Oprema za svinjokolje

A ova naprava vrlo jeftina 2 uvajzne ili slicno se izvari , moze siljak na kraju za tovarenje rolo bala a moze i ova vesalica za svinjokolju , ubacivanje u korito i ostale manipulacije po dvoristu kod svinjokolja.

A ova naprava vrlo jeftina 2 uvajzne ili slicno se izvari , moze siljak na kraju za tovarenje rolo bala a moze i ova vesalica za svinjokolju , ubacivanje u korito i ostale manipulacije po dvoristu kod svinjokolja.

Ili kupiti zadnju kasiku za 250e i jos dobijes i vile za djubre. Davno smo je kupili od komsije i zadovoljni smo, mislim da je panonka ili nesto tako slicno. Jedino sto na nasem ursusu od 90ks izgleda ko stapic.

@tole zr To zavisi kako je ko naucio, neko je naucio da svinju raspolvljava na paleti dok je neko naucio da je dize. Isto tako i za surenje

Taj efekat mozes dobiti i sa plinskom bocom kao i slamom , lakse , brze i jednostavnije.

Ovdje je to otislo u druge vode , neki se poceli baviti samo proizvodnjom kobasica i kulena(jadran leti trziste) , normalno trazi se kvalitetna roba i placa se isto tako, za kobasice i kulen se ne kolju prasici vec medvedi , minimum godinu a idu i krmace ili 2 godine tov, slanina , cvarci a ostalo pangla se sve do kosti , a kosti bacaju. Meso mora biti od matore zivotinje , ima suhu materiju i molekularnu masnocu u misicima , kad se osusi kobasice socne i mekane a ne kao od 120 kg tvrde kao drvo, nema tu veze masnoca sto se stavlja unutra. Ovi sto to rade ozbiljno kolju 50 ,100komada , nema ljudi, pa nastaju problemi , bave se poljoprivredom i citave godine tove i onda u jesen proizvodnja kobasica.

Inace ove godine ti je ovdje sad dok je sezona svinjokolja kod mene 2E kila polutke(200kg ili veci bravci) krmace su isto na cijeni , posavina je jeftinija. Kobasice polu susene od 11E pa na vise kg.Kulen necemo ni da spominjemo koliko je kila.

Ako se ne varam sure oni koji ne koriste kozu ni za jelo ni u preradjevine.
Bas obratno , ne sure koji ne koriste papke , buncek, sunke i ostalo.

Najjednostavnije je oguliti veliku zivotinju , ali problem je slanina, nije to to bez koze. Moze se svinja osuriti i na betonu , pokrije dekama pa poliva vodom ali to su sve egzibicije koje samo komplikuju proces.

A ovi sa snimka nisu culi ni vidjeli za francusku obradu.

Nije problem znanje, problem je što ljude da pomažu moraš juriti motkom ili klečati da ih moliš !!!!!
Nekad se jedva čekalo da krenu dobri mrazevi pa da započnu svinjokolje a danas je to jedna glavobolja i problem...
Svi se pogospodili pa nekakve majstore zovedu, i još se hvale time !!!!!
Ladžavipe bre !!!!
Izbegavao sam da se častim kožurom, nepovoljno mi utiče na probavni sistem i nešto me često otera onamo gde i car ide peške....

Mislite usi se dobro opale sa plinskim brenerom ,pa jedu , mislim da to sad ponudis nekom klincu na svinjokolji da jede bi te oterao odma u pm.

Bas obratno , ne sure koji ne koriste papke , buncek, sunke i ostalo.

Najjednostavnije je oguliti veliku zivotinju , ali problem je slanina, nije to to bez koze. Moze se svinja osuriti i na betonu , pokrije dekama pa poliva vodom ali to su sve egzibicije koje samo komplikuju proces.

A ovi sa snimka nisu culi ni vidjeli za francusku obradu.
Mi koristimo verovatno sve od svinceta sto se moze koristiti.

Kod mene svi koji hrane za sebe tako i ja gledam da ima minimum 1 g. prije klanja i kiližu od 200 i više kila.
Jer meso od takve svinje idealno je za sušenje. Ne kalira puno. Tako isto i kobasice napravljene od tog mesa.

Ja i dan-danas ne mogu zamisliti kiseli kupus bez nogica/papaka, ušiju i kožurice..
Deca jedu krtinu koja mene skoro da ne interesuje..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Godinama za sebe drzimo svinje mimo tova
Uvek 250+kg i to nema smisla šuriti
Opržim brenerom gde će biti slanina i odmah prosečem kožu nožem ostalo oderem i moć navike tako radim i ove za zamrzivač
Kožu ne koristimo tako da nema smisla šuriti pa baciti kožu

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Kako mogu da jedu samo osurene usi? Brenerom se lepo skine sve, a i ispece pa se moze jesti.
Nisi razumeo , ovdje se suri, ako ne uspe 100% ide poravka brenerom i sa brenerom se nekad ispekle usi , ili tko voli kozuru na slanini , palis brenerom dok ne ispeces , moze i vise od slame jer ne izgori , lakse je kontrolisat nego slamu.

Ja i dan-danas ne mogu zamisliti kiseli kupus bez nogica/papaka, ušiju i kožurice..
Deca jedu krtinu koja mene skoro da ne interesuje..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Nekad se pravila od toga hladetina ili pihtije ,lucenje ili kako gdje zovu , ali nikad nisam to volio da jedem, sumnjam da se to jos radi puno , kozura se baca , papci isto , slabo se prave i takozvane krvavice (glava i iznutrice). Vratila se sapunjara slanina vise zbog ovih sto idu na kemoterapije nego da to mnogi vole da jedu, neverovatno da je cijena cvarcima skocila na neverovatne cifre a to su na kraju jeli kerovi i macke , kao i krvavice , poznata ona uzrecica: U kuci samo ja i pas jedemo krvavicu, ali od neki dan ni pas nece da jede pa jedem samo ja :haha: :haha:

Kiseli kupus (podvarak) ali sa cvarcima to mi je specijalitet , ali da ne stoji da cvarci ne omekane.

kod nas ovde niko ne suri,sve se radi sa brenerom a krmace preko 250kg se vecinom deru kao i naravno nerastovi...nista se ne baca osim bukvalno creva,nekad su se i ona prala ali sada se pere samo burag i eventualno baba.....prave se paca(tako se kod nas kazu pihtije),krvavice,kasaska(dodaje se pirinac i majoran zacin),cvarklin(tako se kod nas kaze svargla),pasteta,salo se melje za kolace(kore za krempite itd)

Nazad
Vrh