Oprema za seno i senažu

evo ja danas kupih ovu čudnu grtalicu za sijeno
dovezao sam je ciganski
image054uo.jpg

pa sve lijepo spložio na gomilu i razradio one dijelove gdje se okreću točkići , podmazao, očistio
image057ho.jpg

zakačio i probao ''na suvo'' pošto nigdje k'o u inat da je neko pokosio
image058e.jpg

image059vw.jpg

zahvat joj je 250cm , znači po vrhovima vila , prilično veliki zahvat
još mi je ostalo da joj montiram i ovaj prednji treći samoudesivi točkić jer je tako lakše držati visinu nego na polugama

ima neka tri položaja
1 transportni
2 radni
3 neznam da dešifrujem šta piše , morat ću slikati , teško je protumačiti

kada je u transportnom onda se zakrene u desno gledajući odzada i tako dodje malo uža
kada je u radnom položaju onda je slobodna da se kreće lijevo desno ali imaju dvoje opruge koje je uvijek navlače u neki srednji položaj , znači vuče se iza kao prikolica recimo

ispod ovih ''suknji'' imaju gumeni točkovi tako da se vozi na njima , ni ja nisam znao šta je ispod dok je nisam prevrnuo , ja sam mislio da su diskovi kao kod kosačice sa dva doboša

I snimaj obavezno.

Nego kako se ona ponasa u seno koje je pokislo,pa je dosta zbijeno u zemlju?Jel pokupi?

ima covek ovakav sakupljac kao savov kod mene skuplja super dobro samo ima manu kada je livada neravna svaki brescic preore

pa to je valjda prednost , dva u jednom , sakupljač i ravnjač :haha:

šalu na stranu , svaki sakupljač drlja ako je njiva neravna , neki manje neki više ali nijedan nije nježan

Vidio sam ovakav u Crnjelovu kod jednog lika dok sam trazio traktor, samo sa 4 diska. Lik nije imao pojma da mi opiše kako to radi ili koje su mu osobine, a ja nikad prije nisam vidio takav skupljač. Kod tebe kako vidim jedan disk dodaje drugom a on prebacuje tamo na lijevu stranu do onog rama? Jesi probao, ajd snimi, bas me zanima kako radi.

evo jutros probah ovaj čudan stroj , otišao da sakupim 4 dunuma slame iza kombajna kojem je kosa 180cm pa se ne isplati ići presom jer nemaš radi čega

najkraće rečeno , za manje para bolji priključak nisam uzeo

lijepo sakuplja , ne rasipa , hoće nekih 250-300 obrtaja kardana , tu najbolje radi , ustvari sve više obrtaja i bolje radi , samo previše obrtaja ne vjerujem da bi valjalo u detelini zbog otresanja , 250-300 sasvim dovoljno

kosa kombajna je 180cm a meni je falilo par cm da uhvatim dva otkosa , u prvom prolazu uhvatim dva , ali u povratku nemožem jer moram da zagrlim onaj prethodni red koji sam sakupio

evo kako je izgledalo posle kombajna
image069e.jpg

a evo kako posle sakupljanja
image070g.jpg

znači oni redovi tamo dalje su rađeni na nekih 150-200 obrtaja kardana i lošije izgledaju , kada sam otkrio da dodavanje gasa pravi ljepše redove onda sam i slikao , znači ovaj prvi red odakle sam slikao je rađen na nekih 250rpm

pa ovo je odlicno jer nije moro da grabi skroz pri dnu,ali ko ce se ponasati u sjenu i gdje je trava velika

Pozdrav narode.......
Jedno pitanje......dal neko zna gdje mogu kupit NOV sakupljat (balerinu) u r. srpskoj bilo gdje.......i dal zna neko koliko se krecu mislim na cijenu.....

Pozdrav narode.......
Jedno pitanje......dal neko zna gdje mogu kupit NOV sakupljat (balerinu) u r. srpskoj bilo gdje.......i dal zna neko koliko se krecu mislim na cijenu.....
Ukucaj na google, "Agro mehanika Posusje" oni u BiH zastupaju John Deere, kuhn, tehnostroj,westfaliu itd, imaju kuhn_ovu opremu za sijeno boli glava, ali je i cijena vjerovatno boli glava. Onda imas u Djakovu EIBL&WONDRAK oni zastupaju Claas za Hrvatsku i BiH, ali ih moras kontaktirati tamo, u Djakovu, ali su i tu cijene otpadaju usi. Isplatljivije ti je da uzmes polovan iz svabije, ako hoces mogu ti dati broj covjeka iz Janje kod koga mozes naruciti, mom rodjaku je donio za cini mi se 550 evr. kuhn balerinu u dobrom stanju. Usput, Dajo odakle si tacno?

Savo cestitam za masinu.Mislim da je bolja od balerine jer kako cujem balerina voli ravnu povrsinu,a cak i nase njive pod lucerkom nemogu biti idealno ravne,pa kazu hoce da "ostaje"lucerke na njivi.I ja sam razmisljao o balerini jer grabljenje deteline sa sunce grabljama iza "Poljakinje"nekad hoce da bude problematicno...... :udri::udri:

Savo cestitam za masinu.Mislim da je bolja od balerine jer kako cujem balerina voli ravnu povrsinu,a cak i nase njive pod lucerkom nemogu biti idealno ravne,pa kazu hoce da "ostaje"lucerke na njivi.I ja sam razmisljao o balerini jer grabljenje deteline sa sunce grabljama iza "Poljakinje"nekad hoce da bude problematicno...... :udri::udri:
E moj Bobe, ti stalno nesto cujes al sve pogresno. Pokupi svaku boziju stabiljku.
10p56a8.jpg

Ja sam prije kupovine sunca često pozajmljivao od komšije mali Fahr balerinu i baš je odlično radila iako su površine dosta neravne, nagibi na sve strane, razorice...Mnogo je bolje radila od sunca koje sad imam (otac otišao da kupi balerinu od 3m za 700KM u onako osrednjem stanju al ispravnu, mami se nije svidilo jer je poveliko i bilo zardjalo i nagovori ga da uzmu neko polovno sunce i tak i bi...ja bio na faksu, pojma nisam imao šta se dešavalo...nikad nisam prežalio tu balerinu).

Balerina je najbolji tip sakupljača sijena. To sam se osobno uvjerio, jer posjedovao sam i koristio; sunce, trakasti-panoniju, i balerinu. Jedino nisam imao ovakav tip kao što ima Savo. I sada posjedijem balerinu i ne bi je mijenjao ni za jedan drugi tip sakupljača sijena (jedino bih je mijenjo za veću balerinu).

Ukucaj na google, "Agro mehanika Posusje" oni u BiH zastupaju John Deere, kuhn, tehnostroj,westfaliu itd, imaju kuhn_ovu opremu za sijeno boli glava, ali je i cijena vjerovatno boli glava. Onda imas u Djakovu EIBL&WONDRAK oni zastupaju Claas za Hrvatsku i BiH, ali ih moras kontaktirati tamo, u Djakovu, ali su i tu cijene otpadaju usi. Isplatljivije ti je da uzmes polovan iz svabije, ako hoces mogu ti dati broj covjeka iz Janje kod koga mozes naruciti, mom rodjaku je donio za cini mi se 550 evr. kuhn balerinu u dobrom stanju. Usput, Dajo odakle si tacno?
Zvao sam juuce u laktase oni imaju imt-eov balerinu koja kosta 3 500 km.......prico sam sa svojima to je malo puno.....tako da bi se prije odlucijo za polovnu.....trenutno koristim komsinu balerinu a svoje sunce sam spakovo u garazu.......:osmeh:
550 evrica za solidnu balerinu nije mnogo tu bi vec mogo da se uklopim a ja sam iz lopara tacnije iz Vukosavaca ako znas gdje.......:osmeh:

Zvao sam juuce u laktase oni imaju imt-eov balerinu koja kosta 3 500 km.......prico sam sa svojima to je malo puno.....tako da bi se prije odlucijo za polovnu.....trenutno koristim komsinu balerinu a svoje sunce sam spakovo u garazu.......:osmeh:
550 evrica za solidnu balerinu nije mnogo tu bi vec mogo da se uklopim a ja sam iz lopara tacnije iz Vukosavaca ako znas gdje.......:osmeh:
Naravno da znam gdje su Vukosavci, kampovao sam na Majevici jedno 2_3 godine.Evo ti broj tog tipa iz Janje, nije puno skup moze se sa njim pricati.061 423 700 Amir.

Naravno da znam gdje su Vukosavci, kampovao sam na Majevici jedno 2_3 godine.Evo ti broj tog tipa iz Janje, nije puno skup moze se sa njim pricati.061 423 700 Amir.
Vazi hvala drug.....vidicu da se cujem ovo koji dan pa da odletim da pogledam imali sta.....a takav sakupljac kupujem 100% to sam cvrsto odlucio......::namigivanje::

Evo jedna slika zi rada tj. kad smo probali balerinu :)
Ova detelina je losa tj vise je trava jer je trebala biti uzorana,ali zbog suse u prolece ipak je ostavljena da se kosi,slika bas nije najbolja ali vidi se :)
123psmr.jpg

Nazad
Vrh