Oprema za seno i senažu

Kakav je ulaz za sjeno na toj sipovoj, kod mene je na potingeru uski ulaz, princip rada je lanac sa prstima, sad neznam kakv je na sipovoj kod mene ova ima isto tako 22 24 noza neznam tacno.

Ovaj video je iz 60-te godine proslog veka i ja se sad u 2013-toj se nebi bunio da imam ovakvu stalu......................
Kasnimo mi za svetom dobrih 50 godina........

ameri i danas koriste takav sistem spremanja sjenaže

ali i za kukuruznu silažu

a prazne ga ovako

ali sto je rekao gore jedan clan, kako se gazi ta sjenaza? Taj sto ima u susednom selu takav silos, jel ti problem da ga pitas kako i sta se radi i koliko to dodje para otprilike? Po meni jako praktican nacin smjestaja, ne zauzima veliku povrsinu na zemlji, a mislim da mozda dodje i jeftinije nego da se betonira za sjenazu, i onda jos zovni i plati nekog ko ce da gazi itd, na par godina bi se ovo isplatilo ja mislim

Nije toliki problem gaženje, jer se sama sabija pod težinom, čaki i mnogo više nego gažena, samo ne znam kako misliš da ga prazniš, vidiš gore kako to Ameri rade!

Sad mi deda rece da su kod mene par ljudi imali betonske vertikalne silose sa sa vratima na svakih metar po visini, na njih su vadili silazu, a gazili je rucno odnosno nogama :) VEcina je te silose pretvorila u osocare

ko razumije njemacki, cuce da se ovde na ovom snimku sto sam ja postavio ne radi o betonskim silosima il od nekog metala, vec od plastike :sta: da mi je znati posto je ta plastika kad takav teret mora da nosi.

ako nista drugo, bar nema problema sa misevima, sa smrznutom zemljom il pijeskom il ciglama :ppozdrav:

Nazad
Vrh