Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
U ja se to pitam. Imam desetak raznih Dick noževa i 2 masata. Masat samo služi da održavas oštrinu ili što bi rekli žicu. On nije za oštrenje. Jednom junetu sam nosio koji kao ostri u Sapcu. Ja došao, platio. Oni standardno uvijeni lepo u novine. Kada sam došao kući, 2 noža je zeznuo za vek vekova. Bukvalno poplavio čelik. Oštar je bio pola svinjokolja i mogu da ga bacim. Istupi se očas posla. Ljudi misle da se to na običan kamen stavi, nož varnici, skine par milimetara čelika i naostrio ga.Ljudi, Dick nozeve kako ostrite?
Kao novi dodju onako da kazem ne otoceni, e sad da li to treba otociti pre koriscenja pa posle masatom navlaciti zicu ili??
Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Deks, ne znam šta znači "ne otočeni" ?Ljudi, Dick nozeve kako ostrite?
Kao novi dodju onako da kazem ne otoceni, e sad da li to treba otociti pre koriscenja pa posle masatom navlaciti zicu ili??
Na isti princip i mi ostrimo.Deks, ne znam šta znači "ne otočeni" ?
Neki lokalni izraz, znam.....
Oštrim ih kao i druge (kvalitetnije) noževe, na tocilo sa malim brojem obrtaja i obavezno hlađenje vodom bez obzira što su skoro hladni ili blago, ali blago mlaki...
S obe strane jednako "pritiskam" (teška riječ) da bude skinut minimalni sloj materijala, ni slučajno dalje od oštrice, da se opet formira "žica"....
Zatim prelazim na više vrsta "brus"-eva, prirodnih kamenova za oštrenje kosa, od grubljeg ka finijim, imam ih 3 komada....
Na kraju neki put treba masat za završnicu, a mnogo puta ne, nagodim da bude oštro kao žilet....
Radio sam čoveku oštrenje kompleta Dick noževa, i došao on po to, i uzima jedan nasumično u ruke pa prstom da proba kako je naoštreno i poseče se...
Ne bi mu pravo, a ja mu velim,u šali, sreća tvoja pa si se dohvatio najtupljeg, inače bi te morao očas posla nositi na Hitnu.....
Nemanja, baš upravo iz tih razloga sam počeo da se sam zanimam oštrenjem noževa, daš ga "majstoru", a on ga upropasti !!!!!!!!
I uz to još i naplati....
Obaraj ugao naravno !!!!Na isti princip i mi ostrimo.
Neotoceni... ja nekad kazem da imaju guzove na ostrici sredina je kao zilet trenutno ali je ugao jako mali.
Mislio sam da li treba ostaviti taj isti ugao ili obarati kao kod svakog drugog noza, nadam se da ces razumeti.
To što se pukne kost(lopatica) ja sam primetio samo kod manjih svinja 120-150 kg a mislim da je uzrok kako brzo rastu pa imaju slabije kosti, kod većih svinja i kod krmača još nisam imao slučajSto se tice pistolja, stari Dick i nema greske.
Sto se tice elektrosokera, svasta ima na trzistu i sve manje vise obara. Bude svako 4-5 svince da ostane polomnjena lopatica i to je to. Jedino sto ne mozes opasuljiti ljude da to nije macola jer kao ekskalibur da zarivaju pa sa obe ruke zabadaju i krive viljusku i lome. Pridjes, polako ubodes i kraj price. Povremeno oprati viljuske razredjivacem ili bilo cime cisto da se odmasti da ne budu izolovane. Tu paralizuje frekvencija i neuzemljen trafo i bar 100w snage
Hoce kod krmaca.To što se pukne kost(lopatica) ja sam primetio samo kod manjih svinja 120-150 kg a mislim da je uzrok kako brzo rastu pa imaju slabije kosti, kod većih svinja i kod krmača još nisam imao slučaj