Oprema za seno i senažu

koliko si platio presu i ovu masinu sto umotaje bale?

- - - - - - - - - -

koliko si platio presu druze i ovu masinu sto umotaje bale?

- - - - - - - - - -

za babuna pitanje ako nije poslovna tajna?

10 000 eura polovno 2003 godiste bale su teske od 400 do 600 kg sve zavisi koliko nabijes balu koliko je vlaznoo sijeno

Malo sam listao forum iz Hrvatske i stvarno sam se oduševio kako pojedini članovi barataju sa materijom o silaži i senaži.
U mom selu a mislim i u opštini kod stočara je najveći domet lucerka,silaža i vile za rad.
U selu imamo par jakih stočara a nemamo ni jednu rol balirku,samoutovarnu prikolicu, motalicu za bale,prednje utovarivače možda neko ima ali nisam video da koristi.
A kulture kao sirak,sudanska trava,italijanski ljulj ne postoje u našem ataru a senaža je misaona imenici tek se stiglo do silaže.
Strašno koliko smo zaostali po tom pitanju a nema kuće bez dva tri traktora,preko 50 kombajna u selu.

Svaka čast Babun za farmu samo napred ali mene muči kada će ovi mučenici kod mene videti kako se radi.
p.s. Ja nemam krupnu stoku ali okružen sam sa 3 farmera koji zajedno imaju preko oko 120 krava muzara + bikovi+ podmladak a da vidite uslove držanje način rada ...itd:haha:
Mada je više žalosno nego smešno a vbitno da jedan od njih kupi rusa 1025 i kineza ,ima se može se a junica ne može ispraviti glavu ispod ambara ali njima je to ok.
A silažu prave muž vozi traktor a žena pakuje u prikolici.Za detelinu ne smem ni da pričam kako se radi sve na ooooruk.

ma ima to svukuda,baš kod babuna jedan komšija krmače u toru se zavaljuju a kočaci ili kotobanje po 50m dužine puni ali bitno da selo gleda.Tako je prije bilo sad nema ni kukuruza

Ima i kod nas takvih koji drze krave po supama sve mu razbacano, ni on sam ne znam gdje mu se sve nalazi. A oko stoke moras raditi dosta i posvetiti im dosta paznje i naravno ljubavi :osmeh: talianu cime se ti bavis?

Kod mene su isto tako ljudi kad je stari poceo praviti silazu pa gdje ce nakav dobar kukuruz isjeci, najveci problem sto se stari ljudi bave poljoprivredom i neupuceni su i naucili su samo kako se prije radilo pa da se i sad tako mora raditi.

Tako ih vecina rzmislja i vecinom se stariji pitaju kako ce se raditi "a oni naucili od svog oca d ase tako radi i nikako da to promijene"

Ima i kod nas takvih koji drze krave po supama sve mu razbacano, ni on sam ne znam gdje mu se sve nalazi. A oko stoke moras raditi dosta i posvetiti im dosta paznje i naravno ljubavi :osmeh: talianu cime se ti bavis?
Ja sam prehrambeni tehnolg po struci prva ljubav mleko i prerada mleka (srednja mlekarska škola u Pirotu).Sada sam ratar i voćar a voleo bih da se bavim proizvodnjom mleka tj stočarstvom.Imam par predrasuda koje me za sada koče a to je što moraš biti posvećen 365 dana u godini na šta ja trenutno nisam spreman.Čekam da mi tast još koju godinu zaradi penziju pa da zajedno krenem u taj poduhvat (naravno uz nekog radnika na muži i ishrani) ali mi je bitan tast da ako odem na more ima ko da bude radi kontrole.
Spremanje hrane nije problem ima se dovoljno zemlje da se spremi kvalitetna hrana .A mlekara je na broju 49 u ulici a ja sam 48 i 50.
Babun kolika ti je površina zemlje dovoljna da obezbediš jednu kravu sa hranom za godinu dana ?

Treba ti do 0.7 ha sve zavisi od godine i sam znas nikad se ne zna kako ce da rodi zito obavezno napravi izmuziste ili barem mljekovod mnogo ce ti olaksati posao
Ako budes pravio nov objekat napravi slobodan sistem drzanja krava

Moje viđenje pošto imam veliki plac napraviti štalu za slobodno držanje krava i veliki ispust za njih .Imam izlaz sa placa na pašnjak od 300-tinak ha ali po mom mišljenju ne sviđa mi se ideja ispaše zbog više razloga.Moram brinuti o čobanu,pašnjak nikada nije održavan,u sušnijim mesecima više liči na saharu nego na pašnjak,slabo snadbeven sa vodom,ispresecan kanalima za odvodnjavanje i navodnjavanje pa postoji veći mogućnost povreda.
Ishranu bi isključivo zasnivao na silaži i senaži naravno i senu i koncetratu.
Zemlja mi je grupisana u da kažem dve celine prva za suncokret,pšenicu i lucerku a druga grupa za soju i kukuruz. tako da mislim oko hrane ne bi bio problem.
Planirao sam za početak 30 krava a kasnije ko zna .Trenutno radim 75 kj.

imas ekstra uslove da se bavis stocarstvom, najbolje je da je ista hrana prekocijele godine jer problem je kada se krave naviknu na pasu treba odredjeni period da se naviknu na silazu i sjenazu i obavezno suvo sijeno livadsko da ga dajes ujutro prije koncentrata i silaze da imaju podlogu u buragu
koju si mislio drzati rasu sminetalca ili holstajna?

Nazad
Vrh