Oprema za seno i senažu

Nije fora u 100 ili 20 krava, nego što na zapadu sa ovakvom mehanizacijom oni štede broj radnika, sa platom od 2-2.500 mesečno totalno je drugačija računice nego sa platom od 250-350e.

Prije su u svicarskoj poljoprivrednici imali radnika za 5 krva zato sto su imali dobre subvencije, sad je i kod njih drugacije.Ovi sto rade po austri po farmama imaju platu oko 1300 evra i imaju svoje odjele po 50 krava i za njih su zaduzeti da ih hrane i da ih tele i kad je sezona kupljena sjena kupe rucno gdje nemogu masine.

Evo kako izgleda priprema sjenaze kod mene u rolo balama
dsc01414.jpg

dsc01419.jpg

dsc01421.jpg

Poslednja izmena:
da da koja je ta kosa da razbacuje seno majke ti?? kao sto znamo ja i todor smo pisali postoji kondicioner nase kose ga imaju ali on otkos samo izudara da stoji lepse da se susi da nebude glatko ali isto je on otkos a rotaciona da razbacuje otkos jos nisam cuo barem ja

ja imam u planu da je kupim, jer planiram praviti sjenazu za koze, al o tom po tom, evo ti snimak http://www.youtube.com/watch?v=ReNndBO-IG8 samo sto naravno nebi kupovao ovaj BIG M vec imas takve i bocne kose za traktor i sto se kaca na prednje poluge. znaci rasturi travu na tu sirinu koliki je zahvat kose

a sto ima dileme u postovima u ovoj temi, ja kad pokosim travu, odma uzmem rasturac il prevrtac, ko kako vec zove i prodjem jednom preko njive, i onda predvece jos jednom i sutradan opet, i poslije podne u redke i baliranje. Tako da je juce ujutru pokosena, veceras sve bale smjestene u skladiste i onda jedna ladna piva :D :ppozdrav:

Ja sam počeo isto tako da radim od kako imam dva traktora, ja sa (nekada Hurlimanom a ubuduće sa Zetorom) kosim sa Fahr KM24 (185cm) a otac odmah sa IMT539 iza rasturi sijeno sa Kuhn balerinom/rasturačem (može da radi oboje). Uštedi se sigurno jedan dan čekanja a osuši se x puta bolje i ujednačenije.

@Stronac

Kod mene u selu je jedan lik imao roto-kosu sa 2 diska koja je razbacivala travu iza sebe. Imala je neke pipke na diskovima i rasturala je travu u tri majčine (imala je to originalno), ne znam koje je marke bila, davno je prodao jer mu je bila teška. Ove roto-kose sa više diskova svakako ne skupe travu na jedan red već je praktično polože u par manjih, tankih redova pa ponekad i nema potrebe za rasturanjem.

Koliko treba da prođe vremena od košenja do baliranja i umotavanja kod lucerke ili trave, koliko su takve bale prosečno teške i za koliko vremena bala mora da se potroši od otvaranja ?

@ Zombie
ja tako isto radim, samo sto sam do sad imao jedan traktor, pa sam sve sam morao da radim. tj i da imam dva, otac bude u austriji pa opet na meni sav posao osta. ja kad tako radim, treba mi 2 dana, a trava ostane dosta zelena i kad uzmes kasnije balu da dajes za ishranu ima jako lijep miris :)

@ Matke
ja sam balirao zob i djetelinu, poslijepodne smo poceli da je kosimo i negdje oko 8 navece i prevrnuli jednom, ujutru poceo da zgrcem u redke a covjek sto je balirao poceo oko pola 11 da balira, navece u 6 bili gotovi. sad tacno nebi znao da ti kazem koiko moze da stoji otvorena, meni bude 4 dana, i toliko znam da moze izdrzati sigurno. a teske, ispod 450kg nema nijedna :osmeh:

Fiat zadovoljan sam sa presom kombinacija valjaka i lanaca presa je 120x125 presa ima ful opremu hidru'icne kocnice ima nozeve mogucnost vezanja spagom i mrezicom kod mene je cijena 15 eura po bali kada radim usluzno
Bolje je raditi malo vlaznije nego da se masa presusi izgubi kvalitet i slabije jedu takvu balu

Ako je jako sunce ujutro kosim upredvece presam i omotavam ako temperatura do 30 onda ujutro kosim a sutradan radim popodne

Nazad
Vrh