Oprema za seno i senažu

SVaka cast sve pohvale stvarno super, odusevio si me, samo me zanima kako si uspeo tako ravnu njivu da napravis?? ubih se ravnjajuci i nista...

Trenutno je na muži 45 krava, a s zalučenim i podmladkom je cca 100 komada.

@jugi
neznam na što misliš da li na međe ili površinski?

BTW sad je dostupan i video pa se čuje da nije baš ravno jer je u jesen bilo dosta tvrdo.

Ja se polomi ziv da skupim 3.2h sa suncem trebalo mi 5 sati,rasparcano.... imam jedan deo usluzno radio, 40 ari iz 5 celina :haha:...

Mislim na povrsinu iza sakupljaca, ravna brate mili kao sto u kuci, svaka cast, ja to nikako ne mogu postici... ili ima krtice, ili misevi saberu zemlju nekih pola metra ...

Branko bravo za slike, ovo se ne vidja svaki dan na forumu. Kada dolazi na red zamena prednjeg stakla? :osmeh:

Nakon sjetve se obavezno valja, a i ove godine je to četvrti otkos tako da i kosa dosta poravna, mada ova velika parcela (treća i četvrta slika) nije baš ravna jer kako sam napisao u jesen je bilo dosta tvrda a tlo je neka siva glina ili ilovača pa je miševi i krtice ne vole, ali se jako teško priprema ako se ide odmah po oranju a najbolje se uradi ako dobro premrzne.

@vladj
staklo će biti rješeno (već je i trebalo) samo su sad godišnji pa je nastao problem da je ovaj kojemu su predani papiri otišao na godiišnji i nije prenio drugome koji se vratio i nije predana na vrijeme naruđba. a ista stvar je i na osiguranju pa sve to malo "šteka"

@hurli xa86
Ovaj ne, to ti mogu oni koji imaju rotore jedan do drugog pa ih u transportu dižu

Schwader-Krone-6527982_zpsee27a7df.jpg

Ovaj može raditi jedan slog, 2u1 kako je sad rađeno ili 4u1 kad je slabiji otkos ili dva odjednom ako se zadnji rotor zakrene na lijevu stranu (gledano odostraga) .Mada i ovaj na slici može raditi 4u1 ali mu za to trebaju tri prolaza dok ovaj to radi u dva. Prednost ovakvog načina nad onim na slici je i da možeš podešavati radnu širinu kad se radi jedan slog zakretanjem zadnjeg rotora tako da ako imaš kakvu prepreku (a to toga kod mene na livadama ima u izobilju) slog ispadne ravan a i lakše se zaobilaze te prepreke. Najveći razlog zbog čega su uzeli ovaj je to što može raditi dva sloga jer rade dosta i malih bala a s obzirom kakav je bio ove godine prvi otkos ljulja i livada je za malu balirku to i više nego dovoljno. Mana mu je dužina jer je do rude cca 8,5 m i cijena.

@RatkoPa
Ide dobro i na manjim njivama jer je kopčanje na poluzi pa se možeš okretati skoro pod punim kutem jedino onda naravno moraš isključiti kardan

Drugari, da li sakupljac sunce moze da okrece zelenu prosusenu masu, planiram dosta tritkalea i ovas da posejem i nesto grahorice ako nadjem, radi brzeg susenja ako bude debelih slojeva moze li sa sunce to da se razbaca kao sa paukom ili balerinom??

Jugi sakupljac sunce ima tu mogucnost, ali ona ne vrsi neki posao. Mozda malo odvoji otkos od zemlje ali sto se rastresanja tice skoro nista. Nemoj se uzdati u njih, Rasturac otkosa ili pauk tu radi odlican posao.

Nazad
Vrh