Oprema za svinjokolje

Ljudi, Dick nozeve kako ostrite?
Kao novi dodju onako da kazem ne otoceni, e sad da li to treba otociti pre koriscenja pa posle masatom navlaciti zicu ili??

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
U ja se to pitam. Imam desetak raznih Dick noževa i 2 masata. Masat samo služi da održavas oštrinu ili što bi rekli žicu. On nije za oštrenje. Jednom junetu sam nosio koji kao ostri u Sapcu. Ja došao, platio. Oni standardno uvijeni lepo u novine. Kada sam došao kući, 2 noža je zeznuo za vek vekova. Bukvalno poplavio čelik. Oštar je bio pola svinjokolja i mogu da ga bacim. Istupi se očas posla. Ljudi misle da se to na običan kamen stavi, nož varnici, skine par milimetara čelika i naostrio ga.
Sada jurim neke ostače tj tocila sa vodom. Što sporije i da voda polako lije. Nisu japanci ludi što imaju ono razno kamenje. Ali na njima naše ove nozeve je nemoguće ostriti, tj starije ubodne nozeve. Kuhinjske da tj one velike nozeve.

Ljudi, Dick nozeve kako ostrite?
Kao novi dodju onako da kazem ne otoceni, e sad da li to treba otociti pre koriscenja pa posle masatom navlaciti zicu ili??

Deks, ne znam šta znači "ne otočeni" ?
Neki lokalni izraz, znam.....
Oštrim ih kao i druge (kvalitetnije) noževe, na tocilo sa malim brojem obrtaja i obavezno hlađenje vodom bez obzira što su skoro hladni ili blago, ali blago mlaki...
S obe strane jednako "pritiskam" (teška riječ) da bude skinut minimalni sloj materijala, ni slučajno dalje od oštrice, da se opet formira "žica"....
Zatim prelazim na više vrsta "brus"-eva, prirodnih kamenova za oštrenje kosa, od grubljeg ka finijim, imam ih 3 komada....
Na kraju neki put treba masat za završnicu, a mnogo puta ne, nagodim da bude oštro kao žilet....
Radio sam čoveku oštrenje kompleta Dick noževa, i došao on po to, i uzima jedan nasumično u ruke pa prstom da proba kako je naoštreno i poseče se...
Ne bi mu pravo, a ja mu velim,u šali, sreća tvoja pa si se dohvatio najtupljeg, inače bi te morao očas posla nositi na Hitnu..... 🤣
Nemanja, baš upravo iz tih razloga sam počeo da se sam zanimam oštrenjem noževa, daš ga "majstoru", a on ga upropasti !!!!!!!!
I uz to još i naplati....

Mirosti nisam hteo monofazni motor jer svuda imam trofaznu struju a neće ni ići u kurvanje po selu da bih činio uslugu svima sa monofaznim motorom.Ovako ju je spakovao prodavac, ja sam birao samo da li ću originalnu ili Kinesku.Motor je 1.1 kw a na reduktoru piše 14.3, valjda je to odnos, nemam pojma.Plaćena 330 e sa 4 originalne rešetke od kojih su dve dobijene gratis a dve plaćene svaka po 15 e.Ostaje mi još da kupim bubreg rešetku za čvarke i nož za istu jer prodavac to ne drži niti je bilo u prodavnici danas.

To je onda oko 100 obrtaja u minuti što je idealno.. Tačno je da bi se sa monofaznim motorom prokurvala..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Deks, ne znam šta znači "ne otočeni" ?
Neki lokalni izraz, znam.....
Oštrim ih kao i druge (kvalitetnije) noževe, na tocilo sa malim brojem obrtaja i obavezno hlađenje vodom bez obzira što su skoro hladni ili blago, ali blago mlaki...
S obe strane jednako "pritiskam" (teška riječ) da bude skinut minimalni sloj materijala, ni slučajno dalje od oštrice, da se opet formira "žica"....
Zatim prelazim na više vrsta "brus"-eva, prirodnih kamenova za oštrenje kosa, od grubljeg ka finijim, imam ih 3 komada....
Na kraju neki put treba masat za završnicu, a mnogo puta ne, nagodim da bude oštro kao žilet....
Radio sam čoveku oštrenje kompleta Dick noževa, i došao on po to, i uzima jedan nasumično u ruke pa prstom da proba kako je naoštreno i poseče se...
Ne bi mu pravo, a ja mu velim,u šali, sreća tvoja pa si se dohvatio najtupljeg, inače bi te morao očas posla nositi na Hitnu.....
Nemanja, baš upravo iz tih razloga sam počeo da se sam zanimam oštrenjem noževa, daš ga "majstoru", a on ga upropasti !!!!!!!!
I uz to još i naplati....
Na isti princip i mi ostrimo.
Neotoceni... ja nekad kazem da imaju guzove na ostrici sredina je kao zilet trenutno ali je ugao jako mali.
Mislio sam da li treba ostaviti taj isti ugao ili obarati kao kod svakog drugog noza, nadam se da ces razumeti.

20211204-170339.jpg

Danas se ponovio.Za naše potrebe trajaće dugo.
Sličnu mašinu koristimo ,mnogo godina (15-20).Mašina je kupljena u Mol a ostalo je kolega odradio.

Na isti princip i mi ostrimo.
Neotoceni... ja nekad kazem da imaju guzove na ostrici sredina je kao zilet trenutno ali je ugao jako mali.
Mislio sam da li treba ostaviti taj isti ugao ili obarati kao kod svakog drugog noza, nadam se da ces razumeti.

Obaraj ugao naravno !!!!
Zato se i brzo istupe....
On jeste oštar, ali , kada je "žica" već potrošena, naravno da moraš ponovo da formiraš oštricu, i onda tek naoštriš nož....
Ne volim da uslužno oštrim noževe, ali imam dosta interesenata, i objasnio sam im da me ne zanimaju naknadne reklamacije ili ogovaranje tipa, nije dobro uradio, a naplatio....
Ako imaš primedbi, reci ih odmah, pa da rešavamo....
Ljudi su u principu glupavi u mnogo čemu, ( a pogotovo lenji da nešto nauče) ali imaju priču a i velika usta da laju za drugima....
Jel nisam dobro uradio, nije problem, evo pare natrag, ako nisi zadovoljan ni urađenim a ni objašnjenjem zašto nije moglo bolje ( ljudi donesu "pijačarski" Solingen i hoće da od njega napravim ORIGINAL SOLINGEN, pa ne biva) i više mi nedolazi, traži drugog ili kupi alat sam, pa se zabavljaj....
Ne živim ja od oštrenja noževa, pa ću propasti...
Uglavnom mi je cena 50 dinara po nožu, (jer NEĆU više da radim za "hvala" i džabe, pun mi je q...-fer) ali za "zabavne" mušterije je duplo, znači 100, jer su mislili da nešto znaju, i (pokušavali) "da oštre" sami, ili su donelu već "urnisani" nož na oštrenje....
I ne volim da radim pred mušterijom, može jedan do maksimum dva noža, ali većina donese minimum 3 pa i više, i tu bude posla od pola sata do sat vremena, i ne volim da mi stoji nad glavom dok se koncentrišem na rad i sva pažnja mi je usmerena ka nožu, a on bi da priča od Kulina Bana i "bistri" svetsku politiku.....

Poslednja izmena:
Kiraj Imamo 22-ku sa motorom od Virovitica Muzilice već sigurno 25+ godina ali je uništena.Samlela je mesa i mesa po selu, nema ko je nije nosio dok je nisu raz.ebali pa sada više stoji nego što radi.Koristio sam tastovu 32-ku godinama a sada sam čvrsto rešio da kupim sebi i imam svoju stvar.Ostaje mi još da kupim mešalicu za meso i kompletirao sam sav potreban pribor i alat za svinjokolj.

Ma Coci, znam ja vrlo dobro koliko košta oštrenje noža, kod "profesionalca"...
I ovo im je skupo !!!!!!!
Komplet od 6 noževa....
Šta sam dužan, velim 300 dinara....
Uuuuuu puno !!!!!

To su majmuni, a bas kao sto kazes, lenj je i da nauci nesto a kamo li uradi.
Kad budes digao cenu imaces prave i ozbiljne musterije a te smarace pusti niz vodu nek ide gde ima ostrenje za dz!
Hvala ti za ovo, nije mi bilo jasno zasto samo Dick nozevi dolaze fabricki ovako.
Nozeve sam uz'o, moram jos masat, on je 40e, navodno oridjidji

Još nešto, vlasnici Dick noževa, dobro pazite da Vam ne ispadne iz (masne) ruke na beton ili cigle, razbije se kao staklo, ima dosta ugljenika u sebi i krt je, zato pukne....
U poslednje vrijeme baš imam puno noževa, bez "špica" , donetih na uvid, "šta može da se uradi".....
Može, po ugledu na originalni izgled, bukvalno skidam dosta, dok ne oformim ponovo izgled i oblik, tek onda grubo oštrenje, pa finije, pa na kraju završnica....
E za to uzimam 5 eura i znam, opet ćete reći da je to skuplje kod "pravog" oštrača....
Koji se najverovatnije ne bi ni prihvatio takve avanture....
U ovoj situaciji 99% njih bude zadovoljno, jer pre toga mog "tretmana" su nož mogli samo da bace u đubre...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ma ponavljam, ne živim ja od toga, samo neću više za džabe i hvala, makar jedno pivo po nožu nek' bude, i ja zadvoljan....
Pivo je 60, jbg-a, znam, ali lako mi da računam ovako.... 😂
Nije da se hvalim, ali kada naoštrim svoje sopstvene noževe, ne znam za druge, mušterijske, izdrže svinjokolj sa par puta prelazom masatom i opet radiš pun gas....
Meni je to dovoljno....
A što je najvažnije, garantujem da će mi noževi trajati dok sam živ !!!!!!!! :ppozdrav: 🍻
Nasledio sam od pokojnog dede neke noževe, Impa Zemun i Famipa Prizren, i traju, a kupio sam svojevremeno komplet noževa od 6 komada, original Solingen i masat, za 240 dojče maraka i maznu mi onaj 2-gi po redu, široki, na jednom klanju.....::jako_besan::
Dabogda ga zaklali njime....😫

Poslednja izmena:
Sto se tice pistolja, stari Dick i nema greske.
Sto se tice elektrosokera, svasta ima na trzistu i sve manje vise obara. Bude svako 4-5 svince da ostane polomnjena lopatica i to je to. Jedino sto ne mozes opasuljiti ljude da to nije macola jer kao ekskalibur da zarivaju pa sa obe ruke zabadaju i krive viljusku i lome. Pridjes, polako ubodes i kraj price. Povremeno oprati viljuske razredjivacem ili bilo cime cisto da se odmasti da ne budu izolovane. Tu paralizuje frekvencija i neuzemljen trafo i bar 100w snage
To što se pukne kost(lopatica) ja sam primetio samo kod manjih svinja 120-150 kg a mislim da je uzrok kako brzo rastu pa imaju slabije kosti, kod većih svinja i kod krmača još nisam imao slučaj :ppozdrav:

@dobrodol koje "finoce" kamena koristiš? Ja sam pravio one,, aparature" sa vodenim smirglama. Dobra stvar ali se brzo potroši trakica ta od smirgle. Da imam takva 3 kamena mala, to bi bilo očas posla napravljeno.

Nazad
Vrh