Oprema za seno i senažu

picture-048.jpg

sa ovim kombajnom ja radim sjenazu

Poruka je namenjena za Babuna:osmeh:
Batoni koji je to klas ? Starije je proizvodnje? Kako si zadovoljan?Učinak? Održavnje napiši neku o njemu.

Klas jaguar 80sf 310 ks v 10 deutz motor hidro pogon ucinak je negdje 0.8ha po satu u sjenazi odrzavanje je dosta skupo ali ipak je kvalitatna masina pa i nema nekakvih kvarova ulje filteri i to je to

Ja sam kupio polovan bio bez utovarne ruke 4000 eura,a novi su oko 9000 eu
Posto je noseni kod mene radi traktor 62 ks i sasvim je dovoljan a za vuceni moze i 39 ks al moras imati na omotacu pumpu za hidruliku koju gonis preko kardana

Kolega koliko KS je potrebno da bi ovakav omotač mogao da uvije balu i kolika je njegova cena ako znate ?
Za sam pogon ovijača nije toliko bitna snaga traktora nego protok hidrulične pumpe. A postoje i ovijači koji imaju svoju hidropumpu tako da njih mogu "tjerati" manji i stariji traktori. Jedino je kod nošenih ovijača bitna težina traktora zbog stabilnosti i sigurnosti u radu. A cijena je dosta varijabilna, zavisi od toga u kakvom je stanju ovijač, dali je nošeni ili vučeni, kakva je oprema (hidrulična ruka za utovar, brojač omota, dali koristi samo foliju 500 mm ili može i 750 mm, dali radi sa jednom ili dvije folije, koliki max. prečnik bale prihvata itd.) Ovdje je jedan prijatelj prošli mjesec uzeo vučeni ovijač u odličnom stanju sa hidruličnom rukom za utovar sa strane i folijom 500/750 mm, veličina bale do 180 cm, za 4000 €.Meni se čini da su u odnosu na cijene polovnih rolo balirki, ovijači ipak dosta skupi.

Klas jaguar 80sf 310 ks v 10 deutz motor hidro pogon ucinak je negdje 0.8ha po satu u sjenazi odrzavanje je dosta skupo ali ipak je kvalitatna masina pa i nema nekakvih kvarova ulje filteri i to je to
napravljena je kada je kvalitet bio pravi .ja sam radio na odrzavanju silaznih kombajna kod nas je sezona trajala od aprila do decembra. kod nas kada je direktor kupio jeftin kombajn forschritt 1996 i dosli nemci koji su ga pustali u rad kada su culi da ce raditi od aprila do decembra i koliko treba da pokosi dnevno covek kada nije pao u nesvest, pa ljudi ovo je kombajn koji treba da radi do 1mesec u godini vi ste trebali da kupite najveci od svih.ali radio je dobro sobzirom da je norma po smeni bila oko 4 vagona suvie deteline do mraza a zatim iza kombajna za tuluzinu za nojeve . mada najbolji silazni kombajn je danija .nije los ni Zmaj 350 ali on ima mana sa druge strane pogotovo prednji trap.

Pretpostavio sam da KS nisu presudne, ali nisam hteo da "lupim".
Zanimalo me samo da li može sa ovijačem da radi IMT 539.
Koliko se kod nas kreće cena jedne rolne folije i koliko bala sa njom može da se uradi ?
Hvala vam kolege na brzim i detaljnim odgovorima.
:ppozdrav:

Bolje sam sebi praviti nego kupovati od ljudi koji prave oni to skarabudze da lici na omotac a kada ga dobijes i pocnes da radis mnoge stvari ti hvale

Kako uzima balu sa strane ili pozadi, jeli vučeni ili nošeni, koliko ti je trebalo vremena da ga napraviš i koliko te na kraju koštao?

Uzima pozadi balu vuceni je, stari je pravio nako po zimi kad ima vremena sat dva nije nam bila zurba pa smo ga zavrsili u maju, i tako kad nadjemo koji dio i pregledam druge omotace kako je kod njih to uradjeno.

Evo i ja ako smem da se prikljucim u ovoj temi.U predjasnjim postovima neki koji tek pocinju da se bave skupljanjem sena na pocetku posta pitaju koju kosu da kupe a vec na trecoj strani prodaju pamet.Ako se upustate u ovu pricu postujte one koji znaju mnogo vise od vas i imaju mnogo vise iskustva.Ja nemam rolo balirku i nemogu da pricam o toj tehnici,video sam rolo bale samo u prolazu oko Simanovaca,Surcina i u Hrvatskoj pored auto puta ka Kutini.Izgledaju kao iz snova da svako pozeli ali nekome ne dozvoljava teren a nekome novac kao naprimer meni.Ja kao sto sam pisao imam KOLA RIVALE 1 presu za polutvrde bale.Sa njom sam prezadovoljan u svakom smislu.Prvo pikap sistem ima daleko bolji od tvde prese.Drugo za lucerku i graorice nemoze da se poredi sa ovim tvrdim.Trece u susenju sena je bolja zato sto ja dosta brze kosim i baliram a seno se ne upali u balama cak sam kosio i zelenu masu odmah sutradan balirao (zakrzljao kukuruz i travu).Balirao sam na otkos nisam cak ni sakupljao jer sam morao na teren.Ali ja baliram ovako (znaci sa mojom presom pricam)-Idem ranije da kosim,pokosim recimo do 10 prepodne.Idem sa njive i oko osam sati se susi na otkosu.Predmrak istog dana idem i sakupim na redove (dva otkosa na jedan sakupim) i tako pustim dva dana (ako je prva kosidba pa temperatura nije preko 40 ko leti).Zatim baliram i to je to.Leti po ekstremnim temperaturama pustim jedan dan da se susi i odmah baliram.Eto to je moje iskustvo.Seno je lepo zeleno,mirise i davi i sada kad se spusti sa tavana.Prodajem po 250 dinara trenutno livadsko.Nosio sam to seno sto sam kosio sa sve kukuruzom kod komsije on ima kravu a nemam reko bas da vidim sta ce da radi krava ma idi covece jede da se udavi.Znaci balirka prosla test.

Nazad
Vrh