozicom...izvadi se ranije,crvena paprika,beli luk i udri...

Gorionik (gronik) kod nas obično završi isečen u mast.Par puta sam pravio paštetu i odličan je za istu.Ubacivao sam ga u kobasice ali budu dosta masne pa ne praktikujem više.Možda izaberem mesnatiji deo za kranjsku i to je to što se njega tiče.

Ja ga kuvam par sati,kad je skoro gotov izvadim ocedim zasečem,napunim belim lukom i pospem ljutom tucanom i u rernu na najjače čisto da dobije koricu.

Provereni antidot za rakiju :D

Jedan iz sela pričao o švargli
Prvi dan jedemo svi u kući
Drugi dan ker i ja
Treći dan samo ja
Bareni pa jedva odimljeni gr'onik sa belim lukom i paprikom zvani Madjarica više niko ne pravi
Kožu iznutrice uključujući srce i crnu džigericu, i sve kosti bacam
Švargle kad se uzelim uzmem ad BAČKA
Ako ima kost u mesu ja ga ne jedem, ne mogu
Imam takav njuh i ukus da nanjušim kost koja je bila u zamrzivaču i ne mogu da jedem kreće mi pegla
Isto tako ovce iskostim pre dimljenja, ili pre pakovanja u zamrzivač

Sent from my moto e5 using Tapatalk

A onaj drugi specijalitet podbradak, gronik ,obrazina ima jos izraza kad se malo isjece pa ubaci u mast kad se cvarci prze da se malo obari , pa se pospe bogato crvenom paprikom i lukom. Inace je to slatko meso a kako je frisko nefermentirano jos je sladje.

To kad smo imali krusnu pec baba pekla u peci, kad izgori i zar se gurne iza , obrazina se isjece da se bolje ispece,isto i krompir u ljusci, dobije jos miris od drveta iz peci , i salata od kiselog kupusa sa lukom. Peci vise nema odavno a i babe , vise to nejedemo a i kazu da je nezdravo.
Sve osim boldanog (y) 🥰 :ppozdrav:, a boldano :(

Što kaže jedan kod nas bitno je da naidje post u polu sezoni,kaže tu oko 15.12 krenu da mu trnu ruke i zuji u ušima.A onda ga preseče sveti Nikola pa se isposti i gura dalje,e kritično mu bude ako i sv Jovan ili Sava ne buduvposni (bar jedan).

Inače on i brat mu za opkladu pojeli 20 sarmi i 2,5kg ruske salate,bratu krenula krv na nos,a ovom se samo stužilo :D

Jedno je žestoki krkanluk kad imaš 20-30 god a već sa 45 i više postaje zajebano, mnogi misle da su i dalje momci. Ja sam u 30im god i već izbjegavam prejaku hranu.
Bratov kolega od 40 god već ima ozbiljne probleme usled žestokog krkanja a nedovoljnog trošenja pojedenog.
Ljudi čuvajmo se dok imamo vremena.

Nazad
Vrh