Oprema za seno i senažu

gledajte kako se kupi seno i prevozi helikopterom[video=youtube_share;ZIEi7G5uAs4]http://youtu.be/ZIEi7G5uAs4[/video]

ima li ko iskustva sa prikolicama za sjenažu ,imam u ponudi mengele 33kubika i ima 24 noža da li takva prikolica zadovoljava

Ja sam jedne godine radio grahoricu sa potinger ertwagen ja mislim da je 28 kubika nisam siguran ima preko 20 nozeva razmak izmedju nozeva je 5 cm i ova je bas namjenjena za sjenazu ima uzak tunel kud prolazi sjeno jedino je poslije malo teze je sjeci sjenazu ja sam je sjekao sa onim nozem za sijeno. Ima negdje slika postavljo sam je na forumu kako izgleda moja prikolica.

rezano na 5 cm i teže je sjeći .pa kako onda rade oni što imaju 4ili6 noževa

Vjerovatno je teze ako je prikolica sa 6 nozeva teze je i uvaljati jedino ako imas sa cime sjeci sjenazu onda nije problem, zato sam ja presao na rolo bale a i nemam jame za sjenazu vako mi je lakse sa rolo balama, A samoutovarnu koristim da dovlacim kravama zelenu travu inace moja ima prikolica mogudjnost da rastresa sijeno ali je neko poskidao one rotore.

- - - - - - - - - -

11aygcz.jpg

Koliko bi na primer bilo potrebno da samoutovarna prikolica ima noževa da bi mogla da spremi senažu od lucerke ili od stočnog graška i ovsa ?

Nisam stočar i nemam potrebu ali mislim da nema lakše načina manipulacije za senažu od ovih prikolica.Kada pogledam koja je oragnizacija potrebna za obične bale jeza me hvata,za rolo je dosta lakše što se tiče ručnog rada ali veća ulaganja ulaganja u mašine ( presa,utovarivač,omotač za bale,folija,kanap...). A sa ovim odeš,pokupiš i prtavac kući istovariš.
Bar sa mog aspekta mnogo manji,lakši i jeftiniji način rada.
Da li ove prikolice mogu da pokupe i slamu,sojinu slamu,seno i druge suve trave?

- - - - - - - - - -

Još jedno pitanje,primećujem da u ovoj tematici koristite kubne metre kao meru.
Pa bih vas pitao koliko natovarena prikolica od recimo 30 kubika nosi prosečne senaže.tj koliko ima kila. Jer niko ne daje kravama i ovcama 3 kubna decimetra silaže neko 3 kilograma.

Jest najlakse raditi sjenazu sa samoutovarnom netrebaju ti vise od dva traktora i manje goriva potrosis jedino je po meni problem sto trebas imamti vise jama.
Ma moze se raditi i ako prikolica ima manje nozeva ali je teze za uraditi.

Ljudi stvari ovako stoje,sa samoutovarnom je najlakse da se radi senaza sto se tice skupljanja,ali tu je drugi problem ona sece na recimo 5cm,ali 60% mase ulazi na nozeve pravoliniski i na kraju ta senaza bude krupna,problem nastaje u silorovu takva masa se izuzetno tesko i sporo sabija pa se gubi na vremenu jer se neretko mora cekati da traktori koji gaze masu odrade svoj deo posla.Sto se tice silo konbajna treba uzimati samo ove novije generacije jer ovi stari seku 50% na neku pristojnu velicinu za siliranje, a ostatak kao iz samoutovarne.

Jeste da radi ali cena ima je da sedneš na donji deo leđa kada je čuješ.
polovne 30000 eura pa na gore

- - - - - - - - - -

I niko da odgovori može li se skupljati i sitniti suva masa (slama,seno,sojina slama,tuluzina).

strasno sta covek moze da vidi od tehnike,a jos strasnije je sta mi imamo i koliko smo daleko od toga.APELUJEM DA NE STAVLJATE OVEKVE PRILOGE DA SE NE RAZBOLJEVAMO

strasno sta covek moze da vidi od tehnike,a jos strasnije je sta mi imamo i koliko smo daleko od toga.APELUJEM DA NE STAVLJATE OVEKVE PRILOGE DA SE NE RAZBOLJEVAMO

Nije bas sve onako kako izgleda u reklami.Zapravo realan zivot uopste nije reklama.Koliko sam se nagledao kojecega u zivotu i uvek je vreme pokazalo da za sva ta cudesa postoji ona kvaka "ali" e to ali za koje nas narod lepo kaze da devojcki srecu kvari postoji i ovde.Ako ni u cemu a ono u ekonomskoj racunici.Kad se sve sabere i oduzme ispasce skuplja pita od tepsije.

Isplati se nekom ko ima 100 i vise krava a vako za nas sitne do 20 grla je dovoljna i neka manja sipova ili tako neka kao ova moja,
Mozes sve skupljati od ovoga sto si naveo samo dali sve podjednako dobro sjece.

Pitanje je da li se isplati i nekom ko ima tih imaginarnih 100 krava.Sve je to zali boze sa ovakvim cenama i trzistem koje je u sve vecoj dubiozi.Ta masovna proizvodnja je osudjena na propast zbog konkurencije koju normalan i posten covek ne moze izdrzati.Mnogi peru novac kroz tu megalomansku i automatizovanu poljoprivredu i samim tim posten covek tu nema sta da trazi.
Okrenuti se treba tradicionalnom kvalitetu i zdravoj prirodnoj proizvodnji.To ne moze da se napravi u Kini i u velikim farmama.
Ova industrijska hrana bez ukusa i mirisa koju kupuje sirotinja po mega marketima je hrana za gubitnike.

Nazad
Vrh